Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το μωρό σου

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το μωρό σου

Όταν το γάλα δεν είναι πια αρκετό.

Διατροφή για το μωρό που μπουσουλά και γίνεται πιο κινητικό.

Για κάποια μωρά, το μητρικό γάλα είναι αρκετό τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους για να αναπτύσσονται σωστά, να είναι υγιή, να αποκτούν και να εξασκούν νέες δεξιότητες. Άλλα μωρά πάλι, μετά τους τέσσερις μήνες έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, λίγο πιο αργά ή λίγο πιο γρήγορα, θα έρθει η ώρα που το μωρό σου θα χρειάζεται όλο και περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως έφτασε η στιγμή για τις πρώτες στερεές τροφές, αφού το γάλα δεν μπορεί πια να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού του. Εδώ θα μάθεις ποια είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πώς θα τα προσφέρεις στο μωρό σου, με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του.

Τι, γιατί και με ποιο σκοπό; Ένας μικρός και χρηστικός πίνακας διατροφικών αναγκών.

Το ήξερες πως όταν μιλάμε για θρεπτικά συστατικά αναφερόμαστε σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό; Δηλαδή, όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πραγματοποιούνται οι μεταβολικές του λειτουργίες. Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει από μόνος του ορισμένες θρεπτικές ουσίες, ενώ τις υπόλοιπες χρειάζεται να τις προσλάβει από τη διατροφή. Και είναι πάντα σημαντικό να δίνεις προσοχή στη σωστή ποσότητα, καθώς μερικές φορές το παραπάνω μπορεί να είναι βλαβερό!

Ο οργανισμός του μωρού σου χρειάζεται βιταμίνες, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών, για τη διάσπαση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και φυσικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, καθώς το μωρό σου αναπτύσσεται γρήγορα και εκτίθεται σε πολλές νέες εμπειρίες, ερεθίσματα και προκλήσεις, ο οργανισμός του παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία.

Μερικά παραδείγματα:

Βιταμίνη Α: Βοηθά, μεταξύ άλλων, στην υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων του μωρού σου, και του εξασφαλίζει καλή όραση. Τη βρίσκουμε σε υψηλές δόσεις στα καρότα, το σπανάκι και τις γλυκοπατάτες. Επίσης, το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας για μωρά περιέχει βιταμίνη Α.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το μωρό σου τις χρειάζεται για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και την υγεία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται φυσικά στα σιτηρά ολικής άλεσης. Ακόμη, προστίθεται σε πολλά προϊόντα βρεφικής διατροφής, στην ποσότητα που είναι κατάλληλη για την ηλικία τους.

Βιταμίνη C: Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από τις λοιμώξεις και φτιάχνει τη διάθεση! Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες  βιταμίνης C, με πιο καλές πηγές της τα πορτοκάλια, τις πιπεριές, τα ακτινίδια και το μπρόκολο.

Βιταμίνη D: Συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των οστών και το σχηματισμό των δοντιών. Μπορούμε να την προσλάβουμε από τη διατροφή, αλλά κυρίως παράγεται στο δέρμα με την έκθεση στον ήλιο. Η βιταμίνη D βρίσκεται διατροφικά στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο γαύρος και οι σαρδέλες, καθώς και στα αβγά. Το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας συμβάλει επίσης στην επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D. Οι παιδίατροι, και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αρχές υγείας, συστήνουν την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D για την πρόληψη της ραχίτιδας. Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις, όλα τα νεογέννητα θα πρέπει να λαμβάνουν 400 με 500 IU την ημέρα.

Φολικό οξύ: Το μωρό σου το χρειάζεται ήδη από την εμβρυική του ζωή για τις μεταβολικές λειτουργίες των κυττάρων του. Εξίσου σημαντικό είναι το θρεπτικό αυτό συστατικό, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, όπου το μωράκι σου μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και ο αρακάς, περιέχουν αρκετό φολικό οξύ, επειδή όμως είναι τόσο πολύτιμο προστίθεται και στο βρεφικό γάλα δεύτερης γενιάς.

Μέταλλα: Εμπλέκονται σε πολλές και διαφορετικές μεταβολικές διαδικασίες. Όμως, το παράδοξο είναι ότι το σώμα μας δεν χρειάζεται παρά μόνο μικροσκοπικές ποσότητές τους, γι’ αυτό και κάποια ονομάζονται ιχνοστοιχεία. Ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά! Αυτά είναι δύο από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το μωρό σου.

Σίδηρος: Υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σου. Οι αποθήκες σιδήρου που δημιουργήθηκαν πριν καν γεννηθεί έχουν πια «αδειάσει», όταν το μωράκι σου θα είναι έξι μηνών. Το κόκκινο κρέας, η βρώμη και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται καλές πηγές σιδήρου. Ως μέρος ενός συνηθισμένου προγράμματος γευμάτων για την ηλικία του, το εμπλουτισμένο γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας Aptamil 2 συμβάλλει σημαντικά στον εμπλουτισμό των αποθηκών σιδήρου του μικρού σου. Εδώ θα μάθεις περισσότερα για τη σημασία του σιδήρου για το μωρό σου (Ο σίδηρος στα μωρά).

Ασβέστιο: Είναι σημαντικό για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών του μωρού σου. Πλούσιο σε ασβέστιο είναι το γάλα, ενώ από τον πρώτο χρόνο και μετά, το τυρί και το γιαούρτι προσφέρουν επίσης αρκετή ποσότητα από το μέταλλο αυτό. Το γάλα μας δεύτερης γενιάς Milupa Aptamil 2 είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο.

Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά: Το μωρό σου χρειάζεται και τα τρία αυτά συστατικά για να μεγαλώσει σωστά. Χωρίς επαρκή πρωτεΐνη, τα κύτταρα στον οργανισμό του μωρού σου δεν θα «δομηθούν» σωστά, ενώ χωρίς υδατάνθρακες, οι μύες και ο εγκέφαλος δεν θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Όσο για τα λιπαρά, μία από τις λειτουργίες τους αφορά τη μετατροπή ορισμένων βιταμινών, που προσαλμβάνονται από την τροφή, σε μορφή τέτοια, που να μπορεί να τις αξιοποιήσει ο οργανισμός. Εκείνες με τη σειρά τους, προσφέρουν την ενέργεια που έχει ανάγκη το σούπερ δραστήριο μωρό σου. Τα παρακάτω λιπαρά είναι αυτά που ονομάζουμε «καλά» γιατί είναι τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα: Υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού, καθώς και τη διανοητική του εξέλιξη. Τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα λιπαρά οξέα. Τα τελευταία, προστίθενται επίσης στο γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, στις κατάλληλες ποσότητες.

Και τι κάνουμε με το γάλα;

Ακόμη κι αν έχεις ήδη αρχίσει να δίνεις συμπληρωματικές τροφές, το γάλα παραμένει μια σημαντική τροφή στο διαιτολόγιο του μωρού σου. Το γάλα είναι σημαντική πηγή ασβεστίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνης. Ωστόσο, το αγελαδινό γάλα δεν συστήνεται για μωρά κάτω των 12 μηνών. Το μητρικό γάλα, ή το γάλα σε σκόνη, που θα είναι κατάλληλο για την ηλικία του μωρού σου, θα του προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται σε αυτή τη φάση.