Συμπληρωματικές τροφές: Πότε και πώς ξεκινάμε

Συμπληρωματικές τροφές: Πότε και πώς ξεκινάμε

Τι είναι η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών;

Η εισαγωγή των στερεών τροφών είναι ένα συναρπαστικό και σημαντικό βήμα για το μωρό σου. Καθώς τα μωρά σε αυτή τη φάση συνεχίζουν να πίνουν κυρίως μητρικό γάλα ή γάλα από το μπιμπερό, το βασικό τους γεύμα εξακολουθεί να είναι αυτό, και οποιαδήποτε στερεά τροφή τους προσφέρεται αποκαλείται «συμπληρωματική». Οι στερεές τροφές, που εισάγονται σταδιακά στο διαιτολόγιο του μωρού συμπληρώνουν το μητρικό γάλα και τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα σε κάθε φάση ανάπτυξης. Οπότε, για να μπορεί το μωρό σου να καλύψει τις αυξημένες του ανάγκες μπαίνουν στο παιχνίδι νόστιμες και υγιεινές τροφές. Το μωρό σου θα μάθει σταδιακά να τρώει με το κουτάλι, να καταπίνει τροφές με πιο στερεή μορφή και τελικά να μασάει. Μια ισορροπημένη διατροφή σε αυτό το στάδιο εξασφαλίζει πως το μωρό σου μεγαλώνει με υγεία. Ταυτόχρονα όμως, θέτει τα θεμέλια για τη μελλοντική διατροφική του συμπεριφορά και υγεία.

Είναι το μωρό σου έτοιμο για στερεές τροφές;

Οι παρακάτω ενδείξεις είναι χαρακτηριστικές:

  • Το μωρό σου ήδη στηρίζει καλά το κεφάλι του και μπορεί να καθίσει χωρίς υποστήριξη.
  • Ενδιαφέρεται για νέες τροφές και ανοίγει με προσδοκία το στόμα του όταν πλησιάζει το κουτάλι.
  • Το μωρό σου βάζει ήδη πράγματα στο στόμα του.
  • Πεινάει όλο και περισσότερο. Τα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα γάλακτος γίνονται πιο μικρά, το μωρό σου αρχίζει να πεινάει ξανά τη νύχτα και καταλαβαίνεις πως μόνο το γάλα δεν του είναι πια αρκετό.

Πότε είναι η σωστή στιγμή για να ξεκινήσεις τις συμπληρωματικές τροφές;

Η ικανότητα και η επιθυμία κάθε παιδιού να φάει από το κουτάλι αναπτύσσεται πολύ διαφορετικά. Ιδανικά, η εισαγωγή στερεών τροφών γίνεται μεταξύ της 17ης και 26ης εβδομάδας. Κάνε μια δοκιμή , θα σου αποκαλύψει αν το μωρό σου είναι έτοιμο! Η εισαγωγή στερεών τροφών είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την ανάπτυξη του μωρού σου. Και περνά σε μεγάλο βαθμό από το χέρι σου να γίνει αυτή η νέα διαδικασία ευχάριστη και απολαυστική και για τους δυο σας.

Τι θα χρειαστείς για την εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών

Δεν είναι πολλά τα απαραίτητα και σίγουρα τα περισσότερα υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σου:

  • δύο πλαστικά ρηχά κουτάλια και μπολ.
  • πλαστική σαλιάρα
  • ένα κατσαρολάκι ή σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό
  • μούλτι ή μπλέντερ
  • μικρά πλαστικά δοχεία για κατάψυξη
  • πρώτες ύλες και συστατικά, κατάλληλα για την ηλικία του μωρού σου, καθώς στην αρχή οι μικρές κοιλίτσες πρέπει να συνηθίσουν ορισμένες τροφές.