Θηλασμός: Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές

Θηλασμός: Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το θηλασμό.

Το μητρικό γάλα είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης και έτσι είναι η καλύτερη επιλογή για το μωρό σου. Η σύνθεσή του είναι απόλυτα ταιριαστή με τις διατροφικές του ανάγκες και του προσφέρει τη σωστή ποσότητα ενέργειας και θρεπτικών ουσιών.

Βέβαια, οι μοναδικές του ιδιότητες δεν σταματούν εδώ. Το πρώτο γάλα μετά τον τοκετό, το πρωτόγαλα, περιέχει έναν μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Αλλά και στη συνέχεια, το μητρικό γάλα υποστηρίζει τις φυσικές του άμυνες με τη βοήθεια των πρεβιοτικών ινών που περιέχει. Οι πρεβιοτικές ίνες είναι γνωστές και ως ολιγοσακχαρίτες, και συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στην κοιλίτσα του. Με τη σειρά τους, τα καλά βακτήρια είναι πολύτιμα καθώς μπορούν να «απομακρύνουν» πιθανώς παθογόνα μικρόβια από τον οργανισμό του μωρού σου. Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, το μητρικό γάλα περιέχει λιπαρά οξέα που συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Γιατί ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για το μωρό σου:

  • Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα, που είναι σημαντικά για την υγεία του.
  • Ο θηλασμός «θωρακίζει» το μωρό από λοιμώξεις και το προστατεύει από αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα.
  • Ο θηλασμός έχει επίσης θετική επίδραση στην αρτηριακή του πίεση του, ενώ μπορεί να «προστατεύσει» από τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή του.

Γιατί ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για εσένα:

  • Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή – και το καλύτερο; Είναι πάντα 100% ασφαλές και έτοιμο για το μωρό σου, χωρίς να χρειάζεται βράσιμο και αποστείρωση.
  • Το μητρικό γάλα είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία. Έλεγχος θερμοκρασίας; Περιττός!
  • Όταν θηλάζεις, το σώμα σου εκκρίνει την «ορμόνη της αγάπης», την ωκυτοκίνη, η οποία συμβάλει στην ενδυνάμωση του συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα σε εσένα και το μωρό σου.
  • Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του τραχήλου πριν την εμμηνόπαυση. Επίσης, περιορίζει τις πιθανότητες για οστεοπόρωση.
  • Το ήξερες αυτό; Όταν θηλάζεις, η ωκυτοκίνη που εκκρίνεται προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα βοηθώντας την να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος.
  • Τέλος, ο θηλασμός μπορεί να σε βοηθήσει να επανέλθεις ομαλά στο φυσιολογικό σου βάρος μετά την εγκυμοσύνη.

Θηλασμός: Πότε, για πόση ώρα, πόσο συχνά;

Βασικά, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τη διατροφή του μωρού σου αφού το μητρικό γάλα αντιστοιχεί απολύτως στις ανάγκες του και η σύνθεσή του αλλάζει μαζί με το παιδί σου.

Τις πρώτες εβδομάδες και μήνες, το μικρό σου πιθανώς θα χρειάζεται να θηλάζει πολύ συχνά και σε ακανόνιστα διαστήματα. Μπορεί να θέλει να θηλάζει οχτώ με δώδεκα φορές τη μέρα. Με τον καιρό όμως, ο ρυθμός των θηλασμών θα αλλάξει και δεν θα είναι τόσο συχνοί. Το πόσο θα διαρκεί κάθε θηλασμός, εξαρτάται από γεύμα σε γεύμα. Είναι σημαντικό εσύ και το μωρό σου να βρείτε το δικό σας ρυθμό – και αν αυτό δεν συμβεί αμέσως, μην ανησυχείς, θα συμβεί με τον καιρό. Στο υποσχόμαστε!

Θέσεις θηλασμού: Το βασικότερο στοιχείο είναι η άνεση

Ο θηλασμός είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για εσένα και το μωρό σου. Το πιο σημαντικό για να πάει καλά είναι να βρείτε και οι δύο μια στάση όπου θα νιώθετε άνετα και να έχετε ένα ήρεμο περιβάλλον γύρω σας.

Ξαπλωτή: Ξάπλωσε στο πλευρό και φέρε το μωρό δίπλα σου, έτσι που το στόμα του να βρίσκεται στο ύψος της θηλής σου. Βεβαιώσου ότι δεν έχει πιάσει μόνο τη θηλή αλλά και την άλω του στήθους ώστε να θηλάζει πιο αποτελεσματικά και να αποφύγεις τραυματισμούς.

Καθιστή: Κάθισε αναπαυτικά, με την πλάτη σου ίσια, σε μια καρέκλα ή στον καναπέ. Ανασήκωσε το χέρι που έχεις το μωρό ώστε να το φέρεις κοντά στη θηλή. Για να μην κουραστεί το χέρι σου μπορείς να το ακουμπήσεις σε ένα σκληρό μαξιλάρι.

Σημαντικό: Μην ξεχνάς το ρέψιμο μετά τον θηλασμό. Το μωρό καταπίνει και αέρα μαζί με το γάλα. Ο αέρας αυτός πρέπει να φύγει με το ρέψιμο ώστε να μην υποφέρει το μωρό σου από πόνους στην κοιλίτσα του ή από αέρια. Βγαίνει και μια γουλιά γάλα μαζί με το ρέψιμο; Μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικό. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τυχόν προβλήματα του πεπτικού στο μωρό σου εδώ. (Πέψη: Πώς λειτουργεί)

Πληγωμένες θηλές: Πώς θα τις αποφύγεις

  • Βεβαιώσου ότι το κεφαλάκι του μωρού είναι στραμμένο προς το σώμα σου και δεν χρειάζεται να το στρίβει για να θηλάσει.
  • Έλεγξε ότι έχει όλη ή ένα μέρος της άλω της θηλής στο στόμα του.
  • Χρησιμοποίησε ειδικά επιθέματα που προστατεύουν τη θηλή.
  • Βεβαιώσου ότι τα σουτιέν θηλασμού και τα επιθέματα (εάν είναι πολλών χρήσεων) είναι πάντα καθαρά και στεγνά.
  • Μετά το θηλασμό μπορείς να βάλεις κομπρέσες από χρησιμοποιημένα σακουλάκια μαύρου τσαγιού στις θηλές και στη συνέχεια να απλώσεις ειδική καταπραϋντική κρέμα.
  • Απόφυγε το σαπούνι και τα αφρόλουτρα γιατί ξηραίνουν και κάνουν πιο ευαίσθητο το δέρμα.
  • Μετά το θηλασμό βγάλε μερικές σταγόνες γάλα, άπλωσέ το στις θηλές και άφησέ το να στεγνώσει. Έχει αντιμικροβιακές και επουλωτικές ιδιότητες!

Θηλασμός: Τι βολεύει να φοράς

  • Σουτιέν θηλασμού: Είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του θηλασμού. Μπορείς να επιλέξεις σουτιέν που ανοίγει από μπροστά ή που κατεβαίνει το κάλυμμα απελευθερώνοντας τον μαστό. Τέλος η μάχη με τα άβολα σουτιέν!
  • Μπλούζες θηλασμού: Είναι μπλουζάκια που μπορείς να ανοίξεις εύκολα και γρήγορα στο στήθος. Μπορείς να αντικαταστήσεις με αυτά το σουτιέν θηλασμού και είναι πολύ βολικά για τον ύπνο.
  • Πιζάμες θηλασμού: Ανοίγουν εύκολα μπροστά και τα πλαϊνά τους σε κρατούν ζεστή για τα νυχτερινά ταΐσματα, ειδικά το χειμώνα.