Στο μικρό δεν αρέσει πια το γάλα. Τι να κάνω;

Στο μικρό δεν αρέσει πια το γάλα. Τι να κάνω;

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν σημαντικά για το μικρό σου!

Εχθές το παιδί σου χαμογελούσε πλατιά με ένα χαριτωμένο μουστάκι από γάλα, αλλά σήμερα δεν το θέλει με τίποτα; Είναι κάτι που συμβαίνει. Κάποια παιδιά απλώς χάνουν την επιθυμία τους για γάλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχίσεις να το εντάσεις στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα. Γιατί το γάλα εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό για το παιδί σου. Ήξερες πως το γάλα του προσφέρει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, τις οποίες χρειάζεται για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί; Οπότε, προετοιμάσου για αυτή την πρόκληση – οι συμβουλές μας θα σε βοηθήσουν.

Παραμένει το γάλα σημαντικό για το παιδί μου;

Ναι, ναι και πάλι ναι! Το γάλα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής ακόμα και των μικρών παιδιών. Σίγουρα, το παιδί σου δεν μεγαλώνει τόσο γρήγορα ανάμεσα στα πρώτα και στα δεύτερα γενέθλιά του, όσο μεγάλωνε πιο πριν. Αλλά τώρα είναι που γίνεται πιο κινητικό και ανεξάρτητο. Το αποτέλεσμα: αναπτύσσει ξαφνικά νέα γούστα που αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Το έχεις καταλάβει κι εσύ, έτσι δεν είναι; Ως γονιός είναι δική σου υποχρέωση να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα (λινκ/νήπιο/ισορροπημένη διατροφή) για το μικρό σου. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να συμπεριλάβεις σε αυτό 3 μερίδες, των 100 ml, γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων κάθε μέρα. Ακούγεται ίσως  δύσκολο αλλά μπορείς να τα καταφέρεις.

Τα παρακάτω αντιστοιχούν σε μία μερίδα γαλακτοκομικών για το νήπιό σου:

  • 100 ml γάλα/βουτυρόγαλα/ξινόγαλα (μισό ποτήρι)
  • 100 γρ. απλό γιαούρτι (μισό φλιτζάνι)
  • 50 γρ. τρίμμα φέτας/τυρί cottage/άλειμμα τυριού (όσο η γροθιά ενός παιδιού)
  • 15 γρ. τυρί σε φέτες (1 λεπτή φέτα) ή 30 γρ. μαλακό τυρί

Και πως θα κάνω το παιδί μου να πιεί το γάλα του;

Αν το παιδί σου είναι πολύ επιλεκτικό στο φαγητό του (Διατροφικές συνήθειες: Συμβουλές για «επιλεκτικά» παιδιά) και αυτή την περίοδο απορρίπτει πεισματικά το γάλα, τότε έχουμε τις κατάλληλες ιδέες για το πώς να καταφέρεις το παιδί σου να πιεί γάλα. Δοκίμασέ τις!

  • Ένταξε το γάλα στην βραδινή ρουτίνα πριν τον ύπνο. Την ώρα που διαβάζετε ένα παραμύθι, πρόσφερε στο παιδί ένα ποτηράκι ζεστό γάλα. Το παιδί σου, σύντομα, θα το αναζητά πριν πέσει για ύπνο! Παρεμπιπτόντως, γνωρίζεις τις συμβουλές μας για την νυχτερινή ρουτίνα (λινκ/ύπνος);
  • Το παιδί σου, σίγουρα, θα βρει το γάλα συναρπαστικό αν το βάλεις σε κάποια ιδιαίτερη κούπα ή και ακόμη και στο αγαπημένο του παγούρι. Γιατί δεν το δοκιμάζεις;
  • Αν το παιδί σου συνήθως πίνει το γάλα κρύο, θα σε βοηθήσει αν αυτή τη φορά το ζεστάνεις. Και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το αντίστροφο! Λόγω της ποικιλίας, το γάλα γίνεται και πάλι ενδιαφέρον για το μικρό σου.
  • Απλά συνδύασε, περιστασιακά, γιαούρτι ή μαλακό ήπιας γεύσης τυρί με πουρέ φρούτων. Είναι μια καλή εναλλακτική αντί για το συσκευασμένο γιαούρτι με γεύσεις φρούτων. Το γάλα «κρύβεται» εύκολα και στον πουρέ πατάτας, σε μια σπιτική γλυκιά κρέμα, στο ρυζόγαλο, στη μπεσαμέλ. Αν το παιδί σου θέλει πια να πίνει γάλα, αυτός είναι ένα καλός τρόπος να του προσφέρεις και πάλι τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
  • Το στομάχι δεν θα χορτάσει, αν πρώτα δεν χορτάσει το μάτι! Πρόσφερε στο νηπιάκι σου ροφήματα φρούτων με βάση το γάλα και διακόσμησε το ποτήρι με εντυπωσιακά καλαμάκια και σουβλάκια από κομμάτια φρούτων. Το παιδί σου θα το λατρέψει!
  • Αστεία πρόσωπα ή ζωάκια από τυρί; Είναι πολύ εύκολο, απλά κόψε τα σχήματα που θέλεις και τοποθέτησέ τα πάνω σε ψωμί. Αυτό ήταν! Έτσι, το βαρετό σάντουιτς γίνεται συναρπαστικό.
  • Θέλεις ακόμα περισσότερες συμβουλές για το καθημερινό γεύμα του παιδιού σου; Τότε ρίξε μια ματιά εδώ! (Πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή διατροφή)

Γάλα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μικρού σου

Γνωρίζεις το γάλα Milupa Aptamil; Είναι φτιαγμένο ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού σου. Η σύνθεσή του ακολουθεί τις πιο πρόσφατες συμβουλές ειδικών για τη διατροφή των παιδιών. Θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες; Ευχαρίστως! Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, περιέχει:

  • 20 φορές περισσότερο σίδηρο! Ο σίδηρος βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
  • 34 φορές περισσότερη βιταμίνη D! Η βιταμίνη D σε συνδυασμό με το ασβέστιο, βοηθούν την ανάπτυξη γερών οστών.
  • Ένα πατενταρισμένο μείγμα από φυτικές ίνες GOS / FOS.