Όλα όσα χρειάζεται το νηπιάκι σου

Όλα όσα χρειάζεται το νηπιάκι σου

Σωστή διατροφή: Κάποια παιδιά χρειάζονται λίγο περισσότερα!

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι η φάση με την ταχύτερη ανάπτυξη, και αυτό δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά. Στα τρίτα του γενέθλια, το παιδί σου θα έχει περίπου διπλασιάσει το ύψος γέννησής του και θα έχει πενταπλασιάσει το βάρος του. Με όλο και πιο σταθερά βήματα, κατακτά τον κόσμο, μαθαίνει καινούργια πράγματα κάθε μέρα και μεγαλώνει απίστευτα γρήγορα. Φυσικά, όλα αυτά απαιτούν πλήθος θρεπτικών συστατικών. Μια ποικίλη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και λευκό ή κόκκινο κρέας και ψάρι είναι ιδανική για το νήπιο και τη μικρή κοιλίτσα του. Τι γίνεται όμως όταν τα πιο υγιεινά τρόφιμα, που έχεις μαγειρέψει με προσοχή και σερβίρει με αγάπη στο μικρό σου, «προσγειώνονται» από το τραπέζι και προσγειώνονται στο πάτωμα; Ή αν θέλεις να είσαι βέβαιη πως και τις πιο πολυάσχολες ημέρες το παιδί σου τρέφεται σωστά; Για να είναι πάντα χαρούμενη η μικρή κοιλίτσα και να μεγαλώνει σωστά το νηπιάκι σου, υπάρχουν παιδικά γάλατα ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών από 1 έως 3 ετών. Είναι ειδικά παρασκευασμένα με τα θρεπτικά συστατικά που καλύπτουν τις ανάγκες του μικρού σου θησαυρού. Και φυσικά, χωρίς σάκχαρα και τεχνητά αρώματα!

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται το νήπιό μου;

Στη χώρα μας δεν παρατηρούνται σοβαρές διατροφικές ελλείψεις στα παιδιά. Με μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή αγορά έχεις εξασφαλίσει όλα τα τρόφιμα που έχουν θέση στην ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή για το νήπιο. Και καθώς ως μαμά θέλεις πάντα να προσφέρεις το καλύτερο στο παιδί σου, μερικές φορές το παρακάνεις: Τα περισσότερα νήπια προσλαμβάνουν καθημερινά διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης απ’ όση χρειάζονται! Και περισσότερες θερμίδες. Χμμ… προσλαμβάνει όμως και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, σωστά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην παιδική διατροφή, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει πάντα. Πολλά μικρά παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου, φολικού οξέος, ιωδίου και βιταμίνης D. Και αυτό είναι σοβαρό αν σκεφτούμε πως τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε αυτά τα συστατικά προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα, να αναπτύσσονται σωστά και να έχουν γερά οστά. Και γιατί τελικά δεν προσλαμβάνουν αρκετά; Αυτό γίνεται σαφές όταν ρίξεις μια ματιά στις τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από τα σημαντικά αυτά θρεπτικά συστατικά:

  • Ο σίδηρος βρίσκεται σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, τα σιτηρά ολικής άλεσης (βρώμη, κινόα και άλλα) και στα όσπρια.
  • Το φολικό οξύ βρίσκεται στα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια, το αβοκάντο και τα αβγά.
  • Η βιταμίνη D δύσκολα προσλαμβάνεται με επάρκεια από τις φυσικές τροφές (την παίρνουμε κυρίως από τις εμπλουτισμένες), αλλά υπάρχει στη ρέγκα, το αβοκάντο και τα αβγά.

Αναρρωτήσου τώρα εάν περιλαμβάνονται όλα αυτά στα αγαπημένα φαγητά του μικρού σου; Επίσης, ο οργανισμός μας επίσης παράγει βιταμίνη D. Όμως, παρότι αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια του ήλιου που τον έχουμε άφθονο στην Ελλάδα, πολλά παιδιά, όπως και ενήλικες, παρουσιάζουν έλλειψη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Και τι ισχύει με την πρωτεΐνη; Αρχικά, είναι απαραίτητη και μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, φυσικά όμως αυτό εξαρτάται από τη σωστή ποσότητα καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης ως νήπια, εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους. Φυσικά, κάτι τέτοιο θέλεις να το αποφύγεις. Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα γάλατα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, των οποίων η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι ειδικά προσαρμοσμένη στη νηπιακή ηλικία. Περιέχουν επίσης ιώδιο, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα γάλατα για νήπια όπως το Milupa Aptamil 3 & Milupa Aptamil 4 συμβάλουν στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Πόσο γάλα χρειάζεται το νήπιο;

Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, υψηλής ποιότητας κρέας και ψάρι, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μικρού σου. Το νηπιακό γάλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού του διαιτολογίου. Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 300 ml γάλα ή γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Εάν το αν το μικρό σου πίνει καθημερινά ένα ποτήρι γάλα, περίπου 200 ml, έχει λάβει μια καλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Συνδυαστικά με ένα κομμάτι τυρί ή ένα γιαούρτι έχει καλύψει τις ανάγκες του σε γαλακτοκομικά.

Μπορείς να του προσφέρεις το γάλα του ζεστό ή κρύο ή ακόμη και ως υγιεινό smoothie ή σπιτικό παγωτό. Αγαπά το μικρό σου τα δημητριακά; Τότε αυτός είναι ο τρόπος για να πίνει μαζί και το γάλα του! Και όταν ταξιδεύεις, το γάλα για νήπια είναι απόλυτα πρακτικό, δίοτι η σκόνη είναι μακράς διάρκειας και εύκολη στη μεταφορά. Με τον τρόπο αυτό το παιδί σου θα μπορεί να πιει ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν κοιμηθεί διατηρώντας έτσι τη ρουτίνα του.