Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα υγιή όρια;

Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα υγιή όρια;

Επιτέλους! Φαγητό για δύο. Ή μήπως όχι;

«Απόλαυσέ το, τώρα θα τρως για δύο». Η προτροπή αυτή συνηθίζεται να λέγεται από τη μία μαμά στην άλλη – άστοχα όμως, αφού αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Φυσικά, το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη ενέργεια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξάλλου, δημιουργείς μια νέα ζωή. Μάλιστα, η φύση έχει φροντίσει ώστε η ενέργεια από το φαγητό να αποθηκεύεται στο σώμα σου με τη μορφή υγρών και υγειούς λίπους στην περιοχή της μέσης, γνωστό και ως «πιασίματα της αγάπης». Αυτό συμβαίνει με σκοπό, εάν υπάρξει μια παροδική έλλειψη θρεπτικών συστατικών, για παράδειγμα εάν περνάς μια ίωση και δεν τρως αρκετά, αυτό δεν θα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σου. Έτσι, η αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη είναι κάτι το αναμενόμενο, ακόμη κι αν δεν τρως περισσότερο. Ανακάλυψε εδώ εδώ ποια αύξηση βάρους θεωρείται υγιής και τι το βάρος σου και τι να προσέχεις.

Τα βάρος σου στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το μωρό σου

Το γνώριζες πως τα κιλά της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν το μελλοντικό βάρος του μωρού σου; Για την ακρίβεια, η πολύ μικρή ή η πολύ μεγάλη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες ένα παιδί να είναι υπέρβαρο στα μελλοντικά στάδια της ζωής του. Αντίθετα, εάν παραμείνεις μέσα στο συνιστώμενο εύρος αύξησης βάρους, τότε συμβάλεις στο να έχει το παιδί σου υγιές βάρος αργότερα στη ζωή του.

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) πριν την εγκυμοσύνη* Συνιστώμενη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη* Αύξηση βάρους σε δίδυμη κύηση*
Κάτω από  18,5 12,5 – 18 κιλά 17 – 25 κιλά
18,5 – 24,9 11,5 – 16 κιλά 14 – 23 κιλά
25 – 29,9 7 – 11,5 κιλά 11 – 19 κιλά
Πάνω από 30 5 – 9 κιλά

*Τιμές αναφοράς

Πόσο επιπλέον βάρος θεωρείται φυσιολογικό;

Για την ερώτηση αυτή δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που να ταιριάζει σε όλους. Κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδικά. Το πόσο βάρος θα πάρεις την περίοδο αυτή εξαρτάται από τα αρχικά σου κιλά. Οι γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με λιγότερο από το φυσιολογικό βάρος, συνήθως παίρνουν περισσότερα κιλά. Το ίδιο ισχύει εάν περιμένεις δίδυμα. Στον παραπάνω πίνακα μπορείς να δεις ποια αύξηση βάρους θεωρείται κατά μέσο όρο ιδανική για εσένα, με βάση τον δείκτη μάζας σώματος πριν την εγκυμοσύνη. Το βάρος σου θα αρχίσει να αλλάζει περίπου από τη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Από εκείνη τη στιγμή, οι περισσότερες μέλλουσες μανούλες παίρνουν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν πάρεις περισσότερο βάρος τη μία εβδομάδα και λιγότερο την επόμενη.

Μπορώ να χάσω βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Με την παραμικρή μυρωδιά σε πιάνει ναυτία; Δεν είσαι η μόνη. Ειδικά στην αρχή, πολλές μέλλουσες μανούλες υποφέρουν από ναυτία, και στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά φυσιολογικό να χάσεις βάρος στην αρχή. Το σώμα σου όμως γρήγορα θα ανακάμψει. Σαφώς θα πρέπει να αποφεύγεις τη δίαιτα όταν είσαι έγκυος, ακόμη κι αν έχεις βάρος μεγαλύτερο από το υγιές, αφού αυτό μπορεί να βλάψει το μωρό σου. Σε αυτή την περίπτωση ζήτησε τη βοήθεια ενός διατροφολόγου ώστε να ακολουθείς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Και τι γίνεται μετά τον τοκετό;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σου έβαλε τα δυνατά του. Δώσε του λίγο χρόνο να συνέλθει μετά τον τοκετό! Εάν θηλάζεις, έχε στο μυαλό σου ότι, όπως χρειάστηκαν εννέα μήνες για να αυξηθεί το βάρος σου, θα χρειαστούν άλλοι εννέα μήνες  για να το μειώσεις. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να γυρίσεις αμέσως στο αρχικό σου βάρος, καθώς τόσο το μωρό σου, όσο και εσύ χρειάζεστε ηρεμία για να γνωριστείτε μεταξύ σας, και να βρείτε τους δικούς σας ρυθμούς.