Φρόντισε τον εαυτό σου

Φρόντισε τον εαυτό σου

Βγες από την καθημερινότητα και καλόμαθε τον εαυτό σου.

Οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης πέρασαν και τώρα πια επιδεικνύεις με περηφάνεια την κοιλίτσα σου. Απόλαυσέ το! Καθώς πλησιάζει ο τοκετός, θα ανυπομονείς περισσότερο να δεις το μωρό σου. Πώς θα είναι; Θα μοιάζει περισσότερο σε σένα ή στο μπαμπά του; Όσο όμορφη και συναρπαστική είναι αυτή η περίοδος, θα υπάρχουν και φάσεις που θα νιώθεις εξαντλημένη: Μπορεί να πονάει η πλάτη σου, να σε ταλαιπωρούν καούρες και άλλα προβλήματα της εγκυμοσύνης ή απλά να νιώθεις συνέχεια κουρασμένη.

Σε αυτή την περίπτωση, ρίξε ρυθμούς και βρες συνειδητά χρόνο για τον εαυτό σου. Επειδή εάν εσύ είσαι καλά, θα είναι και το μωρό σου καλά!

Ζήτησε βοήθεια χωρίς ενοχές!

Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, η καθημερινότητα γίνεται πιο απαιτητική. Ώρα να δεις αλλιώς τα πράγματα – χωρίς ενοχές και τύψεις! Σωματικά και ψυχικά τα έχεις δώσει όλα αυτή την περίοδο, οπότε δικαιούσαι μερικά διαλείμματα! Σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω σου, που με χαρά τους θα σε υποστηρίξουν. Είτε για τις δουλειές του σπιτιού είτε για τη φροντίδα του μεγαλύτερου παιδιού σου, αποδέξου τη βοήθεια, είναι το σωστό. Επειδή μόνο τότε θα μπορείς να ξαναγεμίσεις τις μπαταρίες σου και να ξεκινάς την κάθε σου μέρα με ανανεωμένη διάθεση και ενέργεια, όπως χρειάζεσαι κι εσύ και το μωρό σου σε αυτή τη φάση.

Χρόνος για μένα

Είναι εύκολο να λέμε «ρίξε τους ρυθμούς», αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνεις. Επειδή συνήθως στην εγκυμοσύνη έχεις να σκεφτείς πολύ περισσότερα από το συνηθισμένο. Ποιος γιατρός, ποιο όνομα, ποιο μαιευτήριο, ποια μαία, ποιο καροτσάκι, πότε να σταματήσεις τη δουλειά… Όλες αυτές οι αποφάσεις απαιτούν το χρόνο σου, ενώ χρειάζεται να προσφέρεις επίσης την προσοχή σου στην οικογένεια, στο σπίτι και στη δουλειά σου. Και μετά, είναι η κοιλιά σου που μεγαλώνει κάθε μέρα και ξυπνάς τη νύχτα για να πας στην τουαλέτα ή γιατί έχεις ενοχλήσεις και πονάκια, με αποτέλεσμα να μην κοιμάσαι καλά. Όπως και να’ χει, προσπάθησε να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου και να απολαύσεις όσο το δυνατό περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου.

Φρόντισε το σώμα…

Πονάει η πλάτη σου; Ένα ήπιο μασάζ μπορεί να σε χαλαρώσει ακόμη και σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης, απλά είναι προτιμότερο να είσαι καθιστή ή ξαπλωμένη στο πλάι. Ή μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα χλιαρό μπάνιο που και που – απλά απόφυγε το πολύ ζεστό νερό. Έχεις διάθεση για άσκηση; Τότε είναι η ιδανική ευκαιρία να πας για κολύμπι. Η άνωση του νερού θα σε ξεκουράσει αφάνταστα.

…και την ψυχή σου

Απλά κλείσε τα μάτια και ονειρέψου. Πόσο υπέροχα θα είναι όταν θα κρατήσεις για πρώτη φορά το μωρό σου αγκαλιά και θα μυρίσεις την ασύγκριτη μυρωδιά του! Και θα δεις τη λάμψη στα μάτια του συντρόφου και της οικογένειά σου! Παρόμοιες θετικές σκέψεις μπορούν να σε βοηθήσουν να απολαύσεις στο έπακρο τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μήπως θα σου άρεσε να χρησιμοποιήσεις το χρόνο που απομένει για να συναντηθείς με άλλες μέλλουσες μαμάδες για έναν καφέ ή για μια βόλτα και περπάτημα; Οι επίσης έγκυες φίλες σου θα καταλάβουν πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή και θα είναι στο πλευρό σου με πράξεις και συμβουλές. Ή μπορείς να βγεις για μια βόλτα στα μαγαζιά και να αγοράσεις μια όμορφη μπλούζα που θα αναδεικνύει εσένα και την κοιλίτσα σου. Ό,τι κι αν επιλέξεις: Το βασικό είναι να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις!