Άντληση και φύλαξη μητρικού γάλακτος

Άντληση και φύλαξη μητρικού γάλακτος

«Ευέλικτος» θηλασμός: Μητρικό γάλα στο μπιμπερό.

Στιγμές απόλυτης οικειότητας, ζεστασιάς και εγγύτητας… Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού όπου γνωρίζετε καλύτερα ο ένας τον άλλο, ο θηλασμός σε βοηθάει να αναπτύξεις μια σχέση βαθιάς αγάπης με το μωρό σου. Το όφελος του θηλασμού, όμως, δεν σταματά εδώ: το μωρό σου παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέσα από το μητρικό γάλα.

Έτσι, ο θηλασμός είναι απλά η καλύτερη επιλογή για το μωρό σου! Τι μπορείς κάνεις όμως όταν δεν γίνεται να είσαι κοντά στο μωρό σου εξαιτίας ενός σημαντικού ραντεβού ή επειδή τελείωσε η άδεια μητρότητας και πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά; Ή για κάποιο άλλο προσωπικό σου λόγο; Όλα αυτά είναι φυσικό να συμβούν. Στην περίπτωση αυτή η άντληση του μητρικού γάλακτος μπορεί να είναι μια καλή λύση. Στην ενότητα αυτή θα σου πούμε πώς γίνεται και τι θα πρέπει να προσέχεις κατά τη συλλογή και τη φύλαξη του γάλακτος.

Όταν είναι απαραίτητο: ευελιξία μέσω της άντλησης μητρικού γάλακτος.

Από τη στιγμή που γεννήθηκε το μωρό σου, οι δυο σας έχετε γίνει μια καλά δεμένη ομάδα. Είστε 24 ώρες την ημέρα μαζί, 7 ημέρες την εβδομάδα και τίποτα δεν μπορεί να σας χωρίσει. Καλά, σχεδόν τίποτα! Γιατί θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά. Ή θα υπάρχει ένα σημαντικό ραντεβού στο οποίο δεν μπορείς να πάρεις μαζί σου το μωρό. Τότε, το απόθεμα του μητρικού γάλακτος που θα έχεις αντλήσει θα αξίζει «το βάρος του σε χρυσό». Επειδή θα είσαι σίγουρη πως ακόμη και όταν απουσιάζεις, το μωρό σου θα παίρνει πάλι όλα όσα χρειάζεται από το γάλα του! Ακόμη κι αν είναι ο μπαμπάς, και όχι εσύ, που θα το ταΐζει. Ανακουφιστική σκέψη, σωστά; Και όταν θα γυρίσεις στο σπίτι, θα μπορείς και πάλι να θηλάσεις το μωρό σου. Όλα καλά!

Τα διαφορετικά είδη θηλάστρων

Προτού αντλήσεις γάλα για πρώτη φορά, η βασική απορία είναι τι είδους θήλαστρο σου ταιριάζει. Στην αγορά θα βρεις χειροκίνητα και ηλεκτρικά θήλαστρα, όπου και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ένα ηλεκτρικό θήλαστρο είναι αξιόπιστο και κάνει την άντληση πολύ εύκολη. Με ένα διπλό θήλαστρο μπορείς να αντλείς γάλα και από τους δύο μαστούς ταυτόχρονα. Με λίγη εξάσκηση, θα το κάνεις γρήγορα και θα είναι λιγότερο κουραστικό για εσένα. Άλλο ένα πλεονέκτημα: το ηλεκτρικό διπλό θήλαστρο μιμείται τον τρόπο που θηλάζει το μωρό. Αυτό διεγείρει το αντανακλαστικό της εκροής γάλακτος και το σώμα σου παράγει περισσότερο γάλα. Γι’ αυτό και η άντληση συστήνεται συχνά σε μαμάδες με πρόωρα μωράκια, αφού ακόμη κι αν το μωρό δεν μπορεί ακόμη να θηλάσει, είναι σημαντικό να διεγείρεται η παραγωγή του γάλακτος. Το ήξερες ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειάζεται να αντλείς γάλα για μερικές εβδομάδες προτού μπορέσει το πρόωρο μωρό να θηλάσει για πρώτη φορά; Ωστόσο, υπάρχει και ένα μειονέκτημα αγαπητές μαμάδες! Το ηλεκτρικό θήλαστρο μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό, ωστόσο πολλές γυναίκες ενοχλούνται από τον θόρυβο που κάνει κατά τη λειτουργία του.

Όπως καταλαβαίνεις από το όνομα, το χειροκίνητα θήλαστρο λειτουργεί με το χέρι. Αυτό κάνει λίγο πιο δύσκολη και κοπιαστική την άντληση για σένα. Σου προσφέρει όμως μεγαλύτερη ευελιξία, συνήθως είναι πιο οικονομικό, μικρότερο και έτσι πιο πρακτικό για να το έχεις μαζί σου.

Έχεις την αίσθηση ότι το στήθος σου είναι πολύ γεμάτο με γάλα και μπορεί να συμβεί «ατύχημα»; Τότε μπορείς να βγάλεις μια μικρή ποσότητα γάλα με το χέρι σου – χωρίς τη βοήθεια θήλαστρου. Για το κάνεις όμως αυτό χρειάζεται λίγη εξάσκηση.

Οτιδήποτε κι αν επιλέξεις, το βασικό είναι να νιώθεις άνετα με αυτό!

Και μια μικρή συμβουλή: Εάν δεν θέλεις να αγοράσεις, μπορείς να βρεις να νοικιάσεις θήλαστρο.

Έτσι γεμίζει το μπιμπερό με μητρικό γάλα

Το πιο σημαντικό όταν αντλείς γάλα είναι να δημιουργείς μια ατμόσφαιρα όπου θα νιώθεις άνετα. Μην αγχώνεσαι, ειδικά στην αρχή. Με λίγη υπομονή και εξάσκηση, σύντομα θα μπορείς να βγάζεις αρκετό γάλα. Αν το γάλα δεν ρέει εύκολα στην αρχή, μπορείς να δοκιμάσεις αυτό το μικρό κόλπο: Σκέψου τον μικρό σου θησαυρό, επειδή και μόνο η σκέψη του μπορεί να πυροδοτήσει το αντανακλαστικό της εκροής του γάλακτος. Ή μπορείς να βάλεις το μωρό στον ένα μαστό και το θήλαστρο στον άλλο. Υπάρχουν κι άλλα μικρά κόλπα που μπορεί να σε βοηθήσουν: Πριν την άντληση, θέρμανε το μαστό με μια ζεστή πετσέτα, κάνε ένα ζεστό ντους ή κάνε μασάζ στο στήθος σου. Εάν θέλεις να βγάλεις γάλα με το χέρι, ξεκίνα κάνοντας μασάζ από τη βάση του μαστού προς τη θηλή. Μετά, χρησιμοποίησε τον αντίχειρα και τον δείκτη για να ασκήσεις ελαφριά πίεση στην περιοχή πίσω από την άλω. Συγκέντρωσε το γάλα σε ένα καθαρό σκεύος.

Φύλαξη, κατάψυξη και απόψυξη του μητρικού γάλακτος: Να πως γίνεται!

Πολλά θήλαστρα συγκεντρώνουν το γάλα κατευθείαν σε μπιμπερό ώστε να μη χαθεί ούτε μία πολύτιμη σταγόνα. Φυσικά, θα πρέπει το μπιμπερό να είναι πολύ καθαρό. Όταν ολοκληρώσεις την άντληση, μπορείς να κλείσεις το μπουκάλι και να το φυλάξεις στο ψυγείο. Το μητρικό γάλα διατηρείται πέντε με επτά ημέρες στην ψύξη. Για να ξέρεις πότε έχεις αντλήσει το γάλα, κόλλησε στο μπουκάλι μια ετικέτα με την ημερομηνία.

Εάν θέλεις να δημιουργήσεις απόθεμα, μπορείς επίσης να αποθηκεύεις το γάλα στην κατάψυξη. Εκεί διατηρείται για έως και 6 μήνες. Όταν το χρειαστείς, το αποψύχεις στο ψυγείο. Στη συνέχεια το ζεσταίνεις σε θερμοκρασία σώματος βυθίζοντας το μπουκάλι σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Κούνησέ το καλά και έλεγξε τη θερμοκρασία. Δεν θέλεις να καεί το μωρό σου! Ακόμη κι αν είναι πολύ πρακτικό, μη χρησιμοποιείς το φούρνο μικροκυμάτων για να ξεπαγώσεις και να ζεστάνεις το μητρικό γάλα, αφού αν το γάλα θερμανθεί ανομοιόμορφα και πάνω από τους 55 βαθμούς Κελσίου, καταστρέφονται τα αντισώματα. Και όχι μόνο αυτό: Καταστρέφονται επίσης ορισμένες από τις πρωτεΐνες του. Άρα, το μητρικό γάλα και ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι καλός συνδυασμός!