Συμπληρωματικές τροφές: Διατροφικό πλάνο

Συμπληρωματικές τροφές: Διατροφικό πλάνο

Το πλάνο των συμπληρωματικών τροφών.

Να τι σημαίνει «ελαφριά και υγιεινή» διατροφή για το μωρό:

Μια ισορροπημένη διατροφή έχει διαφορετική έννοια στα μωρά απ’ ότι στους ενήλικες. Εμείς, που δεν αναπτυσσόμαστε πια, προτείνεται να ακολουθούμε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Όμως, για τα μωρά μας ισχύει το αντίθετο. Το μωρό σου τώρα χρειάζεται τροφές με ωφέλιμα λιπαρά απαραίτητα για την ηλικία του, ενώ η πρόσληψη σε φυτικές ίνες θα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στο αναπτυξιακό στάδιο και τις ανάγκες του. Διάβασε εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου να παίρνει όλα όσα χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει το φαγητό του!

Ξεκινάμε!

Υγιεινές τροφές για μωρά

Οι νέες γεύσεις και υφές δεν θα είναι το μόνο που θα σε απασχολεί όταν το μωρό σου ξεκινήσει τις συμπληρωματικές τροφές. Είναι πολύ σημαντικό να του μάθεις να αγαπά το υγιεινό φαγητό. Εξάλλου, αυτά που τρώει το μωράκι σου σήμερα το επηρεάζουν για όλη του τη ζωή.

Τι θα πρέπει να γνωρίζεις για τις διαφορετικές ομάδες τροφών:

Αμυλούχες τροφές: Το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και οι πατάτες προσφέρουν πολλή ενέργεια και υποστηρίζουν την υγιή σωματική και διανοητική ανάπτυξη στα μωρά, που ακολουθούν μικτή διατροφή. Γι’ αυτό και οι πατάτες είναι από τα πρώτα τρόφιμα, που προσφέρουμε στα μωρά, ενώ οι αμυλούχες τροφές γενικά αποτελούν τη βάση των τριών βασικών γευμάτων από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και μετά.

Φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη του μωρού σου. Οπότε, όταν έρθει η ώρα το μωρό σου να ξεκινήσει τις συμπληρωματικές τροφές, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν ρόλο κλειδί. Προτίμησε να αγοράζεις φρούτα και λαχανικά εποχής, που έχουν καλλιεργηθεί σε περιοχές κοντά στον τόπο που ζεις. Έτσι, θα είσαι σίγουρη ότι έχουν συλλεγεί στην καλύτερη στιγμή της ωρίμανσής τους, ώστε να διατηρούν όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους. Μέχρι να σβήσει το πρώτο του κεράκι, το μωρό σου θα πρέπει να τρώει δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Συμβουλέψου τον παιδίατρο για τα λαχανικά που είναι κατάλληλα για τον πρώτο χρόνο της ζωής του, αλλά ως γενική οδηγία απόφυγε για λίγους ακόμη μήνες αυτά που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, όπως είναι το αχλάδι.

Γάλα: Το γάλα παρέχει πολύτιμες πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Γι’ αυτό και τα μωρά μετά τον έκτο μήνα θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον δύο γεύματα γάλακτος την ημέρα. Είτε αυτά αποτελούνται από μητρικό γάλα σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σου, είτε από  γάλα σε σκόνη, ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο. Τα βρεφικά γάλατα Aptamil της Milupa, συμβάλλουν στην ισορροπημένη διατροφή του μωρού σου.

Κρέας, ψάρι και άλλα: Το κρέας και το ψάρι περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, δηλαδή απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, το κρέας προσφέρει επίσης στον αναπτυσσόμενο οργανισμό του μωρού σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην παιδική διατροφή, ένα μωρό που έχει αρχίσει να τρώει στερεές τροφές θα πρέπει να καταναλώνει κόκκινο (π.χ.μοσχάρι) ή λευκό (π.χ.κοτόπουλο) κρέας στο μερημεριανό του, πέντε φορές την εβδομάδα. Για τη βέλτιστη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ιωδίου και βιταμίνης D, συστήνουν επίσης την κατανάλωση μικρών λιπαρών ψαριών, όπως οι προσεκτικά καθαρισμένες σαρδέλες, 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Τροφές με ζάχαρη και αλάτι: Τα κέικ και τα μπισκότα είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, ενώ δεν περιέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, πού και πού το μωρό σου μπορεί να τρώει ένα μπισκότο -κατά προτίμηση σπιτικό- φτιαγμένο με συστατικά κατάλληλα για την ηλικία του.

Καθόλου αλάτι στο φαγητό του μωρού

Το φαγητό του μωρού φαίνεται άνοστο σε εμάς τους ενήλικες που η γεύση μας είναι πλέον λιγότερο ευαίσθητη, για το μωρό σου όμως είναι μια χαρά. Ποτέ δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό που προορίζεται για τα μωρό. Οι νεφροί του εξακολουθούν να αναπτύσσονται και το πρόσθετο αλάτι το επιβαρύνει σημαντικά. Τα μωρά δεν θα πρέπει να τρώνε πάνω από 1 γρ. αλάτι την ημέρα. Η ποσότητα αυτή είναι μόλις το ένα έκτο του ανώτερου ορίου για τους υγιείς ενήλικες. Και αυτό το 1 γραμμάριο καλύπτεται ήδη από το αλάτι που περιέχεται φυσικά στις τροφές.

Σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους, τα παιδιά χρειάζονται τη σωστή ισορροπία θερμίδων και θρεπτικών συστατικών προκειμένου να αναπτύσσονται με υγεία. Έχε στο νου σου πως το στομαχάκι του μωρού σου είναι περίπου δέκα φορές μικρότερο από το δικό σου, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε κουταλιά φαγητού που τρώει να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Το μικρό μέγεθος του στομάχου είναι στην ουσία και ο λόγος που τα μωρά και τα νήπια χρειάζονται αρκετά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα. Θυμήσου, πως γενικά δεν μπορούν να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή για το μωρό σου; Μπορείς να βρεις χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τις συμπληρωματικές τροφές στο (Συμπληρωματική διατροφή: Η εισαγωγή στερεών τροφών έγινε εύκολη!)

Ακολούθησε τις προτιμήσεις του μωρού σου

Όταν εισάγεις νέες τροφές, ξεκίνα με τις πιο «βαρετές» αφού το μωρό σου μόλις που αρχίζει να συνηθίζει τη νέα του διατροφή. Οι νέες υφές, οι διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές ή ακόμη και τα χρώματα, τα μπολ και τα κουτάλια το αναστατώνουν ήδη αρκετά! Εάν το μωρό σου τα πάει καλά με την εισαγωγή νέων γεύσεων, να θυμάσαι πως η ποικιλία είναι βασική. Ακόμη, στην περίπτωση που στο μικρό σου δεν αρέσουν τα παντζάρια, μπορεί να αγαπά τις γλυκοπατάτες και τις αγκινάρες. Τα μωρά που δεν αγαπούν το κρέας συνήθως τρώνε το ψάρι, ενώ ακόμη κι αν σε ένα μωρό δεν αρέσουν οι πατάτες, θα φάει τα μακαρόνια. Η δική μας συμβουλή: πρόσφερε τακτικά, σε διαφορετικούς συνδυασμούς ή μεθόδους παρασκευής τις τροφές που το μωρό σου δεν δείχνει να συμπαθεί. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιο πιθανό πως κάποια στιγμή θα τις συνηθίσει.

Από το πρωινό μέχρι τα κύρια γεύματα, είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή του μωρού σου. Τώρα διαμορφώνει τη γεύση του, καθώς από την ηλικία των 2 ετών οι προτιμήσεις του θα είναι καθορισμένες και δεν θα αλλάξουν μέχρι να γίνει περίπου 8 ετών.

Να θυμάσαι πως οι διαφορετικές τροφές παρέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Εξασφαλίζοντας την ποικιλία στο διατροφικό πρόγραμμα του μωρού σου, του προσφέρεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Συνεχίζει να λατρεύει το γάλα

Το γάλα παραμένει σημαντικό για τη διατροφή του μωρού σου καθώς παρέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ωφέλιμα λιπαρά και πρωτεΐνες. Ειδικά στο ξεκίνημα της εισαγωγής στερεών τροφών, το γάλα θα παραμείνει η βασική τροφή του μωρού σου και αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του. Από τα πρώτα του γενέθλια και μετά, 300 ml γάλατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πλέον μια επαρκής ποσότητα για την καθημερινή του διατροφή.