Μπιμπερό

Μπιμπερό

Συμπληρωματική διατροφή και κρέμες:

Έφτασε η ώρα για το μπιμπερό!

Πώς θα πάει καλά το πρώτο γεύμα του μωρού σου με το μπιμπερό;

Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό σου, αφού το μητρικό γάλα είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις διατροφικές του ανάγκες. Ωστόσο, εάν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να θηλάζεις αποκλειστικά, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα γάλατα, τα οποία θα εξασφαλίσουν στο μωρό σου τα θρεπτικά συστατικά, που έχει ανάγκη σε κάθε φάση της ανάπτυξής του. Και μην ανησυχείς: μπορείς να δημιουργήσεις έναν δυνατό συναισθηματικό δεσμό με το μωρό σου ακόμη κι όταν δίνεις γάλα με το μπιμπερό. Ανακάλυψε εδώ πολύτιμες συμβουλές για το πώς να προσφέρεις στο μωρό σου τα πρώτα του γεύματα από το μπιμπερό, αλλά και πώς θα του δείχνεις όλη σου την αγάπη την ώρα που το ταΐζεις.

Η αγκαλιά είναι πολύτιμη!

Όταν το μωρό πίνει το γάλα του, δεν καλύπτεται μόνο η ανάγκη του για φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό να είναι κοντά στους δύο πιο αγαπημένους του ανθρώπους: τη μαμά και το μπαμπά. Όταν ταΐζεις το μωρό σου με το μπιμπερό φρόντισε να μην βιάζεσαι. Κράτησέ το τρυφερά στην αγκαλιά σου, με το κεφαλάκι του ελαφρώς ανυψωμένο- και προσπάθησε να έρχεται το δέρμα σας σε επαφή. Έτσι δημιουργείται ένας βαθύς συναισθηματικός δεσμός ανάμεσά σας, που θα κρατήσει για μια ζωή.

Η μετάβαση από το θηλασμό, στο τάισμα με μπιμπερό είναι μια μεγάλη αλλαγή για το μωρό σου και μια περίοδος με πολλά συναισθήματα. Εάν δεν διακόψεις εντελώς το θηλασμό, αντικατάστησε σταδιακά κάποια γεύματα μητρικού γάλακτος, με αντίστοιχα του μπιμπερό. Έτσι θα πάρει το σώμα σου το μήνυμα ώστε να αρχίσει να παράγει όλο και λιγότερο γάλα. Εάν, ωστόσο, το στήθος σου γεμίζει με γάλα και σε πονάει, μπορείς να βγάζεις λίγο με το θήλαστρο ή με το χέρι για να ανακουφίζεις την πίεση.

Δεν αποδέχονται εύκολα όλα τα μωρά το γάλα με το μπιμπερό. Οι παρακάτω στρατηγικές έχουν φανεί αποτελεσματικές για πολλές μαμάδες:

 • Στην αρχή βάλε λίγο μητρικό γάλα μέσα στο μπιμπερό ή/και βρέξε τη θηλή του μπουκαλιού με μητρικό γάλα. Έτσι, το μωρό σου θα αναγνωρίσει τη γεύση και τη μυρωδιά, με σκοπό να δεχτεί πιο εύκολα το μπουκάλι.
 • Δοκίμασε διαφορετικές θηλές. Κάποια μωρά, για παράδειγμα, βρίσκουν πιο εύκολο στην αρχή να πίνουν το γάλα με θηλή από λάτεξ.
 • Χαλάρωσε παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές. Η δική σου ηρεμία θα μεταφερθεί γρήγορα στο μωράκι σου.
 • Εάν έχεις άγχος ή είσαι πολύ κουρασμένη, άφησε κάποιον άλλο να αναλάβει το τάισμα. Τι καλύτερη ευκαιρία για τον μπαμπά να δεθεί με το μωρό του;
 • Εάν το μωρό σου είναι ήδη μερικών μηνών, μπορείς να πειραματιστείς με τη θερμοκρασία του γάλακτος. Κάποια μωρά προτιμούν το γάλα τους δροσερό, άλλα σε θερμοκρασία δωματίου και άλλα χλιαρό.
 • Κάνε μικρά διαλείμματα για να μπορεί το μωρό να ρευτεί αν το χρειάζεται.

Οι δικές μας συμβουλές για εύκολη προετοιμασία

Προτού ετοιμάσεις το πρώτο γάλα στο μπιμπερό, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες, που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Μπορεί να διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με την εταιρεία, ωστόσο τα παρακάτω ισχύουν σε κάθε περίπτωση:

 • Χρησιμοποίησε πόσιμο νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο που θα έχει βράσει για περίπου ένα λεπτό. Έτσι θα έχουν εξουδετερωθεί τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Μετά άφησέ το να κρυώσει, περίπου στους 40° C. Τώρα μπορείς να αναμίξεις το νερό με τη σκόνη του γάλακτος στο μπιμπερό.
 • Μπορείς να προετοιμάσεις θερμός με βραστό νερό που έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία των 40° C , για τα νυχτερινά γεύματα ή τις βόλτες σας. Προσπάθησε να γεμίζεις αυτό το θερμός μόνο με νερό, αποφεύγοντας τα υπόλοιπα υγρά, και θυμήσου να το ξεπλένεις τακτικά με βραστό νερό.
 • Φτιάχνε πάντα το γάλα, φρέσκο, τη στιγμή που θα το πιει το μωρό σου. Αν το έχεις ήδη έτοιμο στο μπιμπερό για ώρες ή το ζεστάνεις, υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν ανεπιθύμητα μικρόβια.
 • Εάν περισσέψει γάλα στο μπιμπερό, μην το κρατήσεις για αργότερα, πέταξέ το αμέσως.
 • Τα νεογέννητα θα πρέπει να πίνουν το γάλα τους σε θερμοκρασία σώματος, δηλαδή στους 37 ° C . Δοκίμασε τη θερμοκρασία του γάλακτος στο εσωτερικό του καρπού σου. Εάν το νιώθεις ευχάριστα ζεστό, είναι μια χαρά. Εάν είναι πολύ ζεστό, δρόσισέ το βυθίζοντας το μπιμπερό σε ένα δοχείο με κρύο νερό.

Τάισμα με μπιμπερό – πόσο συχνά και για πόση ώρα;

Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα συστήσει τη σωστή ποσότητα και συχνότητα των γευμάτων με το μπιμπερό, ωστόσο θα  βρεις ανάλογες οδηγίες και στη συσκευασία. Στα νεογέννητα και τα μικρά μωρά, μπορείς να δίνεις γάλα κάθε φορά που το ζητάνε. Να θυμάσαι πως κάθε μωράκι είναι ξεχωριστό. Άλλα πίνουν γρήγορα το γάλα τους και άλλα το απολαμβάνουν με την ησυχία τους. Ακόμη, υπάρχουν ημέρες, που το μωρό σου θα πεινάει πολύ, ενώ άλλες θα έχει λιγότερη όρεξη. Εφόσον το μωρό σου αναπτύσσεται σύμφωνα με την ηλικία του και «λερώνει την πάνα» του συστηματικά, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που χρειάζεται. Εάν δεν είσαι βέβαιη, συμβουλέψου τον παιδίατρο.

Τρία βασικά σημεία: Πλύσιμο, αποστείρωση, θηλές

Επειδή η κοιλίτσα του μωρού σου είναι ακόμη πολύ ευαίσθητη, τα μπιμπερό, τα εξαρτήματα και οι θηλές θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ προσεκτικά. Μπορείς να πλένεις τα μπιμπερό στο πλυντήριο των πιάτων, ιδανικά στο κάτω μέρος του. Εναλλακτικά, πλύνε το μπιμπερό αμέσως μετά το γεύμα με βραστό νερό και σαπούνι. Για το πλύσιμο στο χέρι, θα σε βοηθήσει εάν χρησιμοποιείς τα ειδικά βουρτσάκια που εξασφαλίζουν σωστή καθαριότητα. Στη συνέχεια ξέπλυνε καλά με τρεχούμενο νερό. Μπορείς επίσης να βάλεις τα μπουκάλια, όπως και όλα τα εξαρτήματα, στον ειδικό αποστειρωτή. Αφού τελειώσεις, αποθήκευσέ τα σε καθαρό δοχείο στο ψυγείο. Εκεί διατηρούνται αποστειρωμένα για 24 ώρες όλα τα μέρη του μπιμπερό θα πρέπει να φυλάσσονται στεγνά για λόγους υγιεινής.

Όσο για τις θηλές: Το υλικό και το σχήμα τους εξαρτάται κυρίως από το περιεχόμενο του μπιμπερό (νερό, γάλα ή αφέψημα) και τις προτιμήσεις του μωρού σου. Εάν το μικρό σου υποφέρει από κολικούς, θα βρεις ειδικές θηλές που  ανακουφίζουν την κατάσταση.
Το μέγεθος της τρύπας είναι επίσης σημαντικό: Εάν είναι πολύ μεγάλη το μωρό σου θα «πνίγεται» συχνά, εάν είναι πολύ μικρή θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πιει το γάλα του.