Απογαλακτισμός: Η διαδικασία

Απογαλακτισμός: Η διαδικασία

Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο όμορφες και τρυφερές εμπειρίες, που θα μοιραστείς ως μαμά με το μωρό σου. Το γάλα σου είναι απλά το καλύτερο που μπορείς να του προσφέρεις. Για κάθε μαμά όμως φτάνει η στιγμή που τελειώνει αυτή η μοναδική σχέση του θηλασμού. Το πότε θα έρθει αυτή η ώρα είναι κάτι που θα το αποφασίσετε μόνο εσύ και το μωρό σου! Μάθε εδώ πώς μπορεί να γίνει ομαλά ο απογαλακτισμός και η μετάβαση στο γεύμα με μπιμπερό.

Ήπια και σταδιακά!

Για πολλές μαμάδες, ο απογαλακτισμός συνδέεται με ανάμικτα συναισθήματα. Εξάλλου, έχεις θηλάσει το μωρό σου από τη στιγμή που γεννήθηκε και έχετε μοιραστεί μοναδικές στιγμές τρυφερότητας. Από την άλλη πλευρά, ο απογαλακτισμός σου προσφέρει ξαφνικά μια εντελώς καινούργια ελευθερία και μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Εάν αποφασίσεις να προχωρήσεις με τον απογαλακτισμό, είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω. Για το λόγο αυτό, βεβαιώσου ότι είναι αυτό που θέλεις για εσένα και το μωρό σου. Συζήτησέ το, αν χρειάζεται, με τον παιδίατρό σου. Και το πιο σημαντικό: αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη μεταβατική φάση. Η μετάβαση από το στήθος στο μπιμπερό δεν θα γίνει σε μια μέρα. Το σώμα σου χρειάζεται να προσαρμοστεί και να μειώσει σταδιακά την παραγωγή του γάλακτος. Αλλά και το μωρό θα πρέπει να έχει το χρόνο να συνηθίσει τον νέο τρόπο διατροφής με ηρεμία. Μην ξεχνάς πως η μετάβαση από το στήθος στο μπιμπερό και την πλαστική θηλή είναι κάτι παράξενο και άγνωστο για το μωρό σου!

Ιδανικός συνδυασμός για μικρούς γευσιγνώστες: Θηλασμός και στερεά τροφή

Πολλές μαμάδες μειώνουν σταδιακά το θηλασμό ως μέρος της διαδικασίας εισαγωγής στερεών τροφών. Για παράδειγμα, μπορείς να αντικαθιστάς ένα γεύμα θηλασμού με ένα συμπληρωματικό γεύμα στερεών τροφών κάθε επτά ημέρες. Στην αρχή, το μωρό σου πιθανότατα δεν θα τρώει μεγάλη ποσότητα από τον πουρέ ή την κρέμα του. Γι’ αυτό και μπορείς να το θηλάζεις μετά το γεύμα, περίπου σαν επιδόρπιο! Αυτή η βήμα-βήμα προσέγγιση θα μειώσει την παραγωγή γάλακτος και θα αισθάνεσαι λιγότερη δυσφορία. Εάν νιώθεις συμφόρηση, δηλαδή πως το στήθος σου είναι πολύ γεμάτο, θα βοηθούσε να βγάζεις μικρές ποσότητες γάλακτος με το θήλαστρο ή με το χέρι. Αλλά μην το αδειάσεις εντελώς με το θήλαστρο γιατί τότε στέλνεις το αντίθετο μήνυμα στο σώμα σου: κι άλλο γάλα, παρακαλώ!

Θέλεις να μεταβείς στο μπιμπερό αλλά το μωρό σου δεν πίνει το γάλα του; Τότε οι συμβουλές μας από έμπειρες μαμάδες μπορεί να σε βοηθήσουν:

  • Βρες την κατάλληλη στιγμή! Εάν το μωρό σου έχει μόλις κάνει εμβόλιο, βγάζει δοντάκι ή είναι αδιάθετο, τότε θα πρέπει να καθυστερήσεις λίγο τον απογαλακτισμό, αφού απλά θα πρόσθετε μια ακόμη δυσκολία στο μωρό σου.
  • Μπορείς να αντλήσεις γάλα με το θήλαστρο και να το βάλεις σε μπιμπερό. Έτσι το μωρό δεν θα χρειαστεί να αλλάξει και το γάλα και τον τρόπο που το πίνει ταυτόχρονα.
  • Τα περισσότερα μωρά δυσκολεύονται να κόψουν τον θηλασμό πριν τον ύπνο. Έτσι, άφησε αυτό το γεύμα για να το κόψεις τελευταίο.
  • Θα πρέπει να συνεχίσεις να πίνεις πολλά υγρά. Η συμβουλή, που συχνά δίνεται, να μειώσεις τα υγρά για να μειωθεί το γάλα, είναι λανθασμένη.
  • Νιώθεις βάρος στο στήθος σου; Οι παγωμένες κομπρέσες θα σε βοηθήσουν.
  • Τα μωρά είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν το μπιμπερό από τον μπαμπά αφού η δική σου μυρωδιά είναι στενά συνδεδεμένη με τον θηλασμό. Οπότε απλά άφησε το τάισμα για τον σύντροφό σου.
  • Η καλή προετοιμασία είναι σημαντική. Έχεις ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα όπως μπιμπερό, θηλές και λοιπά; Μάθε εδώ πώς να προετοιμάζεις το γεύμα με το μπιμπερό (Μπιμπερό).
  • Είναι το μωρό σου πάνω από έξι μηνών; Τότε μπορείς να του προσφέρεις γάλα από ειδικό εκπαιδευτικό ποτηράκι.