Εξετάσεις

Εξετάσεις

Οι βασικές επισκέψεις ρουτίνας στον παιδίατρο.

Παιδιατρική εξέταση: Έγκαιρος εντοπισμός και πρόληψη.

Μαζί με το πρώτο κλάμα του μωρού σου θα γίνει και η πρώτη του παιδιατρική εξέταση. Τις ημέρες, που θα παραμείνεις στο μαιευτήριο θα γίνουν στο μωρό σου μια σειρά προληπτικών εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν ότι όλα πηγαίνουν καλά. Στη συνέχεια, ο παιδίατρος, που θα επιλέξεις για να παρακολουθεί το μωρό, θα σας επισκεφθεί στο σπίτι, ή θα πάτε στο ιατρείο του. Mετά τον πρώτο έλεγχο θα σου συστήσει πότε πρέπει να γίνουν οι επόμενες επισκέψεις. Είναι σημαντικό να είσαι τυπική στον προγραμματισμό αυτό. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου αναπτύσσεται φυσιολογικά ανάλογα με την ηλικία του, και αν όχι, τι θα μπορούσε να το βοηθήσει. Επίσης, σε κάθε επίσκεψη θα έχεις πολλές ερωτήσεις για τον παιδίατρο, ο οποίος θα σε βοηθήσει τόσο με το μωρό αλλά, όσο και με εσένα την ίδια.

Οι βασικές εξετάσεις ρουτίνας από τον παιδίατρο.

Οι παιδίατροι στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στο νεογέννητο και τη μητέρα απ’ ότι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι κάτι που μας ανακουφίζει αφού οι δυσκολίες και οι ανησυχίες για την υγεία του μωρού μας είναι μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα. Εκτός από τις βασικές αυτές εξετάσεις, μπορεί ο παιδίατρος να θελήσει να βλέπει πιο συχνά το μωρό σου. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις το δικό του πρόγραμμα.

 

Εξετάσεις ανά ηλικία:

Αμέσως μετά τον τοκετό

Τι περιλαμβάνει: Ο παιδίατρος θα εξετάσει τη γενική κατάσταση του νεογέννητου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών και της αναπνοής. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος στα αντανακλαστικά και τον μυϊκό τόνο, δηλαδή την αντίσταση των άκρων του μωρού στην κίνηση. Θα ληφθεί αίμα από τον ομφάλιο λώρο, ή τη φτέρνα, για εξετάσεις και στο μωρό σου θα δοθεί βιταμίνη Κ. Η τελευταία βοηθά στην πήξη του αίματος, και είναι σημαντική για την πρόληψη σοβαρής αιμορραγίας.

3η – 10η ημέρα

Τι περιλαμβάνει: Γίνεται προσεκτικός έλεγχος σε όλα τα όργανα του σώματος, το δέρμα, τα γεννητικά όργανα, τα οστά, το πεπτικό σύστημα και τα αντανακλαστικά. Το μωρό σου μπορεί να χρειαστεί και πάλι βιταμίνη Κ.

4η – 5η εβδομάδα

Τι περιλαμβάνει: Στην εξέταση αυτή ο παιδίατρος θα ελέγξει πάλι τα παραπάνω καθώς και την όραση και την ακοή του μωρού σου. Κατά τη φυσική εξέταση θα ελέγξει τα ισχία για πιθανή εξάρθρωση. Επιπλέον, θα σου δώσει πολλές οδηγίες για την υγεία του μωρού, το θηλασμό, το μπάνιο και τον ύπνο του και θα σημειώσει στο βιβλιάριο υγείας τα εμβόλια που πρέπει να γίνουν.

3ος – 4ος μήνας

Τι περιλαμβάνει: Θα εξεταστούν τα αντανακλαστικά και η κινητική εξέλιξη του μωρού, η ακοή και η όρασή του και θα του κάνει εμβόλιο εάν είναι προγραμματισμένο.

10ος – 12ος μήνας

Τι περιλαμβάνει: Σε αυτό το ραντεβού, εκτός από τη φυσική εξέταση και τυχόν εμβόλια, ο γιατρός θα εξετάσει την ευλυγισία, την ανάπτυξη της ομιλίας και τη δύναμή του.

Οι βασικές προληπτικές εξετάσεις στον παιδίατρο θα γίνονται με μεγάλη συχνότητα τα πρώτα χρόνια και θα είναι πιο αραιές όσο το παιδί μεγαλώνει.

Ο παιδίατρος που σου ταιριάζει

Ο παιδίατρος δεν θα πρέπει να είναι μόνο ένας επιστήμονας που εμπιστεύεσαι. Κάποιες πρακτικές παράμετροι που τώρα ίσως δεν έχεις ακόμη συνειδητοποιήσει θα κάνουν τη, γεμάτη γεγονότα, ζωή με το μωρό πιο εύκολη. Για παράδειγμα, εάν δεν οδηγείς ο παιδίατρος είναι καλό να βρίσκεται σε ένα σημείο, που είτε μπορείς να πας εύκολα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε με τα πόδια. Γενικά, η μικρή απόσταση από το σπίτι σου είναι σημαντική. Ρόλο παίζει επίσης η μεταξύ σας χημεία. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι ο βασικός σου σύμμαχος τα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού. Είναι μεγάλης σημασίας να τηρείς τις οδηγίες του και να αναπτυχτεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Την ώρα της επίσκεψης

Εάν το μωρό σου είναι μικρό ή άρρωστο (Γιατί κλαίει το μωρό μου), ζήτησε να σου δώσουν το πρώτο ή το τελευταίο ραντεβού για να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η αναμονή. Έχε πάντα μαζί το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και ένα μικρό σημειωματάριο, όπου θα έχεις γράψει κάποιες βασικές σου ερωτήσεις και θα μπορείς να σημειώσεις τις οδηγίες του γιατρού.

Στα πρακτικά, επειδή μερικές φορές η καθυστέρηση των ραντεβού είναι αναπόφευκτη έχε μαζί σου μια πάνα και μια καθαρή αλλαξιά για το μωρό σου και ένα δυο από τα αγαπημένα του παιχνίδια για να απασχολείται.