Ο σίδηρος στα μωρά

Ο σίδηρος στα μωρά

Για ένα υγιές μωρό: Βεβαιώσου ότι προσλαμβάνει αρκετό σίδηρο.

Μικροί και μεγάλοι, όλοι μας χρειαζόμαστε σίδηρο. Επειδή χωρίς αυτό το ιχνοστοιχείο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν με το οξυγόνο, με σκοπό να το μεταφέρουν παντού μέσα στο σώμα μας. Στον οργανισμό ο σίδηρος βρίσκεται, στο  μεγαλύτερο ποσοστό του, στην αιμοσφαιρίνη, που δίνει το κόκκινο χρώμα στο αίμα και στη μυογλοβίνη, μία πρωτεΐνη των μυών. Εάν δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος, οι μύες και τα υπόλοιπα όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, ενώ μακροπρόθεσμα αυτό γίνεται επικίνδυνο. Ανακάλυψε εδώ πώς θα προσφέρεις τον απαραίτητο σίδηρο στο μωρό σου, πώς θα παρατηρήσεις την ανεπάρκειά του και πως θα συμβάλεις στην πρόληψή της.

Για τους πρώτους μήνες έχεις ήδη φροντίσει.

Οι μύες, ο εγκέφαλος, τα όργανα – τα πάντα χρειάζονται οξυγόνο. Και αυτό μπορούν να το έχουν σε συνεχή ροή με τη βοήθεια του σιδήρου. Μπορείς να φανταστείς πόσο αρνητικό είναι για τον εγκέφαλο και για τη φυσική σου κατάσταση εάν προσλαμβάνεις πολύ μικρές ποσότητες σιδήρου για μεγάλο διάστημα. Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι ακόμη πιο σημαντική για το μωρό σου, την ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξή του.  Μόνο όταν καλύπτονται οι ανάγκες του σε σίδηρο μπορεί ο εγκέφαλός του να αναπτύξει τις απαραίτητες συνδέσεις, οι οποίες αποτελούν τις βάσεις για ένα παιδί έξυπνο και με αντίληψη.

Η φύση το έχει φροντίσει: Τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής στη μήτρα, το μωρό σου γέμισε τις αποθήκες του σιδήρου στο σώμα του. Για να το πετύχει κάτι τέτοιο, χρησιμοποιεί τα αποθέματα σιδήρου της μαμάς. Αυτό αποτελεί μία εξήγηση, γιατί τόσες νέες μαμάδες υποφέρουν από ανεπάρκεια σιδήρου. Έτσι, το μωρό γεννιέται με αποθέματα του πολύτιμου ιχνοστοιχείου τα οποία καταναλώνει σταδιακά. Στα υγιή, τελειόμηνα μωρά, ο σίδηρος αυτός επαρκεί για τέσσερις με έξι μήνες.

Ποια μωρά είναι πιθανότερο να εμφανίσουν ανεπάρκεια σιδήρου;

Υπάρχουν ορισμένα μωράκια, που έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη του πολύτιμου αυτού ιχνοστοιχείου:

 • Τα πρόωρα μωρά που δεν πρόλαβαν να γεμίσουν τις αποθήκες σιδήρου τους πριν γεννηθούν.
 • Τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, για παράδειγμα δίδυμα ή τρίδυμα.
 • Μωρά με συγκεκριμένα νοσήματα, για παράδειγμα με νόσο του Κρον.
 • Μωρά που δεν έχουν λάβει πλούσιες σε σίδηρο συμπληρωματικές τροφές στο δεύτερο μισό της ζωής τους.

Για τα πρόωρα και τα λιποβαρή μωράκια ο παιδίατρος θα ζητήσει εξέταση σιδήρου, η οποία γίνεται με τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αίματος. Τα παιδιά με ανεπάρκεια σιδήρου λαμβάνουν συμπλήρωμα, συνήθως σε σταγόνες, για όσο διάστημα χρειάζεται. Μετά από τους έξι μήνες, το αργότερο, ο σίδηρος θα πρέπει να μπει στη διατροφή του μωρού σου. Οι πουρέδες με κόκκινο κρέας, λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης, καθώς και το γάλα 2ης και 3ης βρεφικής ηλικίας θεωρούνται καλές πηγές σιδήρου.

Μερικές φορές το μωρό εξακολουθεί να μη λαμβάνει αρκετό σίδηρο. Αυτό συνήθως συμβαίνει στη φάση της εισαγωγής των στερεών τροφών, όταν τα μωρά τρώνε ακόμη πολύ μικρές ποσότητες. Τι θα πρέπει να σε βάλει σε υποψία για έλλειψη σιδήρου:

 • Το μωρό σου ξαφνικά δεν έχει όρεξη.
 • Το μωρό σου μοιάζει πιο αδύναμο και κουράζεται εύκολα.
 • Αρρωσταίνει συχνά.
 • Το δέρμα του είναι ιδιαίτερα χλωμό.
 • Το δέρμα κάτω από τα νύχια ή το εσωτερικό από το κάτω βλέφαρο είναι ιδιαίτερα χλωμά.

Επίσης, ο κακός ύπνος και η κόπωση στο μωρό μπορεί να σχετίζονται με έλλειψη σιδήρου. Μην ανησυχείς. Ο παιδίατρος θα ελέγξει τον σίδηρο στο μωρό σου, και στη συνέχεια με τις απαραίτητες διατροφικές οδηγίες, πιθανώς και με τη χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου, το μωρό σου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σωστά.

Από πού προσλαμβάνουν σίδηρο τα μωρά και τα νήπια;

Το μητρικό γάλα περιέχει αρκετό σίδηρο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού τους πρώτους μήνες της ζωής του. Το μωρό σου, άλλωστε, γεννήθηκε με γεμάτες τις αποθήκες σιδήρου και δεν έχουν ανάγκη πολύ. Τα περισσότερα μωρά χρειάζεται να αρχίσουν λαμβάνουν σίδηρο το αργότερο στους έξι μήνες. Το γάλα σε σκόνη για αυτή την ηλικία, όπως το Milupa Milumil 2, περιέχει την κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σου ποσότητα σιδήρου.

Μόλις το μωρό αρχίσει να τρώει συμπληρωματικές τροφές, μπορείτε να εξερευνήσετε μαζί καινούργιες και συναρπαστικές γεύσεις. Τα ακόλουθα συστατικά θα του παράσχουν επιπλέον σίδηρο:

 • Το κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι και αρνί) περιέχουν σίδηρο σε εύκολα απορροφήσιμη μορφή. Ωστόσο, βεβαιώσου ότι το κρέας είναι καλά μαγειρεμένο και όχι «ροζ», όταν το κόβεις.
 • Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο, μάραθος) μπορείς να τα μαγειρέψεις στον ατμό. Αυτά είναι μια πραγματική «βόμβα» θρεπτικών συστατικών, και φυσικά πλούσια σε σίδηρο.
 • Το ψωμί ολικής άλεσης είναι μια καλή επιλογή ως μέρος μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και σίδηρο.

Με την ευκαιρία: Η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό του μωρού σου να απορροφήσει τον σίδηρο από τις φυτικές πηγές. Μια μικρή ποσότητα χυμού πορτοκαλιού, στην κρέμα ή στον πουρέ, ένα τριμμένο μήλο μαζί με ένα γεύμα με κρέας ή με σιτηρά ολικής, βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει τον σίδηρο.