Πέψη: Αέρια

Πέψη: Αέρια

Αναγνώρισε και ανακούφισε το μετεωρισμό στο μωρό.

Γιατί τα μωρά έχουν αέρια και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Κατά τη διάρκεια της πέψης της τροφής, δημιουργούνται αέρια. Το ίδιο ακριβώς, που συμβαίνει στη δική σου κοιλιά, συμβαίνει και στου μωρού σου. Μερικές φορές όμως, μέσα στον ανώριμο πεπτικό σωλήνα του συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες αερίων και κάποιες φορές φορές αυτό μπορεί να γίνει άβολο για το μικρούλι σου επειδή πονάει. Και για σένα επειδή θέλεις να κάνεις κάτι για να το βοηθήσεις. Μάθε εδώ τι μπορείς να κάνεις και πώς να αποτρέψεις τον μετεωρισμό, δηλαδή το φούσκωμα, στο μωρό σου.

Από πού έρχεται ο αέρας στην κοιλίτσα στου μωρού;

Όταν ξεκινά η πέψη, τα καλά βακτήρια που ζουν μέσα στο έντερο παράγουν αέρια. Αυτά είναι κυρίως μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο, και σε μικρές ποσότητες δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Το πολύ πολύ, ένα δυνατό «πφφφ» και η ισορροπία αποκαθίσταται.

Όμως, για το μωρό σου είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η κοιλίτσα του είναι ακόμη πολύ ανώριμη και χρειάζεται να προσαρμόζεται συνεχώς σε νέα δεδομένα. Από τη θρέψη μέσω του ομφάλιου λώρου, στην πέψη του μητρικού γάλακτος ή του γάλακτος σε σκόνη και μερικούς μήνες μετά της στερεάς τροφής… τα καλά βακτήρια του εντέρου μπορούν μερικές φορές να υπερδιεγερθούν. Και τότε παράγουν περισσότερα αέρια από το φυσιολογικό. Έτσι, η μικροσκοπική κοιλίτσα αντιδρά με βίαιους σπασμούς, σουβλιές, γουργουρητά. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, που το μωρό σου μαζεύει τα ποδαράκια του και κλαίει γοερά!

Ο μετεωρισμός εξαιτίας της ανωριμότητας του πεπτικού είναι πολύ συνηθισμένος κατά τους πρώτους 3 με 5 μήνες. Περίπου το ένα τρίτο των μωρών υποφέρει περιστασιακά από φούσκωμα. Αλλά ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί ένα μωρό να είναι ανήσυχο εξαιτίας του εντέρου του.

Διερεύνησε τις αιτίες και περιόρισέ τες

Ο μετεωρισμός είναι στις περισσότερες περιπτώσεις δυσάρεστος, αλλά εντελώς ακίνδυνος. Ωστόσο, εάν το μωρό σου δεν παίρνει βάρος, δεν έχει όρεξη ή είναι γενικότερα αδιάθετο, συμβουλέψου τον παιδίατρο. Λογικά δεν θα συμβαίνει κάτι σοβαρό, αλλά καλύτερα να είναι κανείς σίγουρος.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βρεις την αιτία του μετεωρισμού και να τη διορθώσεις:

Εάν το μωρό σου παθαίνει συχνά μετεωρισμό, κράτησε ένα ημερολόγιο της διατροφής του. Έτσι θα βρεις τι μπορεί να ευθύνεται για τη δυσφορία στην κοιλίτσα του. Εάν θηλάζεις, σημείωσε τι έφαγες και τι ήπιες νωρίτερα. Κάποια μωρά εμφανίζουν μετεωρισμό, όταν η μητέρα καταναλώσει κρεμμύδια, πράσα, λάχανο και/ή όσπρια, άλλα και καφέ. Εάν υποψιάζεσαι κάποια τροφή, απόφυγέ τη για μία εβδομάδα. Στην περίπτωση, που η κοιλίτσα του μωρού σου ηρεμήσει, θα πρέπει να σταματήσεις να την καταναλώνεις για όσο διάστημα θηλάζει ή μέχρι να βελτιωθεί η πέψη του μωρού. Η αντίδραση του μωρού σου σε μια τροφή μπορεί να συμβεί και στη φάση της συμπληρωματικής διατροφής, εάν εισάγεις τη μία τροφή μετά την άλλη. Και εδώ, πάλι, μόνο ο αποκλεισμός της τροφής, που δεν ανέχεται το στομάχι του, μπορεί να βοηθήσει. Ευτυχώς, αυτού του τύπου η δυσανεξία συνήθως ξεπερνιέται.

Εάν το μωρό σου κλαίει συχνά και γοερά, το κλάμα του μπορεί να επιδεινώσει το μετεωρισμό. Το μικρό σου μπορεί να καταπίνει πολύ αέρα, και τότε η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη. Προσπάθησε να έχει το μωρό σου μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα, να είναι ήρεμο το περιβάλλον του και δίνε του προσοχή. Όταν το μωρό σου ηρεμεί, το φούσκωμα τείνει να μειώνεται.

Εάν το μωρό σου πίνει λαίμαργα γάλα, βεβαιώσου ότι δεν καταπίνει αέρα, είτε θηλάζεις είτε του δίνεις μπιμπερό. Όταν θηλάζεις, είναι καλύτερο να το βάζεις έτσι στο μαστό ώστε να πιάνει με το στόμα του ένα μεγάλο μέρος της θηλής. Όταν του δίνεις μπιμπερό, βεβαιώσου ότι το γάλα του δεν έχει πολύ αφρό. Εάν είναι απαραίτητο, περίμενε μερικά λεπτά μέχρι να φύγει ο αέρας. Τα μπιμπερό που βοηθούν στην ανακούφιση από τους κολικούς, με βαλβίδες στη θηλή ή με ειδικό σχεδιασμό του ίδιου του μπιμπερό ώστε να εξισορροπείται η πίεση, εξασφαλίζουν πως το μωρό καταπίνει λιγότερο αέρα. Αξίζει να κάνεις μια δοκιμή.

Πρώτες βοήθειες για το φούσκωμα στην κοιλίτσα

  • Το ρέψιμο μετά το γεύμα επιτρέπει να φύγει ο επιπλέον αέρας.
  • Λίγη περισσότερη χρονική απόσταση ανάμεσα στα γεύματα, είτε θηλασμού είτε με μπιμπερό, ανακουφίζει την κοιλίτσα.
  • Το ρόφημα από μάραθο ανακουφίζει και προλαμβάνει το φούσκωμα – ρώτησε τον παιδίατρο.
  • Το μασάζ στην κοιλίτσα με λάδι μάραθου ή κύμινου είναι χαλαρωτικό. Επίσης, λύγισε τα ποδαράκια του μωρού σου και τέντωνέ τα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
  • Ρώτησε τον παιδίατρο για σταγόνες με σιμεθικόνη, ένα συστατικό που βοηθά. Σε κάποια μωρά μπορεί να βελτιώσει το φούσκωμα και τα γουργουρητά στην κοιλίτσα.
  • Μια (όχι πολύ ζεστή) θερμοφόρα ή μια ζεστή πετσέτα στην κοιλίτσα του μωρού μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα.
  • Το «κράτημα της τίγρης» είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος ανακούφισης από τα αέρια: Ξάπλωσε το μωρό σου μπρούμυτα, κατά μήκος του πήχη σου, υποστήριξε το κεφαλάκι του με την παλάμη σου και φέρε το μωρό κοντά στο σώμα σου.