Πέψη: Δυσκοιλιότητα

Πέψη: Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα στην βρεφική ηλικία.

Το μωρό μου έχει δυσκοιλιότητα: Τι να κάνω εάν το βλέπω να «ζορίζεται»;

Όπως και πολλές άλλες λειτουργίες, το πεπτικό σύστημα του μωρού σου πρέπει να αναπτυχθεί περεταίρω και να προσαρμοστεί. Είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να κάνει κακάκια του κάθε μερικές ημέρες, ιδιαίτερα για τα μωρά που θηλάζουν. Στην ενότητα αυτή μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για την υγεία της κοιλίτσας μωρού σου,  αλλά και πώς να ξεχωρίζεις την υγιή πέψη από τη δυσκοιλιότητα, που χρειάζεται θεραπεία.

Τι είναι φυσιολογικό;

Αν θήλαζες το μωρό σου και τώρα έχεις περάσει στο τάισμα με μπιμπερό, η πάνα πιθανότατα θα γεμίζει λιγότερο συχνά απ’ όταν θήλαζες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Γενικά, η κινητικότητα του εντέρου μειώνεται με τον καιρό, καθώς επίσης τα κόπρανα αλλάζουν και χρώμα και υφή – ανάλογα με το τι τρώει το μωρό σου. Ο κανόνας είναι: όσο το μωρό σου είναι σε εγρήγορση, έχει όρεξη και είναι χαρούμενο, όλα είναι καλά.

Είναι επίσης απόλυτα φυσιολογικό για κάποια μωρά να αδειάζουν τις κοιλίτσες τους 12 φορές τη μέρα και για άλλα μόνο 3 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν το μωρό σου είναι δυσκοίλιο.

Αν το μωρό σου κάνει κακά του ακανόνιστα ή δυσκολεύεται να λειτουργήσει το έντερό του, αυτά υποδεικνύουν ότι είναι δυσκοίλιο. Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο να το αναγνωρίσεις, καθώς δεν έχουν όλα τα μωρά τις ίδιες συνήθειες. Ασυνήθιστες λειτουργίες εντέρου, σε συνδυασμό με κλάμα από πόνο στην κοιλιά, είναι ένα σαφές σημάδι δυσκοιλιότητας. Σε ένα δυσκοίλιο μωρό, το περιεχόμενο της πάνας μπορεί να μοιάζει με τα κακά της κατσίκας, τα οποία είναι ιδιαίτερα στεγνά και εύθραυστα και είναι συνήθως η αιτία για την ενόχληση του μωρού σου. Η απουσία όρεξης μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι δυσκοιλιότητας. Εάν παρατηρήσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτείς τον παιδίατρό σου.

Αναζήτηση της αιτίας: συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα.

Η δυσκοιλιότητα προκύπτει όταν τα κόπρανα του μωρού κινούνται υπερβολικά αργά μέσα στο έντερο, όταν το έντερο απορροφά υπερβολικά πολύ νερό από τις τροφές ή όταν δεν προσφέρεται στον οργανισμό η απαραίτητη ποσότητα νερού. Σαν αποτέλεσμα, το περιεχόμενο του εντέρου γίνεται σκληρό, πυκνό και συσσωρεύεται. Επιπλέον, το ευαίσθητο δέρμα του μωρού γύρω από τον πρωκτό μπορεί να σκιστεί, κάτι που εξηγεί το αίμα στην πάνα.

Είναι σπάνιο η δυσκοιλιότητα να οφείλεται σε δυσανεξία στο γάλα ή σε κάποια ασθένεια. Αν το μωρό παίρνει βάρος και έχει όρεξη και ενέργεια, είναι πιο πιθανό να ισχύει μια από τις παρακάτω αιτίες δυσκοιλιότητας:

  • Το πεπτικό του σύστημα δεν είναι ακόμα πλήρως αναπτυγμένο.
  • Άλλαξες τη διατροφή του, για παράδειγμα, σταμάτησες το θηλασμό και άρχισες να δίνεις στο μωρό σου στερεές τροφές. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να παρουσιαστεί για ένα διάστημα όταν το μωρό ξεκινά να καταναλώνει μαλακές τροφές.
  • Κάποιο γεγονός προκάλεσε άγχος, όπως μια εκδρομή, οι πρώτες μέρες στην κούνια κ.λπ.
  • Το μωρό σου έπρεπε να πάρει κάποιο φάρμακο, για παράδειγμα, αντιβιοτικά.
  • Το μωρό σου, που είναι σε ηλικία ώστε να τρώει ήδη συμπληρωματικές τροφές, δεν έχει πιεί αρκετό νερό ή δεν έχει καταναλώσει αρκετές φυτικές ίνες.

Αυτό βοηθάει την κοιλίτσα του μωρού

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την δυσκοιλιότητα του μωρού σου:

  • Θήλασε το μωρό σου όσο συχνά το ίδιο επιθυμεί. Το μητρικό γάλα περιέχει ίνες που βοηθούν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος του μωρού. Για αυτό, τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.
  • Αν το μωρό σου ήδη καταναλώνει στερεά τροφή: Βεβαιώσου ότι λαμβάνει τη σωστή, για την ηλικία του, ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών. Αυτές οι ίνες πάνε στο παχύ έντερο, ενώνονται με το νερό που βρίσκεται εκεί, φουσκώνουν και έτσι ενεργοποιούν την λειτουργία του εντέρου. Μπορείς να τις βρεις, για παράδειγμα, σε προϊόντα ολικής αλέσεως, στο κουνουπίδι και στα καρότα.
  • Δίνε στο μωρό σου αρκετά υγρά, όπως νερό ή χαμομήλι. Τα υγρά ενισχύουν την πέψη, διατηρούν το έντερο ενυδατωμένο και διευκολύνουν την απέκκριση. Αν έχεις ήδη ξεκινήσει συμπληρωματική διατροφή, δοκίμασε να του δώσεις μήλο, αχλάδι ή χυμό από δαμάσκηνο. Αυτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα σορβιτόλης, ενός σακχάρου που ενισχύει τις διαδικασίες πέψης.
  • Η άσκηση επίσης διεγείρει την πέψη. Όταν του αλλάζεις την πάνα, κούνα τα πόδια του μωρού σου σαν να κάνει ποδήλατο.
  • Ένα ελαφρύ μασάζ με τη φορά του ρολογιού γύρω από τον αφαλό μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να ενεργοποιήσει την πέψη.

Προσοχή: αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πήγαινε στον γιατρό!

Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα είναι ακίνδυνη, υπάρχουν περιπτώσεις, που μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Στις περιπτώσεις αυτές, η δυσκοιλιότητα συνήθως θα συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • εμετό
  • ευερεθιστότητα
  • απουσία όρεξης
  • πυρετό

Ανεξάρτητα από αυτό, αν το μωρό σου δεν παίρνει βάρος ή αν είναι γενικά φιλάσθενο, πρόκειται για μία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να απευθυνθείς στον παιδίατρό σου.