Πέψη: Φυτικές ίνες

Πέψη: Φυτικές ίνες

Μικροσκοπικές πρώτες βοήθειες: Οι ίνες.

Φυτικές ίνες για μωρά με υγιές έντερο.

Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει και αναπτύσσεται, μέσα στην κοιλίτσα του μεγαλώνει η εντερική χλωρίδα. Δηλαδή, ένα «προστατευτικό στρώμα», που καλύπτει τα τοιχώματα του εντέρου. Κανένα παθογόνο δεν μπορεί να το διαπεράσει εύκολα! Τι μπορείς όμως να κάνεις κι εσύ για να βοηθήσεις στην ανάπτυξη μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας στον οργανισμό του μωρού σου; Και τι ρόλο παίζουν οι φυτικές ίνες; Συγκεντρώσαμε εδώ πολύτιμες πληροφορίες, που θα σε βοηθήσουν.

Βακτήρια του εντέρου – υπάρχουν καλά και όχι-τόσο καλά.

Η υγιής εντερική χλωρίδα, το μικροβίωμα όπως ονομάζεται επιστημονικά, είναι σημαντική για την υγεία του μωρού σου. Αποτελείται από χιλιάδες βακτήρια, πιο συγκεκριμένα το μικροβίωμα ενός μεγάλου παιδιού ή ενήλικα αποτελείται από τρία τρισεκατομμύρια διαφορετικά βακτήρια! Η εντερική χλωρίδα κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο το δακτυλικό του αποτύπωμα. Τα ωφέλιμα βακτήρια βοηθούν την πέψη και μετατρέπουν τα παθογόνα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες σε ακίνδυνους οργανισμούς. Το μικροβίωμα αναπτύσσεται τις πρώτες 1.000 ημέρες μετά τη σύλληψη. Μέχρι το μωρό σου να γίνει δύο ετών, μέσα στην κοιλίτσα του συμβαίνουν ένα σωρό πράγματα.

Όταν θηλάζεις, το μητρικό γάλα υποστηρίζει αυτή την υγιή ισορροπία. Αυτό οφείλεται στις αποκαλούμενες προβιοτικές ίνες που περιέχονται φυσιολογικά στο μητρικό γάλα. Αυτές αποτελούν  τροφή για τα «καλά» βακτήρια στο έντερο του μωρού σου. Έτσι αυτά μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται και κρατούν τα παθογόνα υπό έλεγχο. Οι φυτικές όμως ίνες παίζουν κι άλλους χρήσιμους ρόλους μέσα στη δυνατή κοιλίτσα ενός μωρού.

Φιλικά βακτήρια που προστατεύουν το μωρό σου.

Σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τις πρεβιοτικές ίνες στο μητρικό γάλα; Πρόκειται για μη πεπτόμενους υδατάνθρακες. Χάρη στη σύνθετη δομή τους, τα πεπτικά ένζυμα στην κοιλίτσα του μωρού δεν μπορούν να τις διασπάσουν και έτσι μπαίνουν στο έντερο άπεπτες. Εκεί συναντούν τα ωφέλιμα βακτήρια, για τα οποία αποτελούν τροφή και έτσι υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Διατηρούν το έντερο του μωρού καθαρό, σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα και εξασφαλίζουν καλή πυκνότητα στα κόπρανα. Πολλές από τις δουλειές στη μικρή κοιλίτσα γίνονται μόνο χάρη σε  στις φυτικές ίνες. Τι άλλο κάνουν:

  • Αυξάνουν τον αριθμό των πολύ χρήσιμων βακτηρίων bifidus και lactobacilli, δύο ζυμομύκητες, οι οποίοι διώχνουν τα παθογόνα και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.
  • Μειώνουν το pH μέσα στο έντερο και έτσι περιορίζουν την ανάπτυξη παθογόνων, που προκαλούν διάφορες ασθένειες.
  • Αυξάνουν το περιεχόμενο των κοπράνων σε νερό, κάνοντάς τα μαλακά, και έτσι διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου.
  • Βοηθούν στην προστασία των εντερικών τοιχωμάτων από βλαβερά βακτήρια φτιάχνοντας μια στρώση από βλέννα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για λοιμώξεις και διάρροια.

Από που έρχονται όλα αυτά τα βακτήρια;

Μέχρι να γεννηθεί το μωρό σου, μέσα στην κοιλίτσα του υπήρχαν ελάχιστα καλά βακτήρια. Ήδη όμως από το ταξίδι του προς τον κόσμο το μικρό σου μάζεψε ωφέλιμους μικροοργανισμούς, που ζούσαν στο πυελογεννητικό σωλήνα, στο δέρμα σου, στα χείλη και στις θηλές σου. Από εκείνη τη στιγμή, τα βακτήρια αυτά «έπιασαν δουλειά» και άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Το μητρικό γάλα περιέχει ποικιλία από καλά βακτήρια καθώς και την αγαπημένη τους τροφή , τις πρεβιοτικές φυτικές ίνες. Επιπλέον, το μητρικό γάλα περιέχει δικά σου αντισώματα, που έχεις αναπτύξει από διάφορες ασθένειες. Εάν δεν θηλάσεις το μωρό σου, αρχικά η εντερική του χλωρίδα θα αναπτυχθεί κάπως διαφορετικά. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως μπορείς να κάνεις πολλά για να εξασφαλίσεις πως τα καλά βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο κρατάς στην αγκαλιά το μικρό σου τόσο περισσότερα χρήσιμα βακτήρια παίρνει από εσένα ο οργανισμός του!

Φυτικές ίνες στο κουτάλι

Μετά τους 4 με 6 μήνες, η κοιλίτσα του μωρού σου είναι έτοιμη για την πρώτη στερεά τροφή. Με τη νέα τροφή, καινούργια βακτήρια θα αποικήσουν το έντερο. Μια ποικίλη διατροφή δεν προσφέρει στο μωρό σου μόνο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά επίσης υποστηρίζει την υγιή χλωρίδα του εντέρου και έτσι τη γενική του υγεία και ευεξία.

Στην αρχή, τα λαχανικά και τα δημητριακά, που είναι κατάλληλα για την ηλικία του μωρού σου είναι η καλύτερη συμπληρωματική τροφή. Εκτός από τις βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, το μωρό σου απορροφά επίσης ίνες που θρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Αυτές οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα περισσότερα λαχανικά και στα πλήρη σιτηρά. Το δικό μας γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας Milupa Aptamil 2 , για παράδειγμα, περιέχει επίσης χρήσιμες φυτικές ίνες.

Φυσικά, γνωρίζεις πως τα βακτήρια δεν είναι όλα τους «κακά» και πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την κοιλίτσα του μωρού σου. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το παιδί σου δεν θα πρέπει να μεγαλώνει σε ένα απολύτως αποστειρωμένο και χωρίς βακτήρια περιβάλλον. Από άποψη υγιεινής είναι προτιμότερη η ισορροπία – αυτό αφαιρεί πολλή πίεση από επάνω σου και είναι το καλύτερο για το μωρό σου!

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εισαγωγή των στερεών τροφών, εδώ (Συμπληρωματική διατροφή: Η εισαγωγή στερεών τροφών έγινε εύκολη!) έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εσένα.