Πέψη: Πώς λειτουργεί

Πέψη: Πώς λειτουργεί

Η πέψη του μωρού – Να πώς λειτουργεί:

Μέσα στην κοιλίτσα του μωρού σου συμβαίνουν πολλά! Και προκειμένου να φτάσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά εκεί που ανήκουν, χρειάζεται να περάσουν από διάφορα στάδια μέσα στην κοιλίτσα του μωρού. Και μόνο αν όλα είναι καλά συντονισμένα το μικρό σου μεγαλώνει σωστά, αναπτύσσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και είναι χαρούμενο. Εδώ θα μάθεις περισσότερα για το πεπτικό σύστημα, θα καταλάβεις πώς λειτουργεί και πώς μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου να αναπτύσσεται με υγεία.

Πολλοί σκληρά «εργαζόμενοι βοηθοί»

Τι είναι μικρό σαν κεράσι όταν γεννιόμαστε, μεγάλο σαν βερίκοκο μετά από δύο εβδομάδες και σαν αβγό κότας μετά από τέσσερις εβδομάδες; Το στομάχι του μωρού σου. Την πρώτη ημέρα της ζωής του το έντερό του έχει ήδη μήκος 2,75 μέτρα και μέχρι τα πρώτα του γενέθλια έχει ήδη φτάσει περίπου τα 4 μέτρα. Και όλα αυτά χωράνε μέσα στην κοιλίτσα του αφού τo έντερό του αποτελείται από πάρα πολλές πτυχώσεις. Πώς όμως το γάλα, αργότερα οι πουρέδες και ύστερα μια μπριζόλα φτάνει από το στόμα στην πάνα;

Υπάρχουν διάφορα στάδια στην πέψη του μωρού σου:

Στόμα: Παρότι το μωρό δεν έχει ακόμη δοντάκια, η τροφή διαλύεται μέσα στο στόμα του καθώς αναμιγνύεται με τα πεπτικά ένζυμα που περιέχει το σάλιο, όπως η  αμυλάση. Η αμυλάση είναι υπεύθυνη για την πέψη των υδατανθράκων και βοηθά τη γλώσσα να αναγνωρίσει τη γεύση του γεύματος. Όταν το μωρό σου βρίσκει κάτι πεντανόστιμο, η γλώσσα το παρακινεί να συνεχίσει να τρώει.

Λαιμός: Ο καλύτερος τρόπος για να φανταστείς το λαιμό είναι σαν ένα μικρό σταυροδρόμι. Από το λαιμό ξεκινούν δύο δρόμοι: ένας προς τον οισοφάγο και ένας προς την τραχεία. Έτσι, ο λαιμός μεταφέρει αέρα προς τους πνεύμονες, μέσω της τραχείας, και τροφή στο στομάχι, μέσω του οισοφάγου.

Οισοφάγος: Είναι ένας λείος μυς, που μεταφέρει την τροφή από το λαιμό στο στομάχι.

Πολύ αποτελεσματικοί «εργαζόμενοι βοηθοί»

Στομάχι: Οι δυνατοί μύες του στομάχου, κινούν το περιεχόμενό του και έτσι αναμιγνύεται η τροφή με τα γαστρικά υγρά. Το υδροχλωρικό οξύ, των γαστρικών υγρών, σκοτώνει τα βλαβερά βακτήρια, ενώ τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν να διασπαστεί η τροφή και να ξεκινήσει η πέψη των πρωτεϊνών. Έτσι, σταδιακά απελευθερώνεται το περιεχόμενο του στομάχου σε μικρές ποσότητες προς το δωδεκαδάκτυλο, ένα από τα τμήματα του εντέρου.

Συκώτι: Το συκώτι είναι ο μεγαλύτερος αδένας στον πεπτικό σωλήνα. Είναι σαν ένα εργοστάσιο που επεξεργάζεται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Το συκώτι επίσης αποθηκεύει βιταμίνες και εξουδετερώνει τοξικές ουσίες.

Πάγκρεας: Το όργανο αυτό παράγει το παγκρεατικό υγρό. Αποτελείται κυρίως από πεπτικά ένζυμα και ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός του μωρού σου για να ρυθμίσει την ισορροπία το σακχάρου στο αίμα.

Χοληδόχος κύστη: Η χολή συγκεντρώνεται μέσα στη χοληδόχο κύστη. Η χολή είναι ένα παχύρευστο υγρό, που παράγεται από το συκώτι και ρέει αυτόματα μέσα στο δωδεκαδάχτυλο μετά από κάθε γεύμα. Είναι κυρίως υπεύθυνη για την πέψη των λιπαρών τροφών.

Χαρούμενο έντερο, χαρούμενο μωρό!

Δωδεκαδάχτυλο: Είναι το πρώτο μέρος του εντέρου και εδώ συμβαίνουν πολλά. Μέσα στο δωδεκαδάχτυλο, η χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα αναμιγνύονται με το περιεχόμενο του στομάχου, προκειμένου να διασπαστούν οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά, οι υδατάνθρακες και τα νουκλεϊκά οξέα σε μικρότερα κομμάτια.

Λεπτό έντερο: Το λεπτό έντερο είναι το μακρύτερο μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, και ο ρόλος του είναι να διασπά περαιτέρω τα θρεπτικά συστατικά. Τα μικρότερα συστατικά της τροφής απορροφώνται από τις λάχνες (τριχίδια) του λεπτού εντέρου, και μέσω των τοιχωμάτων του και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχουν όμως κι άλλα: Μέσα στο λεπτό έντερο υπάρχουν εκατομμύρια μικρά νευρικά κύτταρα που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο του μωρού σου και ελέγχουν τα συναισθήματά του. Όταν το θηλάζεις, ο εγκέφαλός του παίρνει μηνύματα όπως, «μμμ, πεντανόστιμο μητρικό γάλα» ή «τι ωραία που νιώθω όταν είμαι με τη μαμά».

Με την ευκαιρία να πούμε ότι το έντερο είναι υπεύθυνο για τη συναισθηματική ευημερία του μωρού σου. Εκεί σχηματίζεται το 90% της σεροτονίνης, η οποία θεωρείται η ορμόνη της χαράς. Το έντερο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Η υγιής χλωρίδα του εντέρου ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και εξουδετερώνει τα επικίνδυνα βακτήρια.

Παχύ έντερο: Το τοίχωμα του παχέος εντέρου αποτελείται από πολλές πτυχώσεις και έτσι έχει μια πολύ μεγάλη επιφάνεια. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να απορροφήσει το νερό, τους ηλεκτρολύτες, τα λιπαρά οξέα, τη γλυκόζη και τα αμινοξέα χωρίς να χρειάζεται λάχνες, όπως το λεπτό έντερο. Επίσης, τα καλά βακτήρια στο παχύ έντερο παράγουν ορισμένες βιταμίνες, και απορροφούν τις φυτικές ίνες υποστηρίζοντας έτσι την υγιή εντερική χλωρίδα. Ακόμη, καθαρίζουν το έντερο, σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα και εξασφαλίζουν μια καλή πυκνότητα στα κόπρανα.

Χαρούμενο τέλος: Γεμάτη πάνα, χαρούμενο μωρό

Το «ταξίδι» της τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα, τελειώνει μέσω του πρωκτού στην πάνα.