1ος μήνας

1ος μήνας

Το μωρό σου τον 1ο μήνα

Εδώ και 4 εβδομάδες (ή 30 ημέρες ή 730 ώρες ή 43.830 λεπτά), εσύ και το μωρό σου είστε ήδη ομάδα – ακόμη κι αν σου φαίνεται σαν να γέννησες μόλις χθες! Για την ακρίβεια, πολλά έχουν συμβεί από τότε: το μωρό σου έχει μεγαλώσει και κάθε μέρα γίνεται πιο δυνατό. Ίσως έχεις ήδη παρατηρήσει πως αρχίζει να αντιδρά περισσότερο στους ήχους και στρέφει το κεφάλι του. Ή, άκουσες εκστατική τα πρώτα του μπαμπαλίσματα! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι περισσότερες μαμάδες έχουν πολλές απορίες: Πίνει το μωρό μου αρκετό γάλα; Κοιμάται αρκετά ή μήπως κλαίει πάρα πολύ; Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να ανησυχεί, απλά εμπιστέψου το ένστικτό σου. Η μαία και ο παιδίατρος είναι επίσης στο πλευρό σου και μπορούν να σε συμβουλέψουν ή να σε επισκεφθούν. Μη διστάζεις να επικοινωνήσεις μαζί τους εάν νιώθεις πως το χρειάζεσαι.

Εξάσκηση από τώρα!

Από τα μπαμπαλίσματα μέχρι τις πρώτες του λέξεις και μετά στην χαρούμενη φλυαρία της νηπιακής ηλικίας, η διαδρομή για να μάθει το μωρό σου να μιλάει είναι μεγάλη και θα πρέπει να κάνεις λίγη υπομονή μέχρι να ακούσεις το πρώτο «μαμά» και «μπαμπά». Μπορείς όμως από τώρα να αρχίσεις να υποστηρίζεις τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού σου, αφού, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς λες, το βοηθά να ακούει ομιλίες. Οπότε άρχισε από τώρα να του μιλάς και να του περιγράφεις, για παράδειγμα, το πρόγραμμά σας, τι βλέπεις και τι κάνεις: «Έλα, θα βγούμε μια βόλτα», «κοίτα, ένας σκύλος», «η μαμά μαγειρεύει τώρα».

Κοίτα τι μπορώ να κάνω!

Το σώμα μου

Μια μικρή γροθιά και μικροσκοπικά δαχτυλάκια σφίγγουν το δάχτυλό σου όταν αυτό αγγίζει την παλάμη του μωρού. Η κίνηση αυτή δεν ζεσταίνει μόνο την καρδιά κάθε γονιού αλλά αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη του μωρού σου. Περίπου στην ηλικία του ενός μήνα, το αντανακλαστικό του αδράγματος είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Θα περάσει όμως λίγος ακόμη καιρός προτού το μωρό σου απλώσει το χέρι του για να πιάσει κάτι. Όσο για τη στάση του, το μωρό σου πιθανότατα θα προτιμά ακόμη την εμβρυική στάση, καθώς οι μύες της πλάτης του εξακολουθούν να είναι πολύ αδύναμοι.

Τι βλέπω

Μόλις γεννήθηκε, το μωρό σου έβλεπε τα πάντα θολά. Η όρασή του έχει βελτιωθεί πολύ τις εβδομάδες αυτές και τώρα βλέπει λίγο καλύτερα. Είναι πιθανό πως ήδη σε ακολουθεί με το βλέμμα όταν κινείσαι. Πολλά μωρά παρουσιάζουν στραβισμό τις πρώτες εβδομάδες της ζωή τους, καθώς οι μύες των ματιών είναι ακόμη αρκετά αδύναμοι. Αυτό πιθανότατα θα διορθωθεί μέσα στους πρώτους μήνες. Εάν όμως ανησυχείς πως κάτι δεν πηγαίνει καλά, μη διστάσεις να το αναφέρεις στον παιδίατρο.

Τι ακούω

Έχεις καλή ή κακή διάθεση; Πιθανότατα το μωρό σου μπορεί ήδη να το καταλάβει από τον τόνο της φωνής σου. Έτσι, αν του μιλάς απαλά το μωρό ηρεμεί και νιώθει την τρυφερότητα που του δείχνεις. Το μωρό σου θα αντιλαμβάνεται επίσης πότε είσαι θυμωμένη ή ενθουσιασμένη.

Πως επικοινωνώ

Το κλάμα είναι και θα παραμείνει ο βασικός τρόπος επικοινωνίας του μωρού σου. Αυτό όμως, που είναι καινούργιο είναι τα δάκρυα που τρέχουν στα μάγουλά του αφού μέχρι τώρα το μωρό σου έκλαιγε χωρίς δάκρυα. Συναρπαστικό, σωστά; Εάν το μωρό σου είναι υγιές, νιώθει ασφάλεια και στοργή, τότε θα σου το δείχνει με χαριτωμένους ήχους και γουργουρητά.

Το πρόγραμμα των γευμάτων του μωρού

Πιθανότατα το μωρό σου θα θέλει λιγότερο συχνά ταΐσματα τώρα, αλλά θα πίνει μεγαλύτερες ποσότητες σε κάθε γεύμα. Πολλά μωρά, γύρω στις έξι εβδομάδες κάνουν ένα άλμα ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα; Πεινούν περισσότερο! Για να ενισχύσεις την παραγωγή μητρικού γάλακτος, μπορείς να βάζεις πιο συχνά το μωρό στο στήθος σου. Ταΐζεις το μωρό σου με μπιμπερό; Τότε ίσως τώρα είναι ώρα να αλλάξεις το πρώτο γάλα που του έδινες με ένα γάλα που θα είναι πιο χορταστικό. Ζήτησε τη συμβουλή του παιδιάτρου ή της συμβούλου θηλασμού σου.

Ασφάλεια στον ύπνο

Το ήξερες πως, σύμφωνα με τις συστάσεις των παιδιάτρων, τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μωρό πρέπει να κοιμάται μόνο ανάσκελα; Η θέση μπρούμυτα ενέχει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου για το μωρό. Έτσι, βεβαιώσου ότι το βάζεις πάντα ανάσκελα στην κούνια του.