Το μωρό σου στον 10ο – 11ο μήνα

Το μωρό σου στον 10ο – 11ο μήνα

Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν, πιθανότατα το μωρό σου δεν σταμάτησε να σε εκπλήσσει! Ίσως μπουσούλησε, ίσως έκανε τα πρώτα του βήματα ή άρχισε να επικοινωνεί καλύτερα μαζί σου. Όλα αυτά πιθανώς θα συμβούν κατά το δέκατο ή ενδέκατο μήνα. Tι σημαίνει όμως αν το μωρό σου δεν έχει ακόμη φτάσει σε αυτά τα ορόσημα; Όπως θα σου επιβεβαιώσει ο παιδίατρος, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό. Από την άλλη πλευρά, το σύνθημα αυτής της περιόδου είναι «μπορώ και μόνο μου». Το μωρό σου μπορεί να έχει τώρα καλύτερο συντονισμό στις κινήσεις του, να έχει γίνει πιο ανεξάρτητο και να καταφέρνει περισσότερα. Στοιβάζει κύβους τον έναν επάνω στον άλλο, αγγίζει πράγματα με το χέρι του και προσπαθεί να φάει την κρέμα του με το κουτάλι… το μωρό σου είναι ένας μικρός εξερευνητής! Μήπως κατάφερε να κάνει κάτι πραγματικά μόνο του; Πες του πολλά μπράβο και επαίνεσε την προσπάθειά του, καθώς η θετική σου αντίδραση δυναμώνει την αυτοπεποίθησή του ????

Ένα φαγητό για όλη την οικογένεια – όμως χωρίς αλάτι και μπαχαρικά!

Παρότι το μωρό σου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το βλέπεις να γίνεται παιδάκι, οι διατροφικές του ανάγκες εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερες. Το στομαχάκι του παραμένει ακόμη πολύ ευαίσθητο και δεν «αγαπά» τα έντονα μπαχαρικά. Επίσης, τα νεφρά του είναι μικρότερα και όχι ακόμη πλήρως αναπτυγμένα, και μέχρι να περάσουν τα πρώτα του γενέθλια δεν μπορούν να αποβάλουν αποτελεσματικά το αλάτι. Αυτό σημαίνει, πως όταν μαγειρεύεις για το μωρό δεν θα πρέπει να βάζεις αλάτι και μπαχαρικά στο φαγητό. Μην ανησυχείς! Το μωρό σου όχι μόνο δεν χάνει κάτι αλλά θα μπορεί να απολαμβάνει τις φυσικές γεύσεις των τροφών. Δοκίμασέ το και στο οικογενειακό φαγητό.

Κοίτα τι μπορώ να κάνω!

Το σώμα μου

Σε αυτή τη φάση της ζωής του, το μωρό σου έχει ήδη ξεκινήσει τις εξερευνήσεις. Ανεξάρτητα απ’ το αν μπουσουλάει, περπατάει, έχει ήδη αρχίσει να τρέχει ή πιάνεται από τα έπιπλα για να σηκωθεί ένα είναι σίγουρο: ακολουθεί το δικό του ρυθμό. Το μωρό σου δεν περπατάει ακόμη και δεν το βλέπεις να προσπαθεί; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα το επαναλάβουμε γιατί είναι σημαντικό: κάθε μωρό αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Κάποια πάνε πιο γρήγορα, κάποια πιο αργά. Κάτι άλλο που θα παρατηρήσεις ότι βελτιώνεται τώρα, στο τέλος του πρώτου χρόνου, είναι η «λαβή τανάλια». Δηλαδή το μωρό σου τώρα θα πιάνει πλέον αντικείμενα χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του.

Τι βλέπω και τι ακούω

Η αιτία και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά για το μωρό σου. Ανακαλύπτει, για παράδειγμα, ότι πιέζοντας ένα συγκεκριμένο κουμπί σε ένα παιχνίδι παράγεται ένας ήχος. Και έχει τόσα ενδιαφέροντα πράγματα γύρω του να εξερευνήσει. Το μωρό σου τώρα έχει άλλον ένα λόγο να θέλει να το κρατάτε αγκαλιά. Από τη θέση αυτή βρίσκεται σε διαφορετικό ύψος και μπορεί να περιεργαστεί πολλά πρωτόγνωρα αντικείμενα τριγύρω του. Το να σηκώνεις όμως συνέχεια το μωρό και να το κρατάς στα χέρια σου δεν είναι και τόσο καλό για την πλάτη σου. Ο μάρσιππος ή το καροτσάκι είναι ίσως ιδανικά και για τους δυο σας ????

Πως επικοινωνώ

Άλλη μια συγκλονιστική στιγμή για τη μαμά και το μπαμπά σε αυτή τη φάση είναι οι πρώτες «κανονικές» λεξούλες του μωρού. Φυσικά, ήδη μπαμπαλίζει και μπορεί να λέει κάποιους ήχους, ωστόσο τώρα το μωρό σου καταλαβαίνει τη σύνδεση ανάμεσα σε μια λέξη και ένα αντικείμενο ή πρόσωπο. Μία ακόμη συναρπαστική φάση για κάθε γονιό ξεκινά!

Το πρόγραμμα των γευμάτων του μωρού

Το μωρό σου τώρα αρχίζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιεχόμενο του πιάτου του. Σε αυτή την φάση χρειάζεται να συνεχίσεις να του προσφέρεις μικρά και συχνά, κατάλληλα για την ηλικία του γεύματα, καθώς οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σου εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερες! Και καθώς τώρα είναι υπερδραστήριο, έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Έτσι κάθε κουταλιά και μπουκιά θα πρέπει να είναι γεμάτη πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία. Το γνώριζες πως η μεγάλη ποικιλία στη διατροφή του μωρού σου σήμερα μπορεί να θέσει τις βάσεις για καλές διατροφικές συνήθειες σε όλη του τη ζωή; Τώρα έχεις έναν ακόμη καλό λόγο να το φροντίσεις! Η ισορροπημένη διατροφή του μωρού σου ολοκληρώνεται ιδανικά με το μητρικό ή το βρεφικό του γάλα.