Το μωρό σου στον 4ο – 5ο μήνα

Το μωρό σου στον 4ο – 5ο μήνα

Ο χρόνος τρέχει! Το μωρό σου έχει πια κλείσει τους τέσσερις μήνες. Έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που στον πέμπτο μήνα πιθανότατα θα έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησής του. Δεν είναι εκπληκτικό; Και η ζωή μαζί του εξακολουθεί να είναι συναρπαστική: Το μωρό σου θα χρειάζεται την πλήρη προσοχή σου σε αυτή τη φάση και θα είναι συνέχεια σε κίνηση! Και αυτό θα του ανοίγει την όρεξη. Ώρα να ξεκινήσει η περιπέτεια της εισαγωγής των στερεών τροφών!

Κοίτα τι μπορώ να κάνω!

Το σώμα μου

Το μωρό σου έχει μάθει να αλλάζει πλευρό και γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα και το ανάποδο! Το αποτέλεσμα: Θα κουνιέται και θα στριφογυρνάει και δεν θα κάθεται στιγμή ήσυχο στην αλλαξιέρα. Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να το κρατάς πάντα με το ένα σου χέρι ενώ το αλλάζεις. Το μωρό σου θα μπορεί τώρα να ελέγχει όλο και περισσότερο τις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων του, ενώ θα εξετάζει προσεκτικά τα διάφορα αντικείμενα πιάνοντάς τα και κουνώντας τα.

Τι βλέπω

Η όραση του μωρού είναι πλέον πιο καθαρή. Πόσα πράγματα του τραβούν τώρα την προσοχή! Τα μακριά μαλλιά, τα κοσμήματα και τα γυαλιά: το μωρό σου θα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για όλα αυτά ???? Θα παρατηρήσει επίσης πως εκτός από δέκα δάχτυλα στα χέρια έχει άλλα τόσα στα πόδια του, και θ’ αρχίσει να τα εξερευνά μετά μανίας.

Τι ακούω

Σε αυτή τη φάση, το μωρό σου θα είναι «όλο αφτιά» και θα κρέμεται από τα χείλη σου όταν ακούει τη φωνή σου. Το να ακούει τη γλώσσα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξή του, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεχίσεις να του μιλάς πολύ. Ο πιο εύκολος τρόπος, είναι να του εξηγείς όλα όσα κάνετε και όσα συμβαίνουν. Μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται σαν να μιλάς μόνη σου, αλλά σύντομα θα σου βγαίνει απόλυτα φυσιολογικά. Ένας άλλος, πολύ διασκεδαστικός για το μωρό σου, τρόπος για τη γλωσσική ανάπτυξη είναι να του τραγουδάς παιδικά τραγουδάκια και νανουρίσματα.

Πως επικοινωνώ

Το πρώτο αληθινό γέλιο είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για όλους τους γονείς. Ίσως είσαι αυτή τη στιγμή σε θέση να το επιβεβαιώσεις! Το μωρό σου τώρα απολαμβάνει να τραβά την προσοχή και να κάνει ήχους. Σε αυτή τη φάση, ενθουσιάζεται με τη φωνή του γι’ αυτό και θα μπαμπαλίζει συνέχεια.

Το πρόγραμμα των γευμάτων του μωρού

Μέχρι και τους 4 μήνες, το μωρό σου χρειάζεται μόνο μητρικό ή βρεφικό γάλα. Από την 17η εβδομάδα της ζωής του, αρχίζει να πέφτει στο τραπέζι το θέμα της εισαγωγής στερεών τροφών (Συμπληρωματική διατροφή: Η εισαγωγή στερεών τροφών έγινε εύκολη!). Το πότε ακριβώς θα χρειαστεί να ξεκινήσει τις στερεές τροφές, θα σου το «πει» το ίδιο το μωρό σου. Να είσαι βέβαιη πως θα το καταλάβεις! Άλλωστε κάθε μωρό έχει τον δικό του ρυθμό. Ανακάλυψε εδώ πώς ακριβώς θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο (Συμπληρωματικές τροφές: Πότε και πώς ξεκινάμε).

Οι πρώτες φορές που το μωρό θα φάει αλεσμένο φαγητό είναι μια μεγάλη περιπέτεια, τόσο για τη μαμά και το μπαμπά, όσο και για το μωρό. Ίσως στην αρχή τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελες, αλλά αυτό δεν είναι κακό! Απλά δώσε στο μωρό σου χρόνο και κάνε υπομονή. Εξάλλου, το τάισμα με το κουτάλι είναι καινούριο, διαφορετικό και συναρπαστικό. Έχεις ήδη βάλει στη διατροφή του μωρού σου τις πρώτες στερεές τροφές; Τότε μπορείς να αλλάξεις το γάλα του σε ένα γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας (MILUPA APTAMIL 2). Είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για την περίοδο που αρχίζεις να εμπλουτίζεις τη διατροφή του μωρού σου.

Αγαπάει τα γλυκά!

Το γνώριζες πως τα μωρά γεννιούνται με μια έμφυτη προτίμηση για τις γλυκές γεύσεις; Μπορείς να την εκμεταλλευτείς τώρα που αρχίζεις να εισάγεις στερεές τροφές στη διατροφή του. Κολοκύθα, βολβοί όπως καρότα ή παντζάρια, αρακάς, είναι όλα τους γλυκά λαχανικά που πιθανότατα θα πείσουν ευκολότερα το μωρό σου να τα δοκιμάσει.