Το μωρό σου στον 6ο – 7ο μήνα

Το μωρό σου στον 6ο – 7ο μήνα

Το μωρό σου έκλεισε ήδη μισό χρόνο ζωής! Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του το πρώτο του δοντάκι. Εάν όχι, μην ανησυχείς, θα το δεις σύντομα. Και στο μεταξύ, υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά για να ανακαλύψει και να μάθει. Οπότε, βοήθησε στο μωρό σου να δοκιμάζει πράγματα και να τα επεξεργάζεται. Για παράδειγμα, δώσε του πολύχρωμα πλαστικά κουτάλια και άλλα ασφαλή αντικείμενα για να παίζει. Επίσης, η συνεχής μάθηση κουράζει το μωρό σου, γι’ αυτό μετά το παιχνίδι χρειάζεται περιορισμό των ερεθισμάτων και ύπνο.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατάω το μωρό μου;

Η πιο αγαπημένη θέση του μωρού είναι στην αγκαλιά σου! Και παρότι πλέον έχει δυναμώσει, εξακολουθεί να χρειάζεται κάποια προσοχή όταν το σηκώνεις αφού οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι στο σώμα του δεν έχουν ακόμη τη δύναμη να σηκώνουν όλο το βάρος του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το πιάσεις κάτω από τις μασχάλες με τα δυο σου χέρια. Τώρα βρίσκεται στην αγκαλιά σου με ασφάλεια!

Κοίτα τι μπορώ να κάνω!

Το σώμα μου

Τα χέρια, ο κορμός και ο αυχένας του μωρού σου γίνονται κάθε μέρα και πιο δυνατά. Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις σε αυτό απλά ξαπλώνοντας πιο συχνά το μωρό μπρούμυτα σε ένα στρωματάκι δραστηριοτήτων. Το μωρό σου θα αρχίσει να στηρίζεται στα χέρια του, δυναμώνοντας έτσι τους μυς των χεριών και της πλάτης. Ωστόσο θα περάσει λίγο ακόμη διάστημα μέχρι να μπορεί να καθίσει μόνο του και με όρθια την πλάτη. Γι’ αυτό, όταν το ταΐζεις ή παίζει είναι προτιμότερο να το έχεις καθιστό στα πόδια σου. Εάν είναι αρκετά δυνατό, θα μπορεί να κάθεται στην ψηλή καρέκλα φαγητού. Θα διαπιστώσεις εάν είναι η σωστή στιγμή γι’ αυτό από τη στάση του σώματός του. Εάν κάθεται άνετα είναι μια χαρά, εάν γέρνει στο πλάι και σκύβει είναι λίγο νωρίς ακόμη. Το μωρό σου τώρα έχει αποκτήσει μια εντυπωσιακή ικανότητα: να πιάνει ένα αντικείμενο με το ένα του χέρι και να το μεταφέρει στο άλλο. Και γίνεται όλο και περισσότερο δραστήριο! Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει ποτέ (ποτέ!) να το αφήνεις μόνο του χωρίς επιτήρηση.

Τι βλέπω

Το μωρό σου τώρα συνδέει τις αισθητηριακές εμπειρίες και κάνει συσχετισμούς. Ένα απλό παράδειγμα: Εάν δει το μπιμπερό, ξέρει ότι θα πιει το γάλα του. Εάν το ξαπλώσεις στην αλλαξιέρα σημαίνει: «Θα φορέσω καθαρή πάνα!»

Τι ακούω

Το μωρό σου θα αγαπά τώρα τα τραγουδάκια και τα νανουρίσματα, οπότε θα το απολαμβάνει κάθε φορά που θα του τραγουδάς. Δεν έχεις καλή φωνή; Δεν έχει σημασία, το μωρό θα είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου, αλήθεια! Τώρα είναι μια καλή ηλικία για να ανακαλύψει το μωρό σου διαφορετικούς ήχους, μπορείς να για παράδειγμα να του δείξεις πώς να χτυπά ένα πλαστικό μπολ με ένα ξύλινο κουτάλι. Θα ενθουσιαστεί!

Πως επικοινωνώ

Πιθανότατα το μωρό σου θα λέει τώρα κάποιες συλλαβές, όπως «μα», «ντα» ή «μπα». Πολύ γρήγορα θα τις ενώσει μεταξύ τους και από το στόμα του θα βγουν λέξεις όμως «μα-μα» ή «μπα-μπα». Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, οι λέξεις αυτές δεν έχουν πραγματικό νόημα. Αγαπητοί γονείς κάνετε λίγη ακόμη υπομονή!

Το πρόγραμμα των γευμάτων του μωρού

Παρότι τους πρώτους μήνες το μωρό σου έπαιρνε όλα όσα χρειαζόταν από το γάλα του, στο δεύτερο μισό του πρώτου χρόνου το γάλα δεν επαρκεί. Το μωρό σου τώρα έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά (Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το μωρό σου), που πρέπει να καλυφθούν. Πιο συγκεκριμένα, οι αποθήκες σιδήρου, που ήταν γεμάτες χάρη σε σένα όταν γεννήθηκε, στο τέλος του 6ου μήνα έχουν σχεδόν αδειάσει. Θα πρέπει τώρα η διατροφή του να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κρέας, όσπρια, δημητριακά και σπανάκι. Η σειρά με την οποία θα εισάγεις τις στερεές τροφές εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές οδηγίες και τις συμβουλές του παιδιάτρου σου. Ρίξε αν θέλεις μια ματιά εδώ (Συμπληρωματική διατροφή: Η εισαγωγή στερεών τροφών έγινε εύκολη!)