Το μωρό σου στον 8ο – 9ο μήνα

Το μωρό σου στον 8ο – 9ο μήνα

Ανεμοστρόβιλος. Αυτή είναι ίσως η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψει την καθημερινότητα με το μωρό σου. Σε αυτή τη φάση, πολλά μωρά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αντικείμενα που δεν προορίζονται για τα χεράκια τους. Μήπως νιώθεις ότι πρέπει να λες συνέχεια «όχι»; Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Γιατί, στη φάση αυτή, το μωρό σου θα αισθάνεται όλο και μεγαλύτερη σιγουριά, θα αναπτύσσει την προσωπικότητά του και θα έχει… άποψη. Για τους γονείς, αυτό είναι εντελώς συναρπαστικό, αλλά δεν είναι και εύκολο. Ειδικά όταν οι προτιμήσεις του μωρού σε παιχνίδια, τροφές και διάφορα άλλα, αλλάζουν κάθε μέρα. Τώρα απαιτείται υπομονή και επιμονή. Τα καλά νέα: αυτή η φάση θα περάσει γρήγορα.

Κοίτα τι μπορώ να κάνω!

Το σώμα μου

Τώρα είναι η ώρα να ασχοληθείς με προσοχή με την ασφάλεια του σπιτιού. Το μωρό σου είναι τώρα τόσο κινητικό που θα βρίσκει πάντα κάτι καινούργιο να πιάσει, να πετάξει και να κρύψει. Μπουσουλάει, στρίβει το σώμα του ή κάθεται, γλιστρά προς τα πίσω: το μωρό σου κατακτά όλο και περισσότερους χώρους στο σπίτι. Και είναι απίστευτα γρήγορο, δεν συμφωνείς; Το επάνω μέρος του κορμού του είναι τώρα τόσο δυνατό, που μπορεί να καθίσει μόνο του χωρίς βοήθεια. Έτσι, μπορεί τώρα να σταθεί στην ψηλή καρέκλα του και να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μοιράζεται το οικογενειακό φαγητό. Θα πρέπει να περιμένεις λίγο ακόμη. Αναρωτιέσαι γιατί το καινούργιο χόμπι του μωρού είναι να πετάει συνέχεια πράγματα στο πάτωμα; Σου έχουμε την απάντηση: Γύρω στους 8 με 9 μήνες παύει να λειτουργεί το αντανακλαστικό του αδράγματος. Αυτό σημαίνει ότι τώρα το μωρό ελέγχει τα χέρια του και μπορεί να αφήσει συνειδητά ένα αντικείμενο να πέσει. Και όταν έχεις μια τόσο εξαιρετική καινούρια δεξιότητα, θέλεις απλά να τη χρησιμοποιείς συνεχώς, σωστά; Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να κρατάς απασχολημένους τη μαμά και το μπαμπά ????

Τι βλέπω και τι ακούω

Στη φάση αυτή, το μωρό σου θα ενθουσιάζεται όταν του διαβάζεις δυνατά. Θα σε ακούει προσεκτικά, θα προσπαθεί να γυρίσει τις σελίδες και θα κοιτάζει τις πολύχρωμες εικόνες. Όμως, δεν θα καταλαβαίνει πραγματικά αυτά που ακούει. Ούτε θα μπορεί ακόμη να συνδέσει τις εικόνες με την ιστορία που του λες. Αυτό θα έρθει λίγο αργότερα. Τα βιβλία με ζωάκια είναι ένας καλός τρόπος για να μάθεις στο μωρό σου πολλούς καινούργιους και ενδιαφέροντες ήχους. Ξεκίνα με το «νιάου!» και το «γαβ!».

Η επικοινωνία σας

Όταν το μωρό σου τώρα λέει «μαμά» ή «μπαμπά», αναφέρεται στους δύο πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του, έστω κι αν συχνά σας συγχέει. Έχεις παρατηρήσει πως τώρα το μωρό σου αντιδρά στο όνομά του; Εντυπωσιακό! Επίσης, κάθε ήχος που παράγει θα είναι πλέον πολλών ντεσιμπέλ: είτε κλαίει, είτε «μιλάει», είτε γελάει. Ξέχνα την ησυχία! Το μωρό σου τώρα θα κάνει συνέχεια εξάσκηση στους ήχους που έχει ήδη μάθει. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να μοιάζει σαν να προσπαθεί να σε προκαλέσει και να μοιραστεί μαζί σου τον ενθουσιασμό του. Ανταποκρίσου μιλώντας του κι εσύ! Ένα άλλο καινούργιο στοιχείο αυτής της περιόδου είναι πως σε αυτή την ηλικία αρκετά μωρά αναπτύσσουν το «άγχος του αποχωρισμού». Για παράδειγμα, το μωρό αναστατώνεται όταν βγαίνεις από το δωμάτιο. Προσπάθησε να παίζετε κρυφτό, αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Το πρόγραμμα των γευμάτων του μωρού

Η ποικιλία είναι τώρα πολύ σημαντική όταν ταΐζεις το μωρό σου. Θα πρέπει να συνθέτεις γεύματα, που θα του προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία στο πιάτο του, τόσο πιο πιθανό είναι να παίρνει το μωρό σου το σωστό μείγμα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και των υπόλοιπων απαραίτητων διατροφικών στοιχείων. Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι ευχαριστημένη η μικρή του κοιλίτσα! Σε αυτή τη φάση, σταδιακά, θα μπορείς να δοκιμάσεις  κάποιους πιο χοντροαλεσμένους πουρέδες. Αλλά μην ξεχνάς το γάλα, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη διατροφή του μωρού σου. Εάν έχεις διακόψει το θηλασμό, το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας είναι ιδανικό συμπλήρωμα της διατροφής του.