Το μωρό σου τον 3ο μήνα

Το μωρό σου τον 3ο μήνα

Κουνάει χέρια, κλωτσάει πόδια… Το μωρό σου δεν είναι μόνο χαριτωμένο όταν κάνει όλες αυτές τις κινήσεις. Ταυτόχρονα κάνει και «προπόνηση» με αποτέλεσμα οι μύες του να δυναμώνουν κάθε μέρα. Τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο συντονισμένα τα χέρια του και να σου «σκάει» γοητευτικά χαμόγελα. Μπορείς να νιώθεις ασφαλής ότι το μωρό σου αναπτύσσεται σωστά από τους χαρωπούς ήχους που κάνει πια, ενώ εκφράζει τον ενθουσιασμό του κουνώντας πάνω κάτω τα χέρια του. Πόσο χαριτωμένο και γλυκό είναι το μωρό σου! Τι άλλο πρέπει να ξέρεις για την ανάπτυξή του αυτό το μήνα;

Κοίτα τι μπορώ να κάνω!

Το σώμα μου

Γύρω στους τρεις μήνες, το μωρό σου εξελίσσεται σε… κανονικό αθλητή! Μπορεί ήδη να σηκώσει το κεφάλι του και το ίδιο κάνει και με τον κορμό του. Εντυπωσιακό! Ίσως έχεις ήδη παρατηρήσει πως όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα μπορεί να σηκώσει τον κορμό και να στηριχτεί στα χέρια του. Το μωρό αρχίζει επίσης να απλώνει τα χέρια του για να φτάσει διάφορα αντικείμενα, θα χρειαστεί όμως να περάσουν μερικές εβδομάδες προτού καταφέρει να τα πιάσει μέσα στην παλάμη του. Μπορείς τώρα να το βοηθήσεις να εξασκήσει τον συντονισμό ματιών-χεριών κουνώντας μπροστά του και δίνοντάς του πολύχρωμες μαλακές μπάλες, κουδουνίστρες ή ζωάκια που κάνουν ήχους. Το μωρό θα εντυπωσιαστεί όταν καταλάβει πως τα αντικείμενα κουνιούνται και πως κάνουν ήχους όταν τα πιάνει.

Τι βλέπω

Σε αυτή τη φάση, μπροστά στα μάτια του μωρού ανοίγεται ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος. Τώρα μπορεί να ανακαλύψει αντικείμενα που βρίσκονται λίγο πιο μακριά του, όπως τα δέντρα που βλέπει όταν κάνετε βόλτες με το καροτσάκι. Είναι η σωστή στιγμή για να κρεμάσεις ένα μόμπιλο (κρεμαστό βρεφικό παιχνίδι) πάνω από την κούνια του! Προσπάθησε να το τοποθετήσεις όσο πιο κοντά στο πρόσωπό του μπορείς. Διάλεξε ένα με πολλά χρώματα που θα το βοηθήσει να συγκεντρώνεται σε αυτά. Και όταν το μόμπιλο θα στριφογυρίζει και τα κρεμαστά αντικείμενα θα κουνιούνται καθώς προσπαθεί να τα πιάσει, το μωράκι σου θα έχει αποκτήσει το αγαπημένο του παιχνίδι.

Τι ακούω

Γύρω στους τρεις μήνες, το μωρό θα αναγνωρίζει από πού ακριβώς έρχεται ένας ήχος. Το αποτέλεσμα: θα στρίβει το κεφάλι του στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Οι δυνατοί και ξαφνικοί θόρυβοι εξακολουθούν να πυροδοτούν το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος, αυτό όμως είναι φυσιολογικό. Εξάλλου, το ίδιο συμβαίνει μερικές φορές και με εμάς τους ενήλικες!

Πως επικοινωνώ

Τώρα, το μωρό θα χαμογελά συνειδητά όταν σε βλέπει. Και αυτό θα κάνει την καρδιά σου να γεμίζει από αγάπη. Το μωρό θα σου προσφέρει αυτό το «κοινωνικό χαμόγελο», όπως το λένε οι ειδικοί, όταν το παίρνεις αγκαλιά, το γαργαλάς και παίζεις μαζί του. Κάπου τώρα το μωρό θα κάνει επίσης τα πρώτα του μπαμπαλίσματα. Συνήθως οι πρώτοι του ήχοι ξεκινούν με «μπ», «μ» και «π» που είναι πιο εύκολο να σχηματίσει με τα χείλη του. Γι’ αυτό και οι πρώτες λέξεις των περισσότερων μωρών περιλαμβάνουν το «μπαμπά» και «μαμά».

Το πρόγραμμα των γευμάτων του μωρού

Γύρω στις 12 εβδομάδες το μωρό σου πιθανότατα θα αρχίσει να πεινάει περισσότερο, καθώς την περίοδο αυτή συμβαίνει άλλο ένα άλμα ανάπτυξης. Στη φάση αυτή μπορεί το μωρό σου να μην χορταίνει. Αλλά: Είναι ακόμη πολύ νωρίς για στερεά γεύματα καθώς το πεπτικό του χρειάζεται να ωριμάσει περισσότερο. Έτσι το γάλα παραμένει η μοναδική πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για το μωρό σου. Αυτή την περίοδο βάζε το μωρό πιο συχνά στο στήθος σου. Αυτό θα αυξήσει την παραγωγή γάλακτος και έτσι το μωρό σου θα μπορεί πίνει όσο χρειάζεται.