Το νεογέννητο μωρό σου

Το νεογέννητο μωρό σου

Με ένα νεογέννητο μωρό, τα πάντα είναι καινούργια!

Από τη μια μέρα στην άλλη, έγινες ξαφνικά μαμά και μια συναρπαστική εμπειρία ζωής ξεκινά! Από τώρα και στο εξής, το μικρό αυτό ανθρωπάκι θα αναστατώνει γλυκά την καθημερινή σου ζωή. Επειδή, και για το ίδιο, τα πάντα είναι καινούργια και άγνωστα. Μετά από εννιά μήνες στην κοιλιά σου, το μωρό σου πρέπει πρώτα να μάθει να αναπνέει ανεξάρτητα, να πίνει γάλα και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του. Και εσύ πιθανότατα στέκεσαι λίγο σαστισμένη από πάνω του και αναρωτιέσαι τι μπορεί να επιθυμεί και τι χρειάζεται. Αλλά μην ανησυχείς! Σύντομα οι δυο σας θα αποτελείτε μια αχτύπητη ομάδα και θα βρείτε το ρυθμό σας.

Στην αγκαλιά σου

Οι μύες του μωρού σου είναι πολύ αδύναμοι στην αρχή. Έτσι θα πρέπει να στηρίζεις προσεκτικά το κεφάλι του όταν το σηκώνεις ή το βάζεις στο κρεβατάκι του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συγκρατείς τον ώμο και το κεφάλι του με το ένα σου χέρι και τους γλουτούς του με το άλλο. Αργότερα, όταν οι μύες του αυχένα του θα είναι πιο δυνατοί, θα μπορείς να το πιάνεις από τις μασχάλες για να το σηκώσεις.

Κοίτα τι μπορώ να κάνω!

Το σώμα μου

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με έμφυτα αντανακλαστικά. Η Μητέρα Φύση έχει φροντίσει γι αυτό. Εξάλλου, τα αντανακλαστικά αυτά έχουν εξασφαλίσει την επιβίωση των νεογέννητων από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου. Μπορείς εύκολα να ανακαλύψεις το αντανακλαστικό αναζήτησης που διαθέτει το μωρό σου: χάιδεψε απαλά το μάγουλό του και θα δεις ότι θα στρέψει το κεφάλι και το στόμα του προς το χέρι σου. Το αντανακλαστικό του θηλασμού ξεκινά όταν αγγίζεις τα χείλη του. Το μωρό σου θα τα σφίξει και θα αρχίσει να ρουφάει με ένταση. Και τα δύο αυτά αντανακλαστικά είναι σημαντικά για τον θηλασμό. Ένα άλλο έμφυτο αντανακλαστικό, αυτό του αδράγματος, ενεργοποιείται όταν αγγίζεις τις παλάμες και τα πέλματα του μωρού σου και αυτά και μαζεύονται και κλείνουν.

Τι βλέπω

Το ήξερες ότι η όραση του μωρού σου είναι θολή τις πρώτες εβδομάδες της ζωή του; Βλέπει πιο καθαρά εάν πλησιάσεις εσύ ή ένα αντικείμενο σε απόσταση περίπου 20-25 εκατοστά. Στα μωρά αρέσουν επίσης τα έντονα χρώματα και οι αντιθέσεις ανάμεσα στις σκούρες και τις ανοιχτές αποχρώσεις, καθώς μπορούν να τα αντιληφθούν καλύτερα. Μέχρι το μωρό σου να μπορεί να δει πιο μακριά και να αναγνωρίζει τα χρώματα, θα περάσει ένα διάστημα (υπολόγισε πως αυτό θα συμβεί κάπου ανάμεσα στον τέταρτο και στον έκτο μήνα).

Τι ακούω

Ακόμη κι αν το μωρό σου δεν μπορεί να δει τόσο καλά στην αρχή, η ακοή του λειτουργεί πλήρως! Το μωρό σου αγαπά ιδιαίτερα τους ήχους που γνωρίζει ήδη από την κοιλιά σου, δηλαδή τις φωνές της μαμάς και του μπαμπά. Γύρω στην τρίτη με πέμπτη εβδομάδα της ζωής του, το μωρό σου θα αρχίσει να αναζητά την πηγή προέλευσης των ήχων και θα στρίβει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση απ’ όπου προέρχονται.

Πως επικοινωνώ

Μήπως το μωρό μου πεινάει; Ή έχει βραχεί; Η επικοινωνία με το μωρό σου δεν είναι τόσο εύκολη στην αρχή. Εξάλλου, δεν είναι ακόμη απλό να το καταλάβεις και να σε καταλάβει καλά. Εάν κάτι δεν πηγαίνει όπως θέλει, το εκφράζει κλαίγοντας. Εσύ θα πρέπει να αντιδράσεις με τον σωστό τρόπο (ναι, είναι μπέρδεμα στην αρχή) ώστε να είναι πάλι όλα καλά! Επίσης, βασίζεται σε σένα για να του προσφέρεις την αίσθηση της σιγουριάς και της ασφάλειας. Απλά βασίσου στο ένστικτό σου: πολύ γρήγορα θα ξέρεις τι σημαίνει κάθε κλάμα του μωρού σου, αλήθεια. Και με την ευκαιρία, το μωρό μπορεί να κλαίει για πολλούς λόγους, όμως αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι πεινάει.

Το πρόγραμμα των γευμάτων του μωρού

Γάλα, γάλα και πάλι γάλα! Τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό σου θα τρέφεται μόνο με αυτό. Και του αρκεί. Εξάλλου, το μητρικό σου γάλα προσφέρει όλα χρειάζεται το μωρό σου για τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες. Ο θηλασμός είναι το καλύτερο για το μωρό σου. Θήλαζε το νεογέννητο σου κάθε φορά που πεινάει. Το στομάχι του είναι ακόμη μικροσκοπικό και δεν μπορεί να χωρέσει μεγάλη ποσότητα. Γι’ αυτό και θα χρειάζεται να του δίνεις γάλα κάθε μία με τρεις ώρες.

Εάν για ιατρικούς ή προσωπικούς λόγους επιλέξεις να δίνεις στο μωρό σου γάλα με το μπιμπερό (Μπιμπερό), θα πρέπει να πίνει ειδικό γάλα για νεογέννητα. Συμβουλέψου σχετικά τον παιδίατρό σου.