Φροντίδα

Φροντίδα

Σωστή φροντίδα: γιαγιά, νταντά και λοιποί.

Η πρώτη φορά μακριά από το μωρό σου.

Οι διάσημοι στα περιοδικά το κάνουν να μοιάζει τόσο εύκολο: έχουν μικρά μωρά, κι όμως, ταξιδεύουν μόνοι τους σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, εσύ δυσκολεύεσαι να αφήσεις το μωρό σου για δυο ώρες με τον μπαμπά του για να πας στον οδοντίατρο. Και τώρα θα πρέπει να το αφήνεις τακτικά με μια νταντά ή στον παιδικό σταθμό; Μην ανησυχείς, μπορείς να το κάνεις! Έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για σένα.

Δεν χρειάζεται να είναι πάντα η μητέρα.

Οι γονείς είναι σίγουρα οι πρώτοι που θα φροντίσουν το μωρό. Αρκετοί νέοι γονείς μπορούν να πάρουν άδεια για μεγάλο διάστημα ώστε να είναι πάντα παρόντες στη φροντίδα του μωρού τους. Για άλλους αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορεί επίσης να είναι επιλογή σου να επιστρέψεις στη δουλειά σου μετά τους πρώτους μήνες με το μωρό στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το μωρό σου μεγαλώνει με αγάπη και φροντίδα από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην ανατροφή του, θα γίνει ένα χαρούμενο και ισορροπημένο παιδί με αυτοπεποίθηση.

Η γιαγιά και ο παππούς ή μία θεία αναλαμβάνουν συχνά να βοηθήσουν τους γονείς στο μεγάλωμα του μωρού. Και το μωρό σίγουρα το εκτιμά αυτό, αφού οι φωνές και οι μυρωδιές τούς είναι οικείες και νοιώθουν την αγάπη που αυτά τα πρόσωπα τους προσφέρουν.

Αν οι πιο στενοί συγγενείς δεν έχουν χρόνο ή απλά δεν θέλουν να προσέχουν το μωρό – ή αν εσύ επιθυμείς μια διαφορετική επιλογή- ο παιδικός σταθμός ή μια νταντά που θα έρχεται στο σπίτι είναι η αμέσως επόμενη επιλογή. Αρχικά μπορεί να σου φανεί ότι αφήνεις το μωρό σου «μόνο του» γρήγορα όμως θα συνηθίσεις, κι εσύ και το νηπιάκι σου. Να θυμάσαι ότι σε μερικές εβδομάδες οι άνθρωποι που θα φροντίζουν το παιδί σου θα αποτελούν κομμάτι της οικογένειάς σου.

Παιδικός σταθμός ή νταντά;

Οι παιδικοί σταθμοί προσδιορίζουν την ηλικία των παιδιών που δέχονται. Πολλοί τα παίρνουν από τον πρώτο χρόνο, άλλοι από τους 6 μήνες και πιθανώς και νωρίτερα. Χρειάζεται να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσεις προσεκτικά. Το πλεονέκτημα των παιδικών σταθμών είναι ότι λειτουργούν σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις και να ρωτήσεις για αυτό. Τα κτήρια είναι φιλικά προς τα παιδιά και ασφαλή. Και μπορείς να είσαι σίγουρη ότι πάντα θα μπορείς να αφήσεις το μωρό σου– αν κάποια από τις παιδαγωγούς είναι άρρωστη, κάποια άλλη θα την αναπληρώσει.

Ωστόσο, δεν μπορεί κάθε παιδί να ανταπεξέλθει στη «βαβούρα» του παιδικού σταθμού. Εάν επιλέξεις τη λύση της νταντάς, θα είναι πιο πρακτικό αφού θα έρχεται στο σπίτι σου και θα φροντίζει αποκλειστικά το νηπιάκι σου. Ωστόσο θα πρέπει να έχεις μια εναλλακτική για την περίπτωση που αρρωστήσει ή της τύχει κάτι σοβαρό και έκτακτο.

Οι πρώτες μέρες – συγκράτησε το άγχος σου.

Βρήκες κάποιον άνθρωπο της εμπιστοσύνης σου για να προσέχει το παιδί σου. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι! Αν το μωρό σου νοιώθει καλά, θα το καταλάβεις. Σύντομα, θα συνηθίσει τη νέα του καθημερινή ρουτίνα. Ακόμα, το μωρό σου το διαισθάνεται όταν νοιώθεις ενοχές. Οπότε μην κατηγορείς τον εαυτό σου – δεν θα έπρεπε!

Οι πρώτες βδομάδες της προσαρμογής στον παιδικό σταθμό ή με τη νταντά, δεν είναι πάντα εύκολες. Τι μπορεί να βοηθήσει;

  • Πάρε άδεια από τη δουλειά σου.
  • Δώσε στο μωρό σου ένα μαλακό παιχνίδι παρηγοριάς που θα έχει τη μυρωδιά της κούνιας και του σπιτιού σας.
  • Μετά το σταθμό ή όταν επιστρέφεις στο σπίτι και φεύγει η νταντά, προσπάθησε να κρατάς το νηπιάκι σου όσο πιο ήρεμο γίνεται.

Στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς συνηθίζεται να πηγαίνεις μαζί με το μωρό σου τις πρώτες μέρες, μέχρι να το συνηθίσει. Στην επόμενη φάση, αφήνεις το μωρό σου με τις παιδαγωγούς ενώ εσύ βρίσκεσαι σε μία απόσταση – για παράδειγμα πίνεις καφέ στο διπλανό δωμάτιο. Όταν το μωρό σου μάθει να το διαχειρίζεται, έρχεται η τρίτη φάση: μπορείς να φύγεις. Η πρώτη σου μέρα χωρίς να έχεις μαζί το μωρό σου! Απόλαυσέ την όσο περισσότερο μπορείς. Στην αρχή το μωρό σου μπορεί να κλάψει. Ωστόσο, συνήθως αυτό διαρκεί μόνο μερικά λεπτά. Τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν γρήγορα τα νέα πρόσωπα που τα φροντίζουν και νοιώθουν σαν το σπίτι τους. Αν έχεις προσλάβει νταντά, η φάση της προσαρμογής πρέπει επίσης να είναι σταδιακή και ήπια και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Στο τέλος, να θυμάσαι, όλα θα πάνε καλά!

Θηλασμός παρά την επιστροφή στη δουλειά – δεν είναι αδύνατο.

Να θυμάσαι πως μπορείς να θηλάζεις το μωρό σου ακόμα και με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Σε μεγάλες εταιρείες υπάρχει πρόβλεψη για να μπορούν οι νέες μαμάδες να αντλούν γάλα ή μπορείς να ζητήσεις ένα πιο ευέλικτο ωράριο για να θηλάζεις το μωρό σου. Εάν σκοπεύεις να αντλείς γάλα στη δουλειά, η καθαριότητα και η ηρεμία στο χώρο είναι σημαντικά. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ψυγείο για να αποθηκεύεις το γάλα.