Κλάμα: Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Κλάμα: Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Εάν το μωρό σου κλαίει πολύ – συμβουλές και βοήθεια.

Είναι φυσιολογικό να κλαίει, που και που, το μωρό σου. Δεν μπορεί να σε φωνάξει, να σου ζητήσει βοήθεια ή να σου μιλήσει. Είσαι, ας το πούμε έτσι, η μεταφράστρια του μωρού σου, που θα μάθει τη γλώσσα του και θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Να πούμε όμως κι αυτό: Όπως υπάρχουν ενήλικες που μιλούν πολύ και άλλοι που είναι πιο σιωπηλοί, έτσι υπάρχουν μωρά θορυβώδη και άλλα πιο ήσυχα. Ανακάλυψε εδώ τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το κλάμα του μωρού σου και πως μπορείς να το βοηθήσεις.

Το μωρό σου κάτι θέλει να σου πει

Αν κάτσεις να ακούσεις το μωρό σου και να παρατηρήσεις τις εκφράσεις και τις κινήσεις του, θα δεις πως πάντα υπάρχει κάτι άλλο πίσω από το κλάμα του. Το «πεινάω!» είναι πιο δυνατό, το «πονάω» πιο διαπεραστικό και το «βαριέμαι» πιο νωχελικό. Το μωρό σου θα βρει, επίσης, ξεχωριστό τόνο κλάματος και εκφράσεις για όταν γεμίζει η πάνα του, όταν κρυώνει ή όταν είναι κουρασμένο.

Η ανταπόκρισή σου σου πρέπει να είναι όσο πιο γρήγορη γίνεται, καθώς τα μωρά δεν έχουν αίσθηση του χρόνου τους έξι πρώτους μήνες. Για το τριών μηνών μωρό σου τα πέντε λεπτά φαντάζουν αιωνιότητα. Έτσι ιδανικά θήλασε, πάρε αγκαλιά ή νανούρισε το μωρό σου αμέσως. Από την άλλη: Αν το μωρό αντιληφθεί πως οι γονείς αντιδρούν στο κλάμα τους εύκολα και υπερβολικά, γίνονται ιδιαιτέρως απαιτητικά ως νήπια. Πρακτικά, όταν θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις γιατί κλαίει το μωρό σου θα αποφασίζεις εάν πρέπει να αντιδράσεις αμέσως ή αν μπορείς να προσπαθήσεις να το «ξεγελάσεις» για λίγο. Σε κάθε περίπτωση δεν αφήνουμε ένα μωρό να κλαίει για ώρα αφού χρειάζεται την στοργή και την αγκαλιά μας για να νιώθει ασφαλές και ήρεμο.

Ωχ, όχι, το μωρό κλαίει συνέχεια

Και τι γίνεται αν το μωρό σου δεν κλαίει απλά μια στο τόσο, αλλά για πολλή ώρα κάθε μέρα; Λέμε ότι ένα μωρό ηλικίας έως 3 μηνών «κλαίει πολύ» όταν ενώ είναι υγιές, αλλαγμένο και χορτάτο κλαίει για:

  • περισσότερες από 3 ώρες τη μέρα
  • περισσότερες από 3 μέρες τη βδομάδα
  • περισσότερες από 3 βδομάδες.

Ο ήχος αυτού του κλάματος είναι σπαραχτικός και πολύ δύσκολο να ανακουφίσεις το μωρό σου. Ο θηλασμός, το τάισμα, οι πιπίλες, η βόλτα – όλα βοηθάνε μόνο για λίγο, αν όχι καθόλου. Το ενθαρρυντικό για τους γονείς που το μωρό τους κλαίει παραπάνω από το συνηθισμένο, είναι πως η κατάσταση αυτή αρχίζει να βελτιώνεται σημαντικά μετά τον τέταρτο μήνα. Κράτα αυτή τη σκέψη για να σου δίνει κουράγιο!

Μα γιατί κλαίει τόσο πολύ;

Ένα είναι σίγουρο: Το γεγονός ότι το μωρό σου κλαίει πολύ, σίγουρα δεν σημαίνει ότι το κάνει από κακία ή για να σε ενοχλήσει. Αντιθέτως, θεωρείται πως αυτά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Κάτι, που σε άλλα μωρά μπορεί να περνάει αδιάφορο – για παράδειγμα, ένας ελαφρύς μετεωρισμός ή δυσκολία στον ύπνο – για τα συγκεκριμένα μωρά είναι αβάσταχτο. Πολλά από αυτά τα παιδιά κοιμούνται, από τη φύση τους, ελαφριά και, πολύ απλά, δεν μπορούν να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο ερεθισμάτων που δέχονται κάθε μέρα.

Ένα τυπικό «ευαίσθητο» μωρό δεν θα κλαίει όλη τη μέρα. Πιθανότατα θα υπάρχουν ώρες που θα είναι ήρεμο και χαμογελαστό. Σε κάθε περίπτωση μίλησε χωρίς καθυστέρηση με τον παιδίατρο αν παρατηρήσεις κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • το μωρό σου μοιάζει να πονάει πολύ
  • αναπτύσσεται αργά
  • έχει δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • βγάζει εξανθήματα
  • παρουσιάζει πυρετό.

Το επίμονο κλάμα μπορεί να είναι σημάδι κάποιας αρρώστιας ή αλλεργίας.

Ο κολικός των 3 μηνών

Παλιά, πίστευαν ότι ένα μωρό που κλαίει πολύ έχει κολικούς. Σήμερα γνωρίζουμε πως ο πόνος στην κοιλίτσα, συνήθως είναι συνέπεια του κλάματος. Όταν το μωρό κλαίει, καταπίνει πολύ αέρα. Κάποιες φορές, όμως, ένα μωρό μπορεί να βιώνει έντονο κοιλιακό πόνο κάθε μέρα, ακόμα και αν είναι τελείως υγιές. Αυτό είναι λογικό, καθώς η κοιλίτσα του μωρού είναι πολύ ανώριμη κατά τους πρώτους 3 μήνες. Πρέπει αρχικά να συνηθίσει να χωνεύει το γάλα. Αυτό είναι ευκολότερο για τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά συγκριτικά με τα μωρά που πίνουν γάλα από μπιμπερό. Αν υποψιάζεσαι πως το μωρό σου δυσκολεύεται στην πέψη του μητρικού μητρικό γάλακτος ή εάν πίνει γάλα σε σκόνη σκέφτεσαι πως ίσως χρειάζεται να του το αλλάξεις, μην κάνεις κάτι αν δεν συμβουλευτείς τον παιδίατρο.

Έφτασε η βοήθεια!

Αν το μωρό σου κλαίει πολύ, θα πρέπει να προσπαθήσεις με ηρεμία να το παρηγορήσεις. Πώς θα γίνει αυτό; Μπορείς να ανακουφίσεις αποτελεσματικά το μωρό σου κάνοντας κάτι από τα παρακάτω:

  • Κράτημα τίγρης: Ξάπλωσε το μωρό μπρούμυτα στον πήχη του χεριού σου, στήριξε με την παλάμη σου το κεφαλάκι του και φέρε το κοντά στο σώμα σου.
  • Κάνε του βρεφικό μασάζ με λαδάκι για μωρά
  • Φτιάξε του να πιεί ένα ρόφημα από βότανα που ανακουφίζουν την κοιλίτσα
  • Τύλιξέ το σε μια πάνα για να νιώσει ασφάλεια.

Σίγουρα, ο σύντροφός σου ή η γιαγιά και ο παππούς θα χαρούν να αναλάβουν «υπηρεσία».

Μακροπρόθεσμα, προσπάθησε να ζείτε μια ήρεμη καθημερινότητα χωρίς πολλούς περισπασμούς – προσωρινά τουλάχιστον. Ακολούθησε μια καθημερινή ρουτίνα, περιόρισε τις πολλές επισκέψεις και κάνε βόλτες με το μωρό σου στον καθαρό αέρα.