Συναισθηματικός δεσμός

Συναισθηματικός δεσμός

Γίνετε ομάδα! Ο «μαγικός» συναισθηματικός δεσμός.

Τι ακριβώς σημαίνει συναισθηματικός δεσμός;

Αναρωτιέσαι τι εννοούμε με τον όρο συναισθηματικός δεσμός; Η απάντηση: ένα είδος μαγείας. Το να δεθείς συναισθηματικά με το μωρό σου είναι αυτό που θα σας ενώνει εφ’ όρου ζωής. Είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να εμπιστευτείς τον εαυτό σου ως γονιός. Αλλά και το μωρό σου μπορεί να αισθανθεί αυτό τον δεσμό: νοιώθει ασφάλεια και αγάπη. Δες τι μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις το συναισθηματικό δεσμό με το μωρό σου, από την ώρα που θα γεννηθεί, και πώς μπορείς να χτίσεις μια γερή σχέση με το μωρό σου τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Δέσου με το μωρό σου και χτίσε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

Οι ψυχολόγοι και οι παιδίατροι αποκαλούν «δεσμό» το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ γονιών και παιδιών. Ιδανικά, ο δεσμός αυτός αρχίζει να χτίζεται αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό: η νέα μαμά ξεχειλίζει από τις ορμόνες της ευτυχίας και, ειδικότερα την ωκυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά να ολοκληρωθεί ο τοκετός και αργότερα στην παραγωγή μητρικού γάλακτος. Αυτή την ορμόνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, την παράγουμε και κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Η ωκυτοκίνη μας κάνει όλους, μικρούς και μεγάλους, πιο ήρεμους, πιο τρυφερούς και πιο χαρούμενους.

Αν όλα κύλησαν ομαλά κατά τον τοκετό, πιθανότατα θα θυμάσαι αυτό το έντονο συναίσθημα ευτυχίας που σε κατέκλισε μετά. Το μωρό σου ήταν το πιο υπέροχο πλάσμα του κόσμου. Πετούσες στα ουράνια. Έτσι ακριβώς ξεκινά να αναπτύσσεται ο συναισθηματικός δεσμός, αν είμαστε τυχεροί.

Και αν δεν είμαστε; Αν ήσουν εξουθενωμένη μετά από μια δύσκολη γέννα ή αν το μωρό σου χρειάστηκε άμεση ιατρική φροντίδα; Μην ανησυχείς. Σε αυτή την περίπτωση ο συναισθηματικός δεσμός με το μωρό σου, απλά, θα αρχίσει να αναπτύσσεται λίγο πιο μετά! Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή που πρέπει να ξεκινήσει αυτός ο δεσμός. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία και οι περισσότεροι γονείς τα κάνουν όλα σωστά όταν εμπιστεύονται το ένστικτό τους.

Προτίμησε να προσφέρεις αγάπη, παρά παιχνίδια.

Ίσως να έχεις αναρωτηθεί αν αυτά που προσφέρεις στο παιδί σου θα είναι ποτέ αρκετά – ειδικά αν το διαμέρισμά σου είναι μικρό και το εισόδημά σου περιορισμένο. Οι ψυχολόγοι δίνουν σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Πρόσφερε στο μωρό σου την αγάπη σου, είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που μπορείς να του δώσεις. Η αγάπη ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σου, περισσότερο από οποιοδήποτε παιχνίδι ή βιβλίο στον κόσμο. Ο εγκέφαλος των μωρών αναπτύσσεται γρηγορότερα και καλύτερα τον πρώτο χρόνο αν οι γονείς τους τα αγκαλιάζουν συχνά. Έρευνες έχουν δείξει μέχρι και ότι τα παιδιά και που έχουν δεχθεί πολλή αγάπη, στο μέλλον αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος και είναι πιο ισορροπημένα.

Τέσσερα τρίμηνα γεμάτα (μητρική) αγάπη.

Κάθε γυναίκα είναι έγκυος για τρία τρίμηνα. Αλλά, γιατί τόσο πολλοί γιατροί κάνουν λόγο για το τέταρτο τρίμηνο; Αυτό είναι για να μας υπενθυμίζει πως τα ανθρώπινα μωρά γεννιούνται πρόωρα ενώ θα έπρεπε, κανονικά, να παραμένουν στην μήτρα για δώδεκα μήνες. Αλλά, στην πορεία της εξέλιξης, η γυναικεία λεκάνη έγινε πολύ αδύναμη για κάτι τέτοιο.

Τους τρεις πρώτους μήνες, το μωρό σου χρειάζεται πολλή φροντίδα και περιποίηση, ώστε να συνηθίσει το περιβάλλον έξω από τη μήτρα.

Παρακάτω είναι μερικές πολύτιμες συμβουλές που πολλές έμπειρες μαμάδες ακολουθούν πιστά:

  • Φάσκιωμα: Πρόκειται για μια ειδική τεχνική κατά την οποία το βρέφος είναι σφιχτά τυλιγμένο σε ένα ύφασμα για τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του. Με αυτό τον τρόπο, το μωρό σου νοιώθει τόση άνεση και ασφάλεια στο κρεβάτι, όσο ένοιωθε και στην κοιλιά σου.
  • Λευκός ήχος: Ο όρος αυτός αναφέρεται σε έναν σχετικά σιγανό, μονότονο ήχο που μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σου και να το κοιμίσει. Τον λευκό ήχο μπορείς να τον «κατεβάσεις» από εφαρμογές στο Internet, αλλά ένα πιστολάκι μαλλιών ή μια ηλεκτρική σκούπα μπορεί επίσης να προσφέρει αυτό το αίσθημα χαλάρωσης.
  • Χαμηλός φωτισμός: Aπόφυγε τον έντονο φωτισμό τους τρεις πρώτους μήνες, ειδικά τις νυχτερινές ώρες. Όταν αλλάζεις την πάνα του μωρού σου, το θηλάζεις ή του δίνεις το μπιμπερό του, ο χαμηλός φωτισμός αρκεί.
  • Στενή σωματική επαφή: Κράτα το μωρό σου κοντά σου, στην αγκαλιά σου ή σε έναν ξαπλωτό μάρσιπο όσο περισσότερο μπορείς. Ακόμα, το βρεφικό μασάζ ενισχύει τη σχέση του γονιού με το παιδί. Μπορείς να βρεις συμβουλές για το μασάζ εδώ (Πέψη: Μασάζ)