Οδηγός για υγιή παιδιά: Βάλτε πρώτη την υγεία

Οδηγός για υγιή παιδιά: Βάλτε πρώτη την υγεία

Χωρίς «άουτς» και αρρώστιες!

Η υγεία δεν είναι τα πάντα, αλλά χωρίς αυτήν τίποτε δεν έχει σημασία. Αυτό ισχύει, όχι μόνο για τα σημαντικά αλλά και για τα μικρά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Φυσικά, κάθε μαμά και μπαμπάς θέλουν το παιδί τους να είναι υγιές και χαρούμενο, και θα έκαναν τα πάντα για να το πετύχουν. Χάρη στο φυσικό σου προστατευτικό ένστικτο, θέλεις να προστατεύσεις το παιδί σου από όλους τους κινδύνους αυτού του κόσμου. Αλλά, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο – μην ξεχνάς, το νηπιάκι σου ανεξαρτητοποιείται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Εδώ μπορείς να βρεις τι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτή την αναπτυξιακή φάση, ώστε το παιδί σου να παραμείνει υγιές και χαρούμενο.

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο

Για να βεβαιωθείς πως το παιδί σου παραμένει υγιές, πρέπει να επισκέπτεσαι τακτικά τον παιδίατρο και να κάνεις στο παιδί σου όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εντοπίσεις έγκαιρα κάθε είδους ασθένεια. Επίσης, ο παιδίατρός σου θα σε ενημερώσει για τα εμβόλια, που χρειάζεται να κάνει το παιδί σου και πότε θα πρέπει να γίνουν οι επαναληπτικές δόσεις.

Σαν τη μαμά και το μπαμπά

Το νηπιάκι σου κάθε μέρα μαθαίνει νέα πράγματα. Οι «μεγάλοι», και κυρίως οι γονείς του, είναι τα πρότυπά του, θα σας παρατηρεί προσεκτικά και θα σας μιμείται. Έτσι, αν ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή, το παιδί σου θα κάνει το ίδιο. Ένα πολύχρωμο και με ποικιλίατροφίμων γεύμα δεν είναι καλό μόνο για το αναπτυσσόμενο νήπιο, αλλά και για όλη την οικογένεια!

Για ακόμη μία φορά μην ξεχνάς ότι, τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες! Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάσαι όσον αφορά τη διατροφή. Το παιδί σου έχει υψηλότερες διατροφικές απαιτήσεις από εσένα αναλογικά με το βάρος του σώματός του, αφού ακόμα μεγαλώνει. Η σωστή διατροφή είναι σημαντική και για το ανοσοποιητικό του σύστημα. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού του, κάτι το οποίο θα το βοηθήσει στην πορεία της ζωής του να «νικά» τις ιώσεις και τις ασθένειες, εξασφαλίζοντάς του υγεία και ευεξία. Διάβασε εδώ πως να προσφέρεις μια υγιεινή διατροφή για το παιδί σου.

Βάλσαμο για την καρδιά του νηπίου

Για να είναι το μικρό σου καλά και σε εγρήγορση, χρειάζεται την προσοχή, τη φροντίδα, την αγάπη και την εκτίμησή σου. Σε όλους μας αρέσει να μας επαινούν, καθώς η αναγνώριση της προσπάθειας γεννά πολλά θετικά συναισθήματα μέσα μας. Έτσι,  είναι επόμενο, τα παιδιά να μαθαίνουν ευκολότερα μέσω των επαίνων. Όταν χρησιμοποιείται σωστά αυτή η μέθοδος, βοηθάει το παιδί σου να εξελίξει τις ικανότητές του και να επαναλάβει θετικές συμπεριφορές. Επιπλέον, ενδυναμώνει την αυτοεκτίμηση και την ευεξία του. Απλά δεν πρέπει να το παρακάνεις. Δηλαδή, επαίνεσε το παιδί σου μόνο όταν υπάρχει πραγματικός λόγος – δεν χρειάζεται να το επαινείς για κάθε πολύ μικρό επίτευγμα. Είναι πολύ πιο σημαντικό να προσφέρεις τον έπαινο τη σωστή στιγμή ώστε να αναγνωρίζει πως το σέβεσαι και πως το εννοείς.

Τι να κάνεις αν το μικρό σου έχει βήχα, πόνο στο στομάχι, κλπ.

Ακόμα και αν κάνεις τα πάντα για την υγεία του μικρού σου, δεν γίνεται να το προστατέψεις πλήρως από τις αδιαθεσίες. Οι ιώσεις με βήχα και συνάχι είναι πολύ συνηθισμένες στα μικρά παιδιά. Ο λόγος: οι άμυνες των παιδιών δεν μπορούν ακόμα να διαχειριστούν ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κοιλίτσα τους. Για να βοηθήσεις το παιδί σου, κάνε του μασάζ γύρω από τον αφαλό με τη φορά του ρολογιού.

Το παιδί μου είναι άρρωστο – τι κάνω τώρα; Η στοργική φροντίδα της μαμάς ή του μπαμπά, είναι συνήθως πολύ πιο σημαντική από τα φάρμακα. Πρόσφερε στο νηπιάκι σου μια έξτρα δόση αγάπης και προσοχής – οι αγκαλίτσες και τα παραμύθια είναι το ιδανικά. Το παιδί σου θα ξανανοιώσει καλά και υγιές σύντομα. Το μικρό σου είναι χλωμό, κλαίει πολύ ή έχει πυρετό; Τότε πρέπει σίγουρα να το πας στον παιδίατρο να το εξετάσει.