Διατροφικές συνήθειες: Συμβουλές για «επιλεκτικά» παιδιά

Διατροφικές συνήθειες: Συμβουλές για «επιλεκτικά» παιδιά

Το παιδί αλλάζει, το ίδιο και οι διατροφικές του συνήθειες.

Τα πρώτα γενέθλια του μωρού σου πλησιάζουν και το μικρό σου όλο και μεγαλώνει – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι υπέροχο να βλέπεις το μωρό σου να ανεξαρτητοποιείται και να αναπτύσσει το δικό του τρόπο σκέψης. Αλλά, καμιά φορά, μπορεί αυτό να είναι εξουθενωτικό. Ειδικά όσον αφορά το φαγητό! Εχθές, τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας ήταν το αγαπημένο του φαγητό και σήμερα δεν θέλει ούτε να το βλέπει; Ή μήπως το παιδί σου δεν θέλει να φάει τίποτε; Μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικό, κάθε μαμά μπορεί να στο επιβεβαιώσει. Οι συμβουλές μας θα βοηθήσουν εσένα αλλά και το μωρό σου να δείτε πιο ήρεμα το θέμα του φαγητού.

Αν το παιδί σου δεν θέλει να φάει τίποτα (υγιεινό).

Το γεύμα, όταν έχεις να κάνεις με ένα νηπιάκι, μπορεί να είναι μια περιπέτεια, καθώς, ως μαμά, δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει. Κάθε μέρα, το φαγητό μετατρέπεται σε μια δοκιμασία υπομονής. Θα καταφέρεις να ξεγελάσεις το πεισματάρικο μικρό σου με μακαρόνια και σάλτσα που είναι φτιαγμένη από υγιεινά λαχανικά; Θα καταλάβει πως, πίσω από το αστείο πρόσωπο του κλόουν που έχεις στήσει, κρύβονται πιπεριές, λάχανο και αγγούρια; Το βλέπεις να έρχεται: το διστακτικό βλέμμα στο πιάτο, ένας γρήγορος έλεγχος, και τότε εμφανίζεται η έκφραση αηδίας. Κρίμα, δυστυχώς δεν τα κατάφερες σήμερα… Δεν υπάρχει κάποιος οδηγός που να εξηγεί πώς να βοηθήσεις το μικρό σου να τρώει σωστά από την αρχή, καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αλλά, οι συμβουλές μας ίσως σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις στο επόμενο γεύμα.

Συγκεντρώσου στο φαγητό!

Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση ή με το κινητό; Δεν είναι καλή ιδέα καθώς, και εσύ και το παιδί σου, είστε αφηρημένοι. Χρησιμοποίησε το γεύμα σαν μια ευκαιρία να βρεθεί μαζί η οικογένεια, χωρίς περισπασμούς.

Ώρα για μεταμφιέσεις!

Δεν θα λέγαμε πως τα λαχανικά είναι το αγαπημένο γεύμα των παιδιών. Το πιστεύεις κι εσύ; Τότε, προσπάθησε ξανά, αλλά αυτή τη φορά δώσε άλλη μορφή στα λαχανικά. Όταν τα παιδιά βλέπουν ρεβίθια και καρότα, πεισμώνουν και αρνούνται ακόμα και να δοκιμάσουν το φαγητό. Αλλά με τη μορφή του πουρέ λαχανικών ή τριμμένα στην σάλτσα ντομάτας, ξεγελάνε μέχρι και τα πιο «επιλεκτικά» νήπια.

Και, ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και εμείς βρίσκουμε δελεαστικά τα καναπεδάκια λαχανικών όταν βρεθούμε μπροστά από ένα μπουφέ.  Ακόμα κι αν δεν θα τα προτιμούσαμε στο σπίτι. Κάπως έτσι είναι και για τα νήπια. Καμουφλαρισμένο με σωστό τρόπο, το σπιτικό τυροπιτάκι που το μικρό σου απέρριψε, θα έχει επιτυχία. Απλά μεταμόρφωσέ το σε ένα μικρό «έργο τέχνης» με μία φόρμα σε σχήμα δεινόσαυρου.

Αν το πεισματάρικο μικρό σου βλέπει ένα χαμογελαστό πρόσωπο κλόουν στο πιάτο του, δεν θα μπορεί να αντισταθεί. Άσε ελεύθερη τη δημιουργικότητά σου. Κομμάτια καρότου για μάτια, μια κόκκινη πιπεριά για στόμα, ένα «μοαστουνάκι» αγγουριού για μύτη, μαρούλι για τα μαλλιά, και ο κλόουν σου είναι έτοιμος.

Μαζί τα κάνουμε όλα καλύτερα.

Όπως είναι φυσικό, στην ηλικία του ενός έτους, το παιδί σου είναι ακόμα πολύ μικρό για να σε βοηθήσει στην προετοιμασία του πιάτου. Αλλά ακόμα κι έτσι, κάνε το να συμμετέχει στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού: Κάθισε το νηπιάκι σου στο καρεκλάκι του φαγητού δίπλα σου και βάλε το στο παιχνίδι! Εξήγησέ του τι κάνεις, σίγουρα θα παρακολουθεί με περιέργεια τις κινήσεις σου και θα αναπτύξει ενδιαφέρον και για τα υλικά. Επίσης, να θυμάσαι ότι όλα τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι με το νερό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το παιδί σου να σε βοηθά με το πλύσιμο των λαχανικών από πολύ μικρή ηλικία.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι πως ότι καταναλώνει το παιδί σου τις πρώτες 1000 μέρες τις ζωής του, είναι καθοριστικό. Επηρεάζει το πώς η κοιλίτσα του χωνεύει το φαγητό, απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και προστατεύεται. Και όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για μια υγιή ανάπτυξη.

Το να διατηρείς ένα σταθερό διατροφικό πρόγραμμα σε μία πολυάσχολη καθημερινότητα δεν είναι εύκολο. Η σταθερότητα ωστόσο, βοηθά το μικρό σου να συνηθίσει νέα πράγματα και του προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας. Το μωρό σου πεινάει περίπου πέντε με έξι φορές τη μέρα και πρέπει να καταναλώνει τρία ισορροπημένα γεύματα. Επίσης, πρέπει να καταναλώνει και δύο ή τρία σνακ. Για να μην μπερδευτεί το παιδί σου, είναι καλό να προσαρμόσεις το ρυθμό των γευμάτων με βάση το αίσθημα της πείνας του και να αναπτύξεις μια καθημερινή ρουτίνα γύρω από αυτό.

Ειδικά όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος και το παιδί σου δεν συνεργάζεται, είναι σημαντικό να υπάρχει κατανόηση και υπομονή. Να θυμάσαι πως το μικρό σου το αντιλαμβάνεται αμέσως όταν το πιέζεις και αντιδρά. Έτσι, προσπάθησε πάντα να έχεις λίγο παραπάνω χρόνο ώστε να μην έχετε «μπλεξίματα». Και αν το παιδί σου σού δείχνει πως δεν θέλει άλλο, δεν πειράζει. Απλά στο επόμενο γεύμα θα φάει λίγο παραπάνω.

Προσπάθησε ξανά και ξανά.

Το μπρόκολο μοιάζει να είναι ο χειρότερος εχθρός του παιδιού σου; Ίσως ναι, αλλά εσύ πρέπει να συνεχίσεις να του προσφέρεις υγιεινές εναλλακτικές όπως είναι τα λαχανικά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί να δοκιμάσει μέχρι και δέκα φορές ένα τρόφιμο μέχρι να το αποδεχτεί. Και ως έμπειρη μαμά που είσαι πια, γνωρίζεις πως οι προτιμήσεις του παιδιού σου μπορεί να αλλάζουν συνεχώς.

Φυσικά είναι σημαντικό να προσφέρεις στο μικρό σου όλα τα θρεπτικά συστατικά, που του είναι απαραίτητα, ωστόσο κάποια πράγματα δεν αλλάζουν! Το παιδί σου, όταν τρώτε μαζί, έχει στο τραπέζι το ιδανικότερο πρότυπο για να αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ακόμα, μερικά τρυφερά και επαινετικά λόγια παρακινούν το παιδί και κάνουν θαύματα, βοηθώντας ακόμη και το όχι-και-τόσο-αγαπητό σπανάκι να βρει το δρόμο του στην κοιλίτσα του παιδιού σου.