Διατροφική πυραμίδα για νήπια

Διατροφική πυραμίδα για νήπια

Όλη η σωστή φροντίδα

Ο πρώτος χρόνος με το μωρό σου ήταν συναρπαστικός; Να ανυπομονείς και για τον δεύτερο! Το μωρό σου γίνεται τώρα νήπιο, αποκτά όλο και πιο ισχυρή άποψη και ανακαλύπτει τον κόσμο. Το παιδί σου φυσικά δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας μικρός ενήλικας! Το μικρό του σώμα δουλεύει σύμφωνα με τους δικούς του, παιδικούς «κανόνες». Το ανοσοποιητικό σύστημα και ο εγκέφαλος δεν είναι ακόμη πλήρως αναπτυγμένα, το πεπτικό του παραμένει ακόμη πολύ ευαίσθητο. Το αποτέλεσμα: Το νήπιό σου τώρα χρειάζεται πολλή ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία. Πώς όμως θα τα προσλάβει; Εδώ μπορείς να μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού σου..

Τρώει το παιδί σου σωστά για την ηλικία του;

Κάθε μέρα ως μαμά ή μπαμπάς θα πρέπει να παίρνεις πολλές αποφάσεις για το παιδί σου. Αυτές ξεκινούν με το «τι φαγητό θα υπάρχει σήμερα στο τραπέζι». Όμως, ποιά διατροφή θεωρείται φιλική για ένα νήπιο; Θα βρεις πολλές πληροφορίες και απόψεις σχετικά με αυτό,  οι οποίες μάλιστα είναι συχνά αντικρουόμενες μεταξύ τους. Οπότε τι να πιστέψεις; Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την οικογένεια ή τους γνωστούς; Δεν είναι παράλογο που όλη αυτή η πληροφόρηση σε μπερδεύει. Εάν αναρωτιέσαι «τι να δώσω στο παιδί μου να φάει», η διατροφική μας πυραμίδα μπορεί να σε βοηθήσει.

Η διατροφική πυραμίδα: Τρώμε υγιεινά από τη βάση προς την κορυφή

Πόση ποσότητα από τι; Μπορείς να πάρεις αυτή την απάντηση εδώ και να τη χρησιμοποιήσεις για να συνθέσεις θρεπτικά γεύματα, με ποικιλία γεύσεων και διατροφικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα; Όσο πιο χαμηλά στη διατροφική πυραμίδα βρίσκεται μια τροφή, τόσο συχνότερα θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο του μικρού σου. Τα γλυκά, για παράδειγμα, που βρίσκονται στην κορυφή είναι κάτι που θα πρέπει να τρώει μόνο περιστασιακά. Σαφώς, δεν είναι πάντοτε εφικτό να τρώει το παιδί καθημερινά τις ακριβείς ποσότητες των τροφών που συστήνει η πυραμίδα. Είναι πολύ πιο σημαντικό να τηρούμε τις «οδηγίες» της πυραμίδας, στα περισσότερα γεύματα της εβδομάδας. Αν το καταφέρνεις, είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη σωστή διατροφή του νηπίου; Στην ενότητα Διατροφή για νήπια θα βρεις πολλές πληροφορίες και συμβουλές.

 

Γνώριζες πως…

Το νήπιό σου χρειάζεται έως και 5 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά από εσένα, με βάση το βάρος του σώματός του, το στομάχι του όμως έχει μόλις το 1/5 από το μέγεθος του δικού σου. Αυτό σημαίνει πως κάθε κουταλιά που τρώει πρέπει να περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες, πολύ περισσότερες απ’ ότι εμάς των ενηλίκων. Μόνο έτσι θα καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του μικρού σου.

Πώς το κάνουν η μαμά και ο μπαμπάς; Είναι σίγουρο πως οι γονείς είναι το σημαντικότερο πρότυπο για τα παιδιά. Άρα θα μάθει πολλά από εσένα και το μπαμπά του – γενικά αλλά και σε συνήθειες διατροφής. Έτσι, πρόσεχε τι βάζεις στο πιάτο σου. Εάν εσύ επιλέγεις μια ποικιλία από υγιεινές τροφές, τότε το παιδί σου πιθανότατα θα σε μιμηθεί.

Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα την ώρα του φαγητού είναι σημαντική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εάν το παιδί σου «χτίσει» ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες σε ένα ήρεμο και όμορφο περιβάλλον, είναι πιο πιθανό να τις διατηρήσει και αργότερα στη ζωή του. Εδώ (Διατροφή χωρίς άγχος) θα βρεις περισσότερες συμβουλές για γεύματα χωρίς άγχος και εντάσεις.

Μπορεί να χρειαστεί να προσφέρεις στο παιδί σου ορισμένες τροφές έως και 16 φορές προτού τις αποδεχτεί. Χρειάζεται επιμονή. Ένα «μπλιαξ» δεν πρέπει να σημαίνει πως «σβήνεις» την τροφή αυτή από το μενού. Κάνε ένα διάλειμμα λίγων ημερών και δοκίμασε ξανά – και ξανά και ξανά. Αξίζει ο κόπος!