Καλή διάθεση στο οικογενειακό τραπέζι

Καλή διάθεση στο οικογενειακό τραπέζι

Γιούπι, το παιδί σου δεν είναι πια μωρό!

Μπορεί να φάει μαζί σας στο οικογενειακό τραπέζι και γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Κάποια πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα. Μερικές φορές τα μικρά παιδιά αρχίζουν ξαφνικά να αρνούνται ορισμένες τροφές, να παίζουν με το φαγητό αντί να τρώνε ή να τρώνε σαν «σπουργιτάκια». Εδώ έχουμε μερικές συμβουλές για σένα ώστε τα γεύματα να κυλούν πιο ευχάριστα. Και αν το μικρό σου πετάει το φαγητό του κάτω ή δεν τρώει όλα τα υγιεινά σνακ, που του προσφέρεις, να θυμάσαι πως πίνοντας ένα γάλα, που είναι κατάλληλο για την αναπτυξιακή του φάση, το παιδί παίρνει μια καλή δόση απ’ όλα τα θρεπτικά συστατικά που συμπληρώνουν την ισορροπημένη διατροφή του.

Συμβουλές για περισσότερη όρεξη

1. Άφησε το μικρό σου να μαγειρέψει μαζί σου

Τα νήπια εντυπωσιάζονται όταν παρακολουθούν ένα μήλο ή ένα αχλάδι να μετατρέπεται σε νόστιμο smoothie ή φρουτόκρεμα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν σε βλέπουν να καθαρίζεις και να κόβεις τα λαχανικά που θα γίνουν η σούπα τους. Ακόμη και ένα δίχρονο μπορεί να σε βοηθήσει να πλύνεις το μαρούλι, τα φρούτα και τα λαχανικά, να βάλετε στην κατσαρόλα τα υλικά για μια σάλτσα λαχανικών ή να γαρνίρετε μια πίτσα. Και η πείνα, σε αυτή την περίπτωση, έρχεται από μόνη της!

2. Βοήθησε το παιδί σου να μάθει να τρώει μόνο του

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να μιμούνται τη μαμά και το μπαμπά,  ακόμη και την ώρα του φαγητού. Ωστόσο, για να μάθουν να χρησιμοποιούν το κουτάλι χρειάζεται εξάσκηση. Μπορεί να το μικρό σου να ρίχνει κάτω το κουτάλι του, να χρησιμοποιεί τα χέρια του ή να πετάει το φαγητό του από δω και από κει. Μην πανικοβάλλεσαι, η φάση αυτή θα περάσει γρήγορα. Βοήθησε το μικρό σου αντικαθιστώντας τα λαχανικά, που προς το παρόν το μικρό σου αρνείται με άλλα. Για παράδειγμα, δοκίμασε να αναπληρώσεις το μπρόκολο και τα καρότα, με άλλες ανοιχτόχρωμες επιλογές σαν το   κουνουπίδι και τη γλυκοπατάτα. Όταν το μικρό σου περνάει μια φάση που αρνείται πολλές τροφές, δοκίμασε πιο απλά φαγητά όπως ζυμαρικά ολικής χωρίς σάλτσα, πουρέ πατάτας, αλλά και σπιτικές κροκέτες λαχανικών που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να απλώνεις ένα μεγάλο πλαστικό τραπεζομάντιλο κάτω από την ψηλή καρέκλα φαγητού του παιδιού ώστε απλά να το καθαρίζεις με ένα βρεγμένο πανί μετά το γεύμα.

3. Κράτησε την ψυχραιμία σου

Όποτε είναι εφικτό, φρόντιζε ώστε να υπάρχει άφθονος χρόνος για το γεύμα σας, επειδή τα παιδιά τρώνε καλύτερα όταν είναι χαλαρά. Εάν στο μικρό σου δεν αρέσει κάτι καινούργιο που του προσφέρεις, αυτή η άρνηση δεν θα κρατήσει για πάντα. Μερικές φορές ένα παιδί χρειάζεται να δοκιμάσει δεκάδες φορές το παντζάρι ή το κολοκυθάκι προτού το αποδεχτεί. Το μικρό σου θα πρέπει να τα δοκιμάζει όλα,  αλλά δεν χρειάζεται να αδειάζει πάντα το πιάτο του. Τα παιδιά, που δεν πιέζονται να φάνε, μαθαίνουν να ακούν το σώμα τους και να ξέρουν πότε έχουν χορτάσει. Η τελευταία «συνήθεια», αποτελεί καλή βάση για να αποφύγει το μικρό σου την παχυσαρκία στη συνέχεια της ζωής του.