Μαθαίνει να τρώει μόνο του

Μαθαίνει να τρώει μόνο του

Η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα!

Εξάσκηση από νωρίς! Το παιδί σου μαθαίνει να τρώει μόνο του.

Βρίσκεις περισσότερο φαγητό κάτω από την καρέκλα του φαγητού, το πάτωμα και τα ρούχα του νηπίου σου απ’ ότι στο μπολ του; Συγχαρητήρια, το μικρό σου έχει αρχίσει να τρώει μόνο του. Το νηπιάκι σου πιθανότατα θα το βρίσκει πολύ ενδιαφέρον να δοκιμάζει νέες τροφές ξανά και ξανά. Ίσως προσπαθεί ήδη να πιάσει το κουτάλι με το οποίο το ταΐζεις; Τότε είναι ώρα να του δώσεις το δικό του πλαστικό ή ξύλινο κουτάλι. Κάνε μια δοκιμή στο επόμενο γεύμα!

Βήμα βήμα προς τη βελτίωση

Πάρε μια βαθιά ανάσα γιατί κανείς δεν έμαθε κάτι από την πρώτη δοκιμή. Δεδομένου του χάους που δημιουργεί το νηπιάκι σου όταν προσπαθεί να φάει μόνο του τις πρώτες φορές, μπορεί να δυσκολεύεσαι να διατηρείς πάντα την ψυχραιμία σου. Απολύτως κατανοητό, όμως όλες οι μαμάδες και οι μπαμπάδες έχουν περάσει από αυτή τη φάση! Μόλις το μικρό σου κάνει τις πρώτες του προσπάθειες με το κουτάλι, θα παρατηρήσεις πως από φορά σε φορά βελτιώνεται ο συντονισμός του και είναι λιγότερες οι μπουκιές που προσγειώνονται στο πάτωμα. Μια πολύ σημαντική συμβουλή: Επαίνεσε το μικρό σου για κάθε πρόοδο που αναγνωρίζεις. Και πάντα να θυμάσαι: κάθε παιδί είναι μοναδικό, άρα δεν θα πρέπει να μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις το δικό σου με άλλα. Κάποια στιγμή όλα τα νήπια θα μάθουν να τρώνε μόνα τους!

Λίγη περισσότερη ανεξαρτησία με κάθε σνακ

Ο δεύτερος χρόνος της ζωής του παιδιού σου είναι γεμάτος ανακαλύψεις και με μικρά μικρά βήματα γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Ακόμη και στο τραπέζι του φαγητού! Μετά τα δάχτυλα, αρχίζει σιγά σιγά να χρησιμοποιεί το κουτάλι, ενώ στην ηλικία των δύο ετών πιθανότατα πίνει ήδη από το ποτήρι, κρατώντας το με το ένα χέρι. Μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου παροτρύνοντάς το να τρώει μόνο του. Το οικογενειακό τραπέζι είναι πολύ καλή ευκαιρία, αφού το νήπιο θα αντιγράψει αυτά που κάνουν η μαμά και ο μπαμπάς. Να θυμάσαι να επαινείς τις προσπάθειες του παιδιού σου, όταν σου δείχνει με κάθε τρόπο πόσο καλά τα καταφέρνει να φάει μόνο του.

Και κάτι που ξέρουν όλες οι μαμάδες: όσο πιο ανεξάρτητο γίνεται το νηπιάκι σου, τόσο πιο πολλές οι καθημερινές προκλήσεις για εσένα. Καμία ημέρα δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη. Αυτό που χθες ήταν το αγαπημένο του φαγητό, σήμερα το φτύνει ή αν εχθές χρησιμοποιούσε πολύ καλά το κουτάλι, σήμερα δεν το αγγίζει καν. Μην ανησυχείς, όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Χαλάρωσε και προσαρμόσου στις συνθήκες: τελικά όλα θα γίνουν. Μέχρι τότε, απλές τροφές που μπορούν να φαγωθούν με το χέρι βοηθούν στην ανάπτυξη της ανεξαρτησίας του νηπίου.

Οι αγαπημένες τροφές του νηπίου σε αυτή τη φάση

Με τις σωστές τροφές, το μικρό σου διασκεδάζει μαθαίνοντας να τρώει μόνο του, κι εσύ μπορείς να του τις προσφέρεις με διάφορες παραλλαγές. Όσο πιο πολύχρωμο και διαφορετικό δείχνει το σνακ του κάθε φορά, τόσο πιο συναρπαστικό θα είναι για τον μικρό εξερευνητή ή τη μικρή εξερευνήτρια. Μερικές καλές ιδέες για σνακ που μπορείς να δοκιμάσεις σε αυτή την ηλικία:

  • Κύβοι τυριού
  • Μικρές λωρίδες από μαγειρεμένο κοτόπουλο
  • Σφιχτό βραστό αβγό κομμένο στη μέση
  • Μίνι σάντουιτς
  • Μπαστουνάκια αγγουριού
  • Κομμάτια μήλου ή μπανάνας

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο διασκεδαστική, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού του συστήματος. Επειδή εκεί δεν γίνεται μόνο η πέψη των τροφών, αλλά πολλά πολλά ακόμη. Η κοιλίτσα του νηπίου είναι το κέντρο της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών. Και όταν ο αναπτυσσόμενος οργανισμός του παιδιού παίρνει όλα όσα χρειάζεται, το μικρό σου είναι υγιές σωματικά και διανοητικά, είναι πιο ικανό να μαθαίνει καινούργια πράγματα κάθε μέρα, να εξελίσσεται και αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Τελικά είναι εντυπωσιακό το τι μπορεί να κάνει η σωστή διατροφή!