1 – 2 ετών

1 – 2 ετών

Είναι συναρπαστικό να παρακολουθείς πώς ένα αβοήθητο βρέφος εξελίσσεται σε ένα σχεδόν ανεξάρτητο νήπιο μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Γεμάτο με όρεξη για δράση, συνεχίζει να μαθαίνει καινούργια πράγματα κάθε μέρα. Τα μικρά βήματα γίνονται χοροπηδητά – και τα χαρούμενα μπαμπαλίσματα γίνονται μια συνεχής μουσική υπόκρουση στο σπίτι σας. Ως γονείς, μπορείτε να συμβάλετε αποφασιστικά ώστε το αγαπημένο σας παιδί να αναπτυχθεί με υγεία και να μεγαλώνει με ασφάλεια.

Ανακάλυψε τι χρειάζεται το παιδί σου σε αυτή τη φάση της ζωής του και πώς η διατροφή του διαφέρει από τη δική σου. Εδώ θα βρεις επίσης πολλές ιδέες για υγιεινά γεύματα ή σνακ και πολύτιμες συμβουλές για οικογενειακά γεύματα ή πώς μπορείς να μάθεις στο παιδί σου να τρώει μόνο του. είναι μια συναρπαστική και υπέροχη περίοδος, στην οποία είναι χαρά μας να στεκόμαστε δίπλα σου.

Κοίτα τι μπορώ να κάνω

Φυσικές δεξιότητες

Τα περισσότερα παιδιά κάνουν ένα αναπτυξιακό άλμα κοντά στα πρώτα τους γενέθλια. Το δικό σου δεν είναι ακόμη έτοιμο γι’ αυτό; Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Έτσι κι αλλιώς, το γλυκό σου μωρό μαθαίνει και κατορθώνει κάθε μέρα και περισσότερα πράγματα. Πίνει, για παράδειγμα, νερό από το ποτηράκι με το ειδικό στόμιο, τρώει με το κουτάλι και φέρνει στο στόμα του τα κομματάκια των τροφών που του προσφέρεις. Παρότι στην αρχή θα λερώνει τα πάντα γύρω του, ενθάρρυνέ το να τρώει μόνο του αφού αυτή η προσπάθεια ενισχύει τον συντονισμό και την ανεξαρτησία. Και θα το βλέπεις με τα μάτια σου πόσο περήφανο αισθάνεται το νηπιάκι σου όταν καταφέρνει κάτι μόνο του. Μην ξεχνάς να επαινείς την προσπάθεια του παιδιού σου. Οι έπαινοι σε αυτή την ηλικία ενισχύουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.

Επικοινωνία

Σύντομα θα παρατηρήσεις ότι το νηπιάκι σου κάνει μεγάλη πρόοδο στην ομιλία. Αυτό θα το διαπιστώσεις από το γεγονός ότι μπορεί να προσδιορίσει πια πολλά αντικείμενα με το όνομά τους και καταλαβαίνει ήδη πολλά. Δεν μπορεί όμως ακόμη να εκφράσει λεκτικά τα συναισθήματά του και δεν μπορεί να πει τι θέλει. Έτσι τα πείσματα και τα συναισθηματικά ξεσπάσματα μπορεί να σε τρελάνουν! Τώρα είναι η φάση που αντιλαμβάνεται την έννοια του εαυτού του – οι λέξεις «εγώ» και «δικό μου» είναι από τις αγαπημένες ενός δίχρονου.

Διατροφή

Τώρα ο μικρός σου θησαυρός μπορεί να αρχίσει σταδιακά να απολαμβάνει το οικογενειακό φαγητό. Οι διατροφικές του ανάγκες όμως εξακολουθούν να διαφέρουν. Ένα νήπιο χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με το βάρος του σε σχέση με έναν ενήλικο. Πέντε μικρά, ισορροπημένα γεύματα και τακτικά, θρεπτικά σνακ εξασφαλίζουν τη σωστή ισορροπία ενέργειας και βασικών θρεπτικών ουσιών. Μπορείς να δεις εδώ (Πέντε γεύματα)  τα πέντε απαραίτητα γεύματα. Όταν μαγειρεύεις, ξεχώρισε μικρές μερίδες φαγητού προτού προσθέσεις ζάχαρη, αλάτι ή καρυκεύματα. Σταδιακά θα σταματήσεις να αλέθεις το φαγητό του, συνήθως μετά το χρόνο το μωρό μπορεί να το φάει αν το έχεις λιώσει με το πιρούνι. Μάθε εδώ (Όλα όσα χρειάζεται το νηπιάκι σου) περισσότερα για μια ισορροπημένη διατροφή για νήπια.

Περισσότερες βιταμίνες για το μωρό σου

Παράξενο αλλά αληθινό. Ακόμη και στην Ευρώπη τα νήπια δεν προσλαμβάνουν πάντα από τη διατροφή τους τις σωστές ποσότητες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να είναι υγιή. Συχνά προσλαμβάνουν πολλή πρωτεΐνη αλλά πολύ μικρή ποσότητα βιταμίνης D  και σιδήρου. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των οστών γι’ αυτό και την έχουμε προσθέσει -μαζί με άλλες πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα- στο νηπιακό γάλα Aptamil 3 & 4 και έχουμε προσαρμόσει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σύμφωνα με τις ανάγκες των μικρών παιδιών. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να συνεισφέρει στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού σου; Τότε ρίξε μια ματιά στα άλλα μας θέματα!