2 – 3 ετών

2 – 3 ετών

Το μικρό σου μόλις γιόρτασε τα δεύτερα γενέθλιά του, μεγαλώνει και μαθαίνει γρήγορα. Κάθε μέρα επικοινωνείτε και καλύτερα και μιλάει ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, γίνεται πιο ανεξάρτητο, ο χαρακτήρας του αρχίζει να ξετυλίγεται και αποκτά πιο έντονη θέληση. Ίσως στεναχωριέσαι που μεγαλώνει τόσο γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα όλο αυτό είναι συναρπαστικό αφού ο ισχυρός δεσμός που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά σας κάνει το παιδί να επιζητά συνεχώς την προσοχή σου. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός του έχει ανάγκη από καλή διατροφή που θα του προσφέρει όλη την ενέργεια που χρειάζεται.

Οπότε, απόλαυσε αυτή την περίοδο, πρόσφερε στο νηπιάκι σου τη δυνατότητα να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα και να τρώει υγιεινά και θρεπτικά φαγητά στο οικογενειακό τραπέζι.

Κοίτα τι μπορώ να κάνω

Φυσικές δεξιότητες

Το μικρό σου μπορεί πια να τρέχει κάθε μέρα και καλύτερα; Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα συμβαίνουν όλα…! Εάν το παιδί σου, πάλι, δεν είναι ακόμη τόσο δραστήριο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η δεξιότητά του να τρέχει εξαρτάται από το ίδιο το παιδί. Μόνο αυτό γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο και δεν πρέπει να του ασκείς πίεση. Στον τρίτο χρόνο της ζωής τους τα περισσότερα παιδιά θα είναι πιο επιδέξια στην κίνηση των κάτω άκρων, αν και πιθανότατα θα υπάρχουν μερικές τούμπες και κλάματα. Είναι και αυτά απολύτως φυσιολογικά! Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να ενθαρρύνεις συνεχώς το μικρό σου για να συνεχίζει να προσπαθεί. Πώς περνάει τη μέρα του κατά τ’ άλλα το νηπιάκι σου; Πιθανότατα αδειάζει συρτάρια, αναποδογυρίζει λεκάνες με ρούχα, έχει όλο και μεγαλύτερη περιέργεια αλλά υπάρχουν και στιγμές που πεισμώνει και κλαίει. Σου ακούγονται όλα αυτά γνώριμα; Καλώς ήρθες στα περίφημα «τρομερά δύο» χρόνια. Πολλοί είναι οι γονείς που σε αυτή την ηλικία του μικρού τους αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις – δεν είσαι μόνη, λοιπόν! Είναι σημαντικό να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να εξηγείς με υπομονή τα πάντα στο παιδί σου. Τα νήπια σε αυτή τη φάση δυσκολεύονται να διαχωρίσουν το σωστό από το λάθος. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού – σταδιακά θα το κατανοήσουν και θα ξέρουν τι επιτρέπεται και τι όχι.

Επικοινωνία

«Μαμά» και «μπαμπάς»! Ποιος γονιός δεν λαχταρά να ακούσει αυτές τις λέξεις; Ακόμη όμως κι αν το παιδί σου έχει ήδη κλείσει τα δύο του χρόνια δεν είναι σίγουρο πως θα μιλάει. Οι γλωσσικές δεξιότητες αναπτύσσονται, όπως και οι υπόλοιπες, με διαφορετικό ρυθμό σε κάθε παιδί. Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσει; Ενθάρρυνε το παιδί σου να μιλάει και μίλα του καθαρά με μικρές λέξεις. Δίνε του επίσης χρόνο όταν το ρωτάς κάτι για να απαντήσει. Το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα λέει αρκετές λέξεις οπότε μην αγχώνεσαι!

Διατροφή

Τρώει σαν τους μεγάλους! Ονειρευόσουν τη στιγμή που δεν θα μαγειρεύεις πια διαφορετικά γεύματα για την οικογένεια; Γιατί όχι, εξάλλου το μικρό σου κάθεται πλέον στο οικογενειακό τραπέζι. Από την ηλικία των δύο ετών το παιδί μπορεί να τρώει ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια. Φυσικά, το βήμα αυτό και πάλι εξαρτάται από το παιδί και τις προτιμήσεις του. Παίζουν επίσης ρόλο η οδοντοφυία και πόσο καλά μπορεί να μασάει και να καταπίνει την τροφή του. Ωστόσο, κάποια φαγητά μπορεί να είναι δύσπεπτα για το παιδί, όπως για παράδειγμα τα τηγανιτά ή τα πολύ πικάντικα και λιπαρά που δεν θεωρούνται κατάλληλα για το νήπιο. Έχεις δοκιμάσει το δικό μας γάλα για νήπια; Το νηπιακό γάλα είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο για το παιδί σου. Και εκτός από ρόφημα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τα δημητριακά του, για σπιτικές κρέμες και πουρέδες.