Η διαδικασία του ύπνου δεν χρειάζεται να είναι αγχωτική

Η διαδικασία του ύπνου δεν χρειάζεται να είναι αγχωτική

Πώς ο ύπνος θα γίνει εύκολη υπόθεση;

Το απόγευμα έχει κυλήσει εξαιρετικά. Το δείπνο άρεσε σε όλους. Τα δοντάκια πλύθηκαν αμέσως. Και τα μάτια του παιδιού σου έχουν αρχίσει να κλείνουν. Όμως, τη στιγμή που σβήνεις το φως και πας να φύγεις από το δωμάτιο, το νηπιάκι σου αρχίζει να παραπονιέται. Όχι, το παιδί σου δεν θέλει να κοιμηθεί ακόμη, ή τουλάχιστον, όχι μόνο του.

Αλλά από που προέρχεται αυτή η αυτόματη αποστροφή; Φυσικά, το παιδί σου μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε υπερένταση ή απλά να μην θέλει να κοιμηθεί. Ούτως ή άλλως, δεν γνωρίζει ακόμα πόσο σημαντικός και χαλαρωτικός είναι ένας καλός ύπνος (Επαναφόρτιση, παρακαλώ!). Συχνά, ο λόγος που γκρινιάζει είναι πως φοβάται να μείνει μόνο του στο σκοτάδι. Ίσως τέρατα και σκιές να είναι κρυμμένα στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι του. Και έτσι, τη στιγμή που σβήνεις το φως, ένα άσχημο συναίσθημα ανασφάλειας κατακλύζει το μικρό σου. Αλλά, δείχνοντας από τη μεριά σου πολλή ενσυναίσθηση, να είσαι σίγουρη ότι θα προσφέρεις στο παιδί σου την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Με άλλα λόγια, θα καταφέρεις να νιώθει το παιδί σου ασφαλές, ακόμα και όταν δεν βρίσκεσαι εσύ στο δωμάτιο.

Πώς ο ύπνος θα γίνει εύκολη υπόθεση: Οι πιο αποτελεσματικές συμβουλές της ομάδας της Milupa για ένα καλό βράδυ

  • Δημιούργησε ένα σταθερό τελετουργικό ύπνου (Επτά βήματα για ένα όμορφο βράδυ), το οποίο θα ακολουθείς πιστά κάθε βράδυ. Αυτή η σταθερότητα δίνει στο μικρό σου το αίσθημα της ασφάλειας. Ακόμα, το σώμα του «μαθαίνει» να κουράζεται μια συγκεκριμένη ώρα.
  • Είναι καλό να μην σβήνεις το φως πολύ απότομα. Ο χαμηλός φωτισμός κατά τη διάρκεια του τελετουργικού του ύπνου, δίνει στο παιδί τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστεί και τελικά να αποκοιμηθεί. Ακόμα, αστέρια που φωσφορίζουν (Δημιούργησε έναν φωτεινό ουρανό με αστέρια για το παιδικό δωμάτιο) ή ένα φωτάκι νυκτός βοηθούν να «σπάσει» το σκοτάδι.
  • Μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου να συνηθίσει να νοιώθει ασφάλεια στο δωμάτιό του, ακόμα κι όταν είναι μόνο του. Για παράδειγμα, άρχισε να φεύγεις για λίγα λεπτά από το δωμάτιο καθώς το προετοιμάζεις για ύπνο. Ή μπορείς να βγαίνεις από το δωμάτιο για πέντε λεπτά μετά το φιλί για καληνύχτα. Στη συνέχεια μπορείς να αυξάνεις σταδιακά το χρόνο που παραμένεις έξω, μέχρι να κοιμηθεί το παιδί σου. Ακολούθησε το ένστικτό σου και, φυσικά, πήγαινε και πάλι στο δωμάτιο όταν το μικρό σου αρχίσει να κλαίει.

Η δύναμη του φωτός

  • Το φως και το σκοτάδι είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον ύπνο και το ξύπνημα του παιδιού σου. Το ξαφνικό σκοτάδι ή το εκτυφλωτικό φως είναι συνήθως πολύ άβολα. Είναι πολύ καλύτερο, και μοιάζει πιο φυσικό, αν χαμηλώνεις σταδιακά το φως, όπως στο ηλιοβασίλεμα.
  • Γνώριζες πως και το χρώμα του φωτός μας επηρεάζει; Για παράδειγμα, ένα ζεστό, κίτρινο φως μπορεί να μας χαλαρώσει. Ψάξε να δεις ποιο είναι το ιδανικό χρώμα για το μωρό σου, αφού ενδέχεται να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Τι είναι σημαντικό πριν τον ύπνο;

Καθώς το παιδί σου περνάει από βασικά αναπτυξιακά στάδια κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει επίσης μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία κατά τις ώρες του ύπνου. Έτσι, είναι καλό να βεβαιωθείς πως προσφέρεις στο μικρό σου μια ισορροπημένη διατροφή τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και το βράδυ. Ένα λαχταριστό ποτήρι με γάλα Milupa για παιδιά προσφέρει στο παιδί σου σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνη D και ασβέστιο.

Έτοιμοι για μια καλή νύχτα;

Το τι ακριβώς είναι αυτό που βοηθάει κάποιον να κοιμηθεί, διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο και από παιδί σε παιδί. Είναι σημαντικό για το μικρό σου να νοιώθει απόλυτα χαλαρό και ασφαλές όταν πέφτει για ύπνο. Και με πολλή υπομονή και ενσυναίσθηση σίγουρα θα μπορέσεις να του εμπνεύσεις ακριβώς αυτού είδους την εμπιστοσύνη. Τότε, όταν θα είναι σίγουρο πως τίποτα δεν πρόκειται να του συμβεί, θα ηρεμήσει και θα αποκοιμηθεί. Εμείς σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!