Συμπληρωματική διατροφή: Η εισαγωγή στερεών τροφών έγινε εύκολη!

Συμπληρωματική διατροφή: Η εισαγωγή στερεών τροφών έγινε εύκολη!

Ώρα για φαγητό: Πότε ξεκινάμε τις συμπληρωματικές τροφές και με ποια σειρά;

Μην απελπιστείς εάν οι πρώτες κουταλιές της κρέμας του μωρού καταλήξουν στη σαλιάρα αντί για το στομαχάκι του! Είστε ακόμη στην αρχή. Προτού απολαύσει τις πρώτες του κουταλιές, το μωρό σου πρέπει να συνηθίσει πολλά καινούργια πράγματα: την πιο στερεή σύσταση της τροφής, να μασά και να καταπίνει, καθώς και νέες γεύσεις, όπως το ξινό ή το πικρό.

Μάθε εδώ περισσότερα για τα 4 βήματα για την επιτυχημένη εισαγωγή στερεών τροφών και τι είναι καλό για το μωρό σου και σε ποια ηλικία.

* Να θυμάσαι πως οι παρακάτω οδηγίες είναι μια γενική κατεύθυνση και πως μόνο ο παιδίατρος μπορεί να σου δώσει εξατομικευμένες συμβουλές για το δικό σου μωράκι. Αν το πλάνο εισαγωγής στερεών τροφών από τον παιδίατρο σου διαφέρει, ακολούθησε τις δικές του οδηγίες ή συζήτησέ το μαζί του.

Μπορείς να καταλάβεις ότι το μωρό σου είναι έτοιμο να δοκιμάσει συμπληρωματικές τροφές από τα ακόλουθα σημάδια:

  • Ένα από τα πρώτα αντανακλαστικά στα μωρά είναι η προβολή της γλώσσας την ώρα που τρώνε. Η γλωσσίτσα τους βγαίνει προς τα έξω και σπρώχνει το φαγητό μακριά από το στόμα. Έχει υποχωρήσει το αντανακλαστικό αυτό;
  • Μπορεί το μωρό σου να καθίσει χωρίς υποστήριξη;
  • Μπορεί το μωρό σου να πιάσει με το χέρι του κάτι και να το βάλει στο στόμα του;
  • Δείχνει το μωρό ενδιαφέρον για νέες τροφές ή όταν σας βλέπει να τρώτε;
  • Ανοίγει το στοματάκι του με προσμονή όταν πλησιάζεις το κουτάλι με το φαγητό ή όταν του δίνεις κάτι στο χέρι;
  • Μπορεί το μωρό σου να χρησιμοποιήσει τα χείλη του για να φάει από το κουτάλι;
  • Μετά το θηλασμό ή το γεύμα με μπιμπερό, είναι αρκετές οι φορές που το μωρό σου εξακολουθεί να πεινάει;

Δώσε σημασία στα «σήματα» του μωρού σου. Αυτά θα σου αποκαλύψουν πότε έχει έρθει η ώρα, που θα έχει ανάγκη από περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να χορτάσει και να ικανοποιηθεί.

Βήμα 1: Τα πρώτα γεύματα

Η στιγμή, που ένα μωρό είναι έτοιμο για συμπληρωματικές τροφές ή δεν θα χορταίνει με το γάλα του, διαφέρει από παιδί σε παιδί. Κάποια μωρά είναι έτοιμα για τις πρώτες τους κρέμες στις 17 εβδομάδες. Άλλα πρέπει να γίνουν πέντε ή έξι μηνών προτού στείλει η κοιλίτσα τους σήμα ότι είναι ώρα για νέα θρεπτικά συστατικά, νέες περιπέτειες και γεύσεις!

Τα πρώτα γεύματα του μωρού θα πρέπει να περιέχουν θρεπτικά λαχανικά. Διάβασε εδώ γιατί η εκπαιδευση στις καινούριες γεύσεις είναι τόσο σημαντική:
Συμπληρωματικές τροφές: Ώρα για λαχανικά

Διάλεξε ένα λαχανικό που αγαπάς κι εσύ, μαγείρεψέ το και πολτοποίησέ το καλά. Πρώτα, δώσε στο μωρό σου μια κουταλιά. Εάν κάνει γκριμάτσα, προσπάθησε με υπομονή να του το δώσεις ξανά. Στη φάση αυτή, είναι ακόμη σημαντικό μετά τη δοκιμή με τον πουρέ λαχανικών, να θηλάσεις ή να δώσεις στο μωρό σου ένα γεύμα με το μπιμπερό. Μέρα με τη μέρα όμως το μωρό σου θα τρώει λίγο περισσότερο. Όταν θα μπορεί να φάει ένα μπολάκι, ή περίπου 180 με 200 γρ. πουρέ, δεν θα χρειάζεται πια να συμπληρώνεις το γεύμα του με γάλα.

Ωστόσο, τα λαχανικά από μόνα τους δεν προσφέρουν αρκετές θερμίδες και σίδηρο στο μωρό. Έτσι, μετά την 1η  εβδομάδα άρχισε να εμπλουτίζεις τους πουρέδες: τη 2η εβδομάδα πρόσθεσε στον πουρέ λαχανικών πατάτα και 1,5 – 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο, την 3η εβδομάδα πρόσθεσε κόκκινο κρέας. Μετά από αυτό, μπορείς να εισάγεις σταδιακά διαφορετικά λαχανικά, κοτόπουλο, κρέας και ψάρι. Φρόντισε όμως να υπάρχει μόνο μία καινούργια τροφή την εβδομάδα. Έτσι αν το μωρό σου παρουσιάσει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάτι, θα μπορείς εύκολα να αντιληφθείς ποια τροφή το προκάλεσε.

Βήμα 2: Καλό βραδινό, καλή και ήρεμη νύχτα

Μόλις το μωρό σου μάθει να τρώει ένα μπολ πολτοποιημένο φαγητό το μεσημέρι (υπολόγισε πως γι’ αυτό θα χρειαστεί να περάσει περίπου ένας μήνας), είστε έτοιμοι για το 2ο βήμα! Το επόμενο γεύμα γάλακτος, που συνήθως αντικαθιστούμε με στερεά τροφή, είναι το απογευματινό. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να γεμίσει η κοιλίτσα του μωρού και θα είναι πιο πιθανό να κοιμηθεί ήρεμα τη νύχτα. Στην αρχή, μέχρι να καταφέρνει να τρώει μια ικανοποιητική ποσότητα, θα πρέπει πάλι να συμπληρώνεις το γεύμα με μητρικό γάλα ή γάλα σε σκόνη κατάλληλο για την ηλικία του ώστε να είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Βήμα 3: Ποικιλία στις τροφές

Τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά, που είναι κατάλληλα για την ηλικία του μωρού σου, είναι απαραίτητα για την ισορροπημένη διατροφή του. Όταν ξεκινήσεις τα φρούτα, διάλεξε για αρχή κάποια με ήπια και γλυκιά γεύση που θα αγαπήσει το μωρό σου, όπως η μπανάνα, το μήλο, τα ροδάκινα, το αχλάδι και το πεπόνι.

Επίσης, μην ξεχνάς πως όταν το μωρό αρχίσει να τρώει στερεές τροφές θα χρειάζεται πλέον να πίνει και νερό, εκτός από το γάλα του. Παρότι το νερό είναι εξαιρετικό, τα άγλυκα ροφήματα βοτάνων είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Βήμα 4: Επιτέλους στο οικογενειακό τραπέζι!

Γύρω στους 10 με 12 μήνες, φτάνει η ώρα: Το μωρό σου μπορεί να φάει πια αρκετές τροφές και η κοιλίτσα του είναι έτοιμη για μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, όπως τα μακαρόνια, κάποιο βραστό κρέας και άλλα. Επίσης,  μπορείς να του προσφέρεις φαγητό κομμένο σε μικρά κομματάκια για να δεις εάν θα μπορεί να το φάει, τι θα του αρέσει και τι όχι. Θυμήσου όταν μαγειρεύεις για την οικογένεια, προτού προσθέσεις αλάτι και καρυκεύματα, να βγάζεις στην άκρη τη μερίδα του μωρού. Η γεύση και η κοιλίτσα του μικρού σου δεν είναι έτοιμη για δυνατές γεύσεις. Το αλάτι κουράζει τα μικρά νεφρά του, τα πικάντικα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα και τα γλυκά θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεογιλά δοντάκια του.