Τι να μην τρως στην εγκυμοσύνη

Τι να μην τρως στην εγκυμοσύνη

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Ό,τι τρώει η μαμά, τρώει και το μωρό!

Από την πρώτη ημέρα της εγκυμοσύνης, το μωρό σου κι εσύ αποτελείτε μία ενότητα – σας συνδέει ο ομφάλιος λώρος. Αυτός παρέχει στο μωρό σου όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, εφόσον βέβαια τα προσλαμβάνεις εσύ μέσω της διατροφή σου. Και όσο μπορεί ορισμένες τροφές να είναι ευεργετικές για την ανάπτυξη του μωρού σου, αντίστοιχα, κάποιες άλλες, μπορεί να είναι βλαβερές. Έτσι, θα πρέπει να προσέχεις τι τρως. Εξάλλου, το μωρό σου… τρώει κι αυτό μαζί σου.

Τι θα πρέπει να προσέχω όταν τρώω;

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη εξασφαλίζει ότι κι εσύ και το μωρό σου θα είστε καλά και πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Εδώ θα μάθεις τα βασικά για μία ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη.

Εάν δεν είσαι βέβαιη, οι συμβουλές μας μπορεί να σε βοηθήσουν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

 • Όσο πιο φρέσκο, τόσο το καλύτερο: Προτίμησε να χρησιμοποιείς πάντα φρέσκα υλικά όταν μαγειρεύεις.
 • Επαρκές μαγείρεμα: Η θερμοκρασία μαγειρέματος θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στους 70 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 2 λεπτά ώστε να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια και παθογόνα.
 • Όλα στη σωστή στιγμή: Προετοίμασε το φαγητό και τα ροφήματά σου την ώρα που πρόκειται να τα καταναλώσεις. Αυτό μειώνει το κίνδυνο επιμόλυνσης. Οι επεξεργασμένοι χυμοί και smoothies είναι ασφαλή. Θα πρέπει όμως να αποφεύγεις τα συσκευασμένα σνακ, όπως π.χ. σάντουιτς. Σε αυτή τη φάση της ζωή σου, καλό είναι να αποφεύγεις τις έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες.
 • Φύλαξέ τα χωριστά: Διατήρησε τρόφιμα που θα μπορούσαν να έχουν υπολείμματα από χώμα, όπως π.χ. σαλατικά, χωριστά από τα υπόλοιπα.
 • Σωστή ψύξη: Βεβαιώσου πως το ψυγείο σου λειτουργεί αποτελεσματικά. Ιδανικά η ψύξη θα πρέπει να είναι στους 4ΟC ή το μέγιστο στους 6 ΟC βαθμούς Κελσίου.
 • Σημασία στην καθαριότητα: Η καλή υγιεινή στην κουζίνα και το τακτικό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά.

Τι να μην τρως στην εγκυμοσύνη

Χρειάζεται στ’ αλήθεια να αποφεύγεις το σούσι, τα αλλαντικά και το κρασί; Τα κακά νέα: Πράγματι, όλα τα παραπάνω δεν έχουν πλέον θέση στη λίστα με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Ό,τι τρως ή πίνεις έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη του μωρού σου. Έτσι, για το καλό του, θα πρέπει να αποφεύγεις ορισμένες τροφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να τις καταναλώνεις με μέτρο.

 • Αλκοόλ: Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού σου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το αποφεύγεις στην εγκυμοσύνη.
 • Γαλακτοκομικά: Γενικά είναι μια σημαντική ομάδα τροφών, θα πρέπει όμως να αποφεύγεις ορισμένα από αυτά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα γαλακτοκομικά που παρασκευάζονται από ωμό, μη παστεριωμένο γάλα, μπορεί να περιέχουν βακτήρια, τα οποία ενδέχεται να πυροδοτήσουν απειλητική για τη ζωή λοίμωξη στο έμβρυο. Μείνε, λοιπόν, μακριά από μαλακά τυριά όπως είναι το καμαμπέρ, το μπρι, το κατσικίσιο και το μπλε τυρί. Εάν δεν είσαι σίγουρη, ρώτησε τον πωλητή στο τμήμα των τυριών. Η φέτα και τα σκληρά ώριμα τυριά που είναι παρασκευασμένα από παστεριωμένο γάλα είναι ασφαλή, απόφυγε όμως να τρως το σκληρό περίβλημά τους. Ρώτησε το γιατρό σου εάν δεν είσαι σίγουρη τι χρειάζεται να αποφεύγεις.
 • Ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα αβγά: Με τα σφιχτά αβγά δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να τα τρως άφοβα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να αποφεύγεις μόνο τα μελάτα και τα ωμά, καθώς ενδέχεται να περιέχουν το μικρόβιο της σαλμονέλας που μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Στην περίπτωση αυτή, το μωρό σου δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, ωστόσο μια σοβαρή λοίμωξη σε εσένα μπορεί τελικά να το επηρεάσει με διάφορους τρόπους. Καλό είναι να αποφεύγεις όλα τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν μη παστεριωμένο αβγό όπως η σπιτική μαγιονέζα (με τη μαγιονέζα εμπορίου δεν υπάρχει πρόβλημα) και οι αβγοκομμένες σούπες όπου το αβγό δεν έχει πάρει βράση. Σχετικά με τα κέικ και τα γλυκά, εφόσον η γέμιση που περιέχει αβγό έχει ψηθεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγεις γλυκά με κρέμα που δεν έχει μαγειρευτεί, όπως ορισμένες τάρτες και το τιραμισού.
 • Κρέας και αλλαντικά: Εάν το ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας, όπως το ταρτάρ, το καρπάτσιο, το φιλέτο, είναι ανάμεσα στα αγαπημένα σου πιάτα, θα πρέπει να φανείς δυνατή και να τα αποφύγεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι απαραίτητο διότι, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν τοξοπλάσμωση, μια λοίμωξη απειλητική για το μωρό σου. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεις τα ωμά αλλαντικά και τα λουκάνικα που η μόνη επεξεργασία που έχουν υποστεί είναι το κάπνισμα. Γενικότερα, στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής είναι προτιμότερο να τα αποφεύγεις εντελώς. Απόκλεισε επίσης από το διαιτολόγιό σου τα εντόσθια, όπως το συκώτι και τα εντεράκια, αφού μπορεί να είναι μολυσμένα ή να σου δώσουν υπερβολικά μεγάλη δόση βιταμίνης Α. Η τελευταία, σε υπερβολικά μεγάλη δόση προκαλεί τοξικότητα οδηγώντας σε διαταραχές ανάπτυξης και βλάβες στο δέρμα, το συκώτι και τα μάτια του εμβρύου.
 • Ψάρι και θαλασσινά: Θα πρέπει να είναι καλοψημένα ή να έχουν ζεσταθεί μέχρι να αχνίσουν πριν τα καταναλώσεις. Το ωμό ψάρι, όπως στο σούσι, τα ωμά μύδια και τα άλλα όστρακα μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια, τα οποία ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια απειλητική για τη ζωήτου μωρού σου λοίμωξη, τη λιστερίωση. Επίσης, ψάρια όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο σολομός είναι καλό να καταναλώνονται σπανιότερα, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα με υδράργυρο, μέταλλο που ενδεχομένως βλάψει την ανάπτυξη του μωρού. Επίσης, τα καπνιστά ψάρια όπως ο σολομός δεν είναι επαρκώς μαγειρεμένα και έτσι δεν επιτρέπεται να τα τρως στην εγκυμοσύνη.
 • Ροφήματα με καφεΐνη: Ο καφές, το μαύρο και το πράσινο τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη τύπου κόλα επιτρέπονται, αλλά περιόρισέ τα σε 2 με 3 φλιτζάνια ή ποτήρια τη μέρα. Επειδή το μαύρο και το πράσινο τσάι εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό σου, άρα και στου μωρού σου, φροντίστε να είναι ελαφριά και να τα πίνεις ανάμεσα στα γεύματα. Απόφευγε επίσης να πίνεις ροφήματα ενέργειας (energy drinks) που περιέχουν καφεΐνη κατά την εγκυμοσύνη.
 • Κάπνισμα: Απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη ενώ οι έγκυες δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρους όπου υπάρχει καπνός.
 • Μη επαρκώς πλυμένα λαχανικά φρούτα και μαρούλι: Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Απλά φρόντισε να τα πλένεις προσεκτικά ή να τα ξεφλουδίζεις, ανάλογα με το είδος τους. Έτσι, θα εξασφαλίσεις πως παράσιτα, που ενδέχεται να οδηγήσουν στην επικίνδυνη λοίμωξη της τοξοπλάσμωσης, δεν θα «φτάσουν» στο μωρό σου. . Για να είσαι ασφαλής, απόφευγε τις έτοιμες πλυμένες και συσκευασμένες σαλάτες και τα κομμένα φρούτα από το σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια ή τις καντίνες.