Το δίλημμα: Το όνομα του μωρού

Το δίλημμα: Το όνομα του μωρού

Το καλύτερο όνομα για το μωρό σου.

Η επιλογή του ονόματος είναι μια από τις πιο σημαντικές και συχνά μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα πάρετε με τον σύντροφό σου για το παιδί σας. Προτού καταλήξετε αυθόρμητα σε ένα πολύ ασυνήθιστο όνομα, σκεφτείτε το λίγο και λάβετε υπόψη σας πως το παιδί θα ζει με αυτό το όνομα ως έφηβος και ως ενήλικας. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή του ονόματος δεν χρειάζεται να σας αγχώσει υπερβολικά. Τέλος, να θυμάστε πως είναι λίγοι οι γονείς που συμφωνούν κατευθείαν για το όνομα του μωρού. Άρα η συζήτηση και οι διάφορες απόψεις είναι μέσα στο πρόγραμμα! Εδώ θα βρείτε μερικές σκέψεις που ίσως σας βοηθήσουν.

Η επιλογή του ονόματος είναι θέμα αίσθησης.

Ξεκινήστε με μερικά από τα αγαπημένα σας ονόματα και κάνετε μια λίστα. Μπορείτε να τα ξαναβλέπετε που και που και να σκέφτεστε πώς θα ένιωθε το παιδί με το όνομά του σε διαφορετικές καταστάσεις: στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, σε μια συνέντευξη για δουλειά, με τον/την σύντροφό του. Έχετε σκεφτεί εάν ταιριάζει το όνομα με το επίθετο του παιδιού; Συνήθως, τα μικρότερα ονόματα ταιριάζουν καλύτερα με τα πιο μεγάλα επίθετα και το αντίθετο. Μήπως αναζητάτε ένα που να ταιριάζει με τα δικά σας ονόματα ή με εκείνο ενός μεγαλύτερου αδερφού ή μεγαλύτερης αδερφής;

Διαγράψτε από τη λίστα σας ονόματα που δεν σας αρέσουν πια και προσθέστε καινούργια που έχετε σκεφτεί.

Πάνω απ’ όλα: Μην αγχωθείτε προσπαθώντας να έχετε καταλήξει στο όνομα πριν γεννηθεί το μωρό. Πολλοί γονείς περιμένουν μέχρι να κρατήσουν το μωρό τους αγκαλιά. Τότε μπορεί ενστικτωδώς να επιλέξουν το όνομα που θα βρουν πιο ταιριαστό.

Όποιο όνομα κι αν διαλέξετε είναι σημαντικό να συμφωνείτε σε αυτό εσύ και ο σύντροφός σου και να μην εμπλέξετε στην επιλογή πολλούς άλλους ανθρώπους.

Οι συμβουλές μας:

  • Μπορεί να συμφωνείτε να συνεχίσετε την παράδοση δίνοντας στο παιδί σας το όνομα της γιαγιάς ή του παππού. Μήπως όμως έχουν όλα τα ξαδέρφια το όνομα αυτό; Σε αυτή την περίπτωση ίσως σκεφτείτε εναλλακτικές, όπως π.χ. το όνομα ενός προπάππου ή προγιαγιάς.
  • Τα βιβλία και οι ιστότοποι με ονόματα μπορεί να σας δώσουν καλές ιδέες.
  • Προσπαθήστε να βρείτε ένα όνομα που δεν είναι σήμερα στο top. Διαφορετικά, υπάρχει η πιθανότητα η Μυρτώ ή ο Οδυσσέας σας να έχει άλλους 3 – 4 συνονόματους συμμαθητές στην τάξη του.
  • Εάν επιλέξετε πάνω από ένα ονόματα, βεβαιωθείτε ότι τα δύο αυτά ταιριάζουν μεταξύ τους. Επίσης σκεφτείτε πρακτικά, ειδικά εάν και τα ονόματα και το επίθετο είναι πολυσύλλαβα.
  • Πείτε δυνατά σε διάφορες στιγμές το όνομα που σκέφτεστε για το παιδί σας. Έτσι θα έχετε μια καλύτερη αίσθηση του αν και πόσο σας αρέσει.
  • Εάν το όνομα είναι πολυσύλλαβο, υπάρχει ένα εύηχο υποκοριστικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το παιδί.
  • Πώς ακούγεται το όνομα στα αγγλικά (για την περίπτωση που το παιδί σας σπουδάσει ή ζήσει στο εξωτερικό); Ίσως το Αγησίλαος ή το Τηλέμαχος να μην είναι τόσο καλή ιδέα.