Baby led weaning

Baby led weaning

Τι είναι το baby led weaning;

Πρόκειται για μία ακόμη προσέγγιση στη διατροφή του μωρού. Όταν το μωράκι σου γίνει έξι μηνών, ίσως και μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ξεκινά η εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του. Για τους γονείς που πιστεύουν στο baby led weaning (BLW) το μωρό, αντί για αλεσμένες τροφές και κρέμες, ξεκινά την συμπληρωματική διατροφή δοκιμάζοντας κομματάκια από τροφές, που είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Στόχος είναι να μάθει από την αρχή το μωρό να τρώει ολόκληρες τροφές, να είναι πιο ανοιχτό στις γευστικές δοκιμές και να καθίσει πιο γρήγορα στο οικογενειακό τραπέζι.

«Να υιοθετήσω το BLW;»

Αυτή είναι μία από τις πολλές αποφάσεις, που θα πάρεις ως νέα μαμά! Το BLW είναι μια μέθοδος εισαγωγής τροφών που εφαρμόζεται πολλά χρόνια, κυρίως στις ΗΠΑ. Συζήτησέ το με τον παιδίατρό σου και ζήτησέ του να σου εξηγήσει πώς γίνεται η διαδικασία και ποιες τροφές είναι κατάλληλες για να ξεκινήσεις.

Πότε είναι έτοιμο το μωρό για το BLW;

  • Το μωρό σου θα πρέπει να έχει καταφέρει τη λαβή της τανάλιας, δηλαδή να μπορεί να πιάσει κάτι χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του.
  • Είναι σημαντικό να μπορεί να κάθεται χωρίς υποστήριξη και με ίσια την πλάτη του.
  • Όταν θα είναι έτοιμο, θα έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό που τρώτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 

Με τι θα ξεκινήσεις

Μπορείς να δώσεις στο μωρό σου ποικιλία λαχανικών και φρούτων (τα πιο σκληρά θα τα έχεις μαλακώσει για λίγα λεπτά στον ατμό, αλλά θα πρέπει να κρατούν το σχήμα τους). Καλές επιλογές για αρχή είναι τα ώριμα λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια: κολοκυθάκι, γλυκοπατάτες, πατάτες, καρότο και μπρόκολο στον ατμό ή το φούρνο, αβοκάντο, κομματάκια από κρόκο βραστού αβγού, κοφτά μακαρόνια και δημητριακά πρωινού για μωρά.

Να είσαι προετοιμασμένη

Στην αρχή το μωρό σου θα τρώει πολύ λίγο ή απλά θα φτύνει το φαγητό αφού το βάλει στο στόμα του. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα κρατήσει για πολύ. Να είσαι επίσης έτοιμη ότι το μωρό σου πιθανότατα θα χρειάζεται ένα καλό πλύσιμο μετά το γεύμα του! Μια μεγάλη πλαστική σαλιάρα και ένα πλαστικοποιημένο πανί ή τραπεζομάντιλο, που θα απλώσεις κάτω από την καρέκλα φαγητού θα βοηθήσουν να περιοριστεί η αταξία μετά το φαγητό.

«Μπορεί να πνιγεί το μωρό μου;»

Αυτή είναι πολύ λογική ανησυχία, οι ειδικοί όμως σχολιάζουν πως όποια μέθοδο εισαγωγής των στερεών τροφών κι αν ακολουθήσει ο γονιός, η πιθανότητα πνιγμονής είναι η ίδια. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να είσαι δίπλα στο μωρό σου την ώρα που τρώει, για να είσαι σίγουρη ότι χειρίζεται το φαγητό του με ασφάλεια.

Συμπληρωματικό γάλα και νερό

Μέχρι να αρχίσει το μωρό σου να τρώει μια ικανοποιητική ποσότητα,  μετά το γεύμα των στερεών τροφών θα πρέπει να το θηλάζεις ή να του δίνεις γάλα σε σκόνη. Σταδιακά, θα μάθει να τρώει περισσότερο και θα μειώσεις ανάλογα τις ποσότητες γάλακτος. Όσο για το νερό, όταν το μωράκι σου αρχίσει να τρώει κι άλλες τροφές εκτός από το γάλα του, θα πρέπει να πίνει και τα ανάλογα υγρά, νερό ή βρεφικό ρόφημα βοτάνων.