Για πόσο διάστημα να θηλάσεις;

Για πόσο διάστημα να θηλάσεις;

Στήθος ή κρέμα: Για πόσο διάστημα να θηλάσεις και τι ακολουθεί μετά;

Το μωρό σου τρώει με ευχαρίστηση την κρέμα του; Συγχαρητήρια! Πριν το καταλάβεις θα φάει κοτόπουλο, κρέας, ποικιλία λαχανικών και πολλές ακόμα νέες στερεές τροφές, αλλά το μητρικό γάλα συνεχίζει να είναι σημαντικό αφού εξακολουθεί να του προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντισώματα κατάλληλα για την ηλικία του. Και φυσικά, όση ώρα θηλάζει το μωρό απολαμβάνει την αγκαλιά σου. Μάθε τώρα πώς μπορείς να συνδυάσεις τις συμπληρωματικές τροφές και το μητρικό γάλα στη διατροφή του μωρού, αλλά και πώς μπορεί να ολοκληρωθεί ήπια η περίοδος του θηλασμού.

Θέμα συγχρονισμού

Ίσως έχεις αμφιβολίες για το πόσο διάστημα θα πρέπει να θηλάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον για έξι μήνες, και τη συνέχειά του για  τον πρώτο και δεύτερο χρόνο της ζωής του παιδιού. Με κάθε γεύμα μητρικού γάλακτος προσφέρεις στο παιδί σου αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, εάν πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να διακόψεις το θηλασμό, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις το μωρό σου να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Εάν το επιθυμείς, ή εάν είναι απαραίτητο, να σταματήσεις το θηλασμό μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, ζήτησε τη συμβουλή του παιδιάτρου για τη διατροφή του μωρού. Συνήθως η αλλαγή γίνεται με τη σταδιακή αντικατάσταση γευμάτων θηλασμού με γεύματα βρεφικού γάλακτος.

Από το στήθος στο κουτάλι

Εάν εισάγεις στερεές τροφές και σταματάς το θηλασμό την ίδια περίοδο, θα έχεις αρκετά πλεονεκτήματα. Αρχικά, το μωρό σου βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε μια φάση όπου του αρέσει να δοκιμάζει καινούργια πράγματα και πριν περάσει πολύς καιρός κάποια γεύματα γάλακτος θα αντικατασταθούν με γεύματα στερεάς τροφής. Ωστόσο, στην αρχή το μωρό θα τρώει μόνο λίγες κουταλιές πουρέ φρούτων ή λαχανικών. Στη φάση αυτή, μπορείς να θηλάζεις το μωρό σου μετά το γεύμα, ώστε να είσαι σίγουρη ότι έχει χορτάσει. Όμως, κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό: το μωρό σου θα φάει ένα γεμάτο μπολ με αλεσμένα λαχανικά, πατάτα και κρέας. Αυτό θα σημαίνει ότι πλέον θα χρειάζεται λιγότερα γεύματα γάλακτος μέσα στη μέρα.

Μερικές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα, θα συμβεί κάτι ανάλογο με το βραδινό γεύμα. Ωστόσο, για να αφαιρέσεις εντελώς το γάλα από το συγκεκριμένο γεύμα, θα πρέπει και πάλι να περιμένεις ώσπου το μωρό να φάει μία ολόκληρη μερίδα. Επιπλέον, μην ξεχνάς μαζί με τα συμπληρωματικά γεύματα να δίνεις στο μωρό σου νερό ή/και βρεφικό ρόφημα τσαγιού.

Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, μπορείς να θηλάζεις ως συνήθως ή όποτε το ζητάει το μωρό σου.

Η υπομονή, η αγάπη και η δημιουργικότητα βοηθούν

Από τη στιγμή που αποφασίζεις να προχωρήσεις με τον απογαλακτισμό, θα θηλάζεις για ακόμη πέντε ημέρες ή για πέντε μήνες; Πιθανότατα δεν θα μπορείς να το προσδιορίσεις με ακρίβεια. Τα μωρά και τα νήπια έχουν το δικό τους ρυθμό. Ίσως το μωρό σου, που αυτή τη στιγμή θηλάζει με ενθουσιασμό, να τρώει μόνο στερεές τροφές σε λίγες εβδομάδες. Ή μπορεί να απολαμβάνει τις κρέμες και τους πουρέδες στη διάρκεια της ημέρας, αλλά το βράδυ να ζητά το στήθος σου. Ίσως επιθυμείς κι εσύ να συνεχίσεις έτσι. Εσύ και μόνο θα αποφασίσεις για πόσο διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η ρουτίνα σας.

Εάν είσαι σίγουρη ότι επιθυμείς να σταματήσεις το θηλασμό αλλά το μωρό σου δεν «συμφωνεί», μπορείς να δοκιμάσεις τα παρακάτω:

  • Δοκίμασε να αλλάξεις τη ρουτίνα, καθώς προετοιμάζεις το μωρό σου για ύπνο: διάβασέ του ένα βιβλίο, κάνε του μασάζ ή πες του ένα τραγουδάκι.
  • Ζήτησε τη βοήθεια του μπαμπά και των στενών συγγενών. Το πλεονέκτημά τους: δεν μυρίζουν μητρικό γάλα και το παιδί δεν θα το ζητάει όταν είναι μαζί τους.

Εάν πρέπει να γίνει απότομα

Ίσως θα ήθελες να συνεχίσεις το θηλασμό, για κάποιον λόγο όμως δεν μπορείς: χρειάζεται να πάρεις κάποιο φάρμακο, υπάρχει ένα σημαντικό επαγγελματικό ταξίδι ή κάτι άλλο. Συμβουλέψου τη μαία και το γυναικολόγο σου για το ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να το πετύχεις.