Οδοντοφυία

Οδοντοφυία

Το πρώτο δοντάκι του μωρού σου.

Βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια: Σάλια, γκρίνια και ανήσυχες νύχτες.

Όταν ένα μωρό, γύρω στους έξι με επτά μήνες, κλαίει πολύ, έχει πολλά σάλια ή παρουσιάζει κόκκινες κηλίδες στα μάγουλα, σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα εμφανιστεί το πρώτο του δοντάκι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να δεις όλα τα παραπάνω συμπτώματα ή το μωρό σου να έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Παρότι σε κάποια μωρά η «ανατολή» των πρώτων δοντιών προκαλεί πολύ μεγάλη ενόχληση, άλλα μωράκια βγάζουν το πρώτο τους δόντι χωρίς να το καταλάβει κανείς. Στη συνέχεια θα ανακαλύψεις γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και πώς μπορείς να κάνεις ευκολότερη την περίοδο της οδοντοφυίας για το μωρό σου.

Κάτι πάει να «σκάσει»; Οι κοπτήρες, οι κυνόδοντες και οι τραπεζίτες.

Τα περισσότερα μωρά βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι γύρω στους έξι μήνες ενώ ο τελευταίος νεογιλός τραπεζίτης (γομφίος) εμφανίζεται κάποια στιγμή στο τρίτο έτος της ζωής τους. Μην εκπλαγείς όμως εάν το μωρό σου γεννηθεί με ένα ή δύο δοντάκια, ή εάν χαμογελάει φαφούτικα στα πρώτα του γενέθλια. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Μόνο εάν μέχρι τον πρώτο χρόνο δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις οδοντοφυίας, θα πρέπει να το συζητήσεις με τον παιδίατρο. Μπορεί απλά το μωρό να έχει κληρονομήσει από κάποιο μέλος της οικογένειας την καθυστερημένη οδοντοφυία, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να είμαστε ασφαλείς.

Τα νεογιλά δόντια του μωρού είναι είκοσι: από τέσσερις κοπτήρες, δύο κυνόδοντες και τέσσερις τραπεζίτες επάνω και κάτω. Συνήθως, πρώτοι βγαίνουν οι κάτω κοπτήρες.

Το μωρό σου πιθανότατα βγάζει δοντάκια εάν…

Εάν ισχύουν πολλά από τα παρακάτω, η πρώτη άσπρη μυτούλα θα «σκάσει» όπου να’ ναι στο στόμα του μωρού σου.

Το μωρό σου…

  • Είναι ευερέθιστο, θέλει συνέχεια αγκαλιά και τη νύχτα κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο.
  • Έχεις αυξημένη σιελόρροια.
  • Δαγκώνει τα δάχτυλά του και οτιδήποτε μπορεί να φέρει στο στόμα του επειδή προσπαθεί να ανακουφίσει τον πόνο.
  • Έχει κόκκινα μάγουλα.
  • Έχει πρησμένα και κόκκινα ούλα.
  • Ζητάει πιο συχνά το στήθος ή το μπιμπερό.
  • Αντίθετα, μπορεί να έχει μικρότερη όρεξη.
  • Αρνείται το μπιμπερό γιατί πονάνε τα ούλα του.
  • Τα κόπρανά του είναι πιο μαλακά, περίπου σαν διάρροια.
  • Μπορεί να σε δαγκώσει κατά λάθος την ώρα που θηλάζει.
  • Δεν κοιμάται καλά.

Οι ενδείξεις αυτές μπορεί να παρουσιαστούν, ίσως και όχι. Κάθε μωρό είναι ξεχωριστό και έτσι αντιδρά με διαφορετικούς συνδυασμούς συμπτωμάτων στην οδοντοφυία. Καθώς οι ρίζες των μικρών δοντιών μεγαλώνουν, οι γωνίες του δοντιού πιέζουν τα ούλα και αυτό μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Δεν υποφέρουν όμως όλα τα μωρά το ίδιο και μερικές φορές είναι μόνο το πρώτο δοντάκι που προκαλεί έντονο πόνο και τα άλλα βγαίνουν χωρίς να το καταλάβεις.

Πώς θα βοηθήσεις το μωρό που βγάζει δοντάκια;

Οι περισσότερες μαμάδες θα έπαιρναν οι ίδιες τον πόνο του μωρού τους εάν μπορούσαν. Αφού όμως δεν γίνεται, βρες εδώ μερικές συμβουλές που έχουν βοηθήσει πολλές μαμάδες της Milupa:

  • Δίνε στο μωρό σου πολύ νερό για να αντισταθμίσει την απώλεια υγρών εξαιτίας της σιελόρροιας.
  • Θήλαζε το μωρό σου όποτε το ζητάει, ακόμη κι αν κατά λάθος σε δαγκώνει. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια, σύντομα το μωρό σου θα εξασκηθεί να μην σε πληγώνει με τα νέα δοντάκια του.
  • Τρίψε απαλά τα ούλα του μωρού σου με ένα ειδικό τζελ ή κρέμα οδοντοφυίας που, ανακουφίζει τον πόνο. Βεβαιώσου όμως ότι το προϊόν δεν περιέχει ζάχαρη.
  • Δώσε στο μωρό σου ένα παιχνίδι οδοντοφυίας για να μασουλάει. Μπορείς να το έχεις βάλει νωρίτερα στο ψυγείο για ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση.
  • Άπλωσε στο πηγουνάκι του μωρού μια προστατευτική κρέμα, για παράδειγμα με ψευδάργυρο ή καλέντουλα, για να μην ερεθιστεί το δέρμα από τα πολλά σάλια.
  • Η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο! Πάρε το μικρό σου αγκαλιά για να το παρηγορήσεις και απόσπασέ του την προσοχή με ένα παιχνίδι.
  • Μην δώσεις στο μωρό παυσίπονο παρά μόνο εάν το έχει συστήσει ο παιδίατρος.

Με την ευκαιρία, οι παιδίατροι προειδοποιούν πως τα κολιέ κεχριμπαριού για την οδοντοφυία στο λαιμό του παιδιού είναι επικίνδυνα. Πολλοί ισχυρίζονται πως είναι μεγάλη η δύναμη του κεχριμπαριού για την ανακούφιση της έντασης και του πόνου. Κατ’ αρχήν όμως δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις γι’ αυτό και δεύτερον, είναι εύκολο να σπάσει το κολιέ και να καταπιεί το μωρό σου μία χάντρα και να πνιγεί.

Χαριτωμένο! Οδοντική φροντίδα από την αρχή.

Αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι, θα πρέπει να αρχίσεις να το φροντίζεις. Έτσι, προλαμβάνεις την τερηδόνα και τον πονόδοντο στο μέλλον και το μωρό σου συνηθίζει στη σημαντική τελετουργία του βουρτσίσματος των δοντιών. Οι παιδίατροι συστήνουν στην αρχή να τρίβεις απαλά τα νεογιλά δοντάκια με μια βρεγμένη γάζα ή με ένα βαμβακερό πανί.

Από τη στιγμή που θα βγουν τα πρώτα δόντια, το καθάρισμά τους με γάζα, πανί ή με το δάχτυλο είναι βασικό καθώς τόσο το μητρικό όσο και το γάλα σε σκόνη περιέχουν φυσικά σάκχαρα που επιτίθενται στο σμάλτο. Από τον έβδομο μήνα, μπορείς να βουρτσίζεις κανονικά τα δοντάκια του μωρού χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα και παιδική οδοντόκρεμα – μία ή δύο φορές την ημέρα εάν πίνει γάλα πριν τον ύπνο.