Πέψη: Κολικοί

Πέψη: Κολικοί

Το μωρό σου παθαίνει κολικούς; Αυτό θα βοηθήσει!

Όταν η κοιλίτσα πονάει: Αίτια και θεραπεία για του κολικούς των 3 μηνών.

Παλιότερα, πιστεύαμε πως εάν ένα μωρό έκλαιγε συχνά και έντονα υπέφερε από κολικούς. Πράγματι, ένα συγκεκριμένο είδος κλάματος στα μωρά ηλικίας έως 3 μηνών ακούγεται σαν να πονάνε πολύ, όπως δηλαδή συμβαίνει με τους κολικούς. Και παρότι τα μωρά, που πάσχουν από κολικούς νοιώθουν έντονο πόνο στην κοιλίτσα, μερικές φορές αυτός ο πόνος είναι απλά αποτέλεσμα του δυνατού κλάματος. Ανακάλυψε εδώ γιατί το μωρό σου είναι τόσο ανήσυχο και πώς μπορείς να το βοηθήσεις.

Είναι όντως κολικοί των «3 μήνων»;

Όταν το μωρό σου κλαίει πολύ, καταπίνει αέρα. Καμιά φορά, τόσο πολύ που φουσκώνει η κοιλίτσα του. Αλλά άλλες φορές μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο: ο πόνος στην κοιλίτσα προηγείται και αυτός είναι ο λόγος που κλαίει το μωρό σου. Με το κλάμα, καταπίνει περισσότερο αέρα και το φούσκωμα αυξάνεται… είναι φαύλος κύκλος! Οι γιατροί και οι μαίες λένε πως ένα μωρό έχει «κολικούς των 3 μηνών», όταν είναι έως 3 μηνών και κλαίει έντονα για:

  • περισσότερες από 3 ώρες τη μέρα
  • περισσότερες από 3 μέρες τη βδομάδα
  • για περισσότερες από 3 βδομάδες

Επίσης, κοκκινίζει το πρόσωπό του, μαζεύει τα πόδια στην κοιλιά του, το στομάχι του γουργουρίζει δυνατά και έχει πολλά αέρια.

Αυτό δεν είναι και τόσο σπάνιο. Ένα στα πέντε μωρά αντιμετωπίζει κολικούς τους πρώτους 3 μήνες. Είναι λογικό, καθώς το στομάχι του μωρού σου είναι ακόμα πολύ ευαίσθητο. Πρέπει πρώτα να συνηθίσει να χωνεύει το γάλα, ενώ κάποια ένζυμα, που βοηθούν στη πέψη δεν είναι ακόμη επαρκώς λειτουργικά. Τα μωρά, που θηλάζουν αποκλειστικά χωνεύουν πιο εύκολα σε σύγκριση με τα μωρά, που πίνουν ξένο γάλα.

Γιατί επιδεινώνεται το απόγευμα;

Ακόμα κι αν το μωρό σου ανέχεται το φαγητό του και μεγαλώνει ομαλά, ο ίδιος φαύλος κύκλος μπορεί και πάλι να προκύψει: Πονόκοιλος – κλάμα – αέρας στην κοιλιά – εντονότερος πόνος – ουρλιαχτά – ακόμα περισσότερος πόνος – ακόμα περισσότερο κλάμα – περισσότερος αέρας στην κοιλιά και ούτω καθεξής. Συνήθως, η κατάσταση με τους κολικούς αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη από την ηλικία των 6 εβδομάδων. Μετά τις 12 με 13 βδομάδες, όταν το πεπτικό σύστημα έχει αναπτυχθεί καλύτερα, συνήθως η κατάσταση βελτιώνεται – γι’ αυτό και τους ονομάζουμε «κολικούς των 3 μηνών». Αυτή η σκέψη μπορεί να σε βοηθήσει να αντέξεις.

Παραδόξως, οι κολικοί είναι πιο έντονοι το απόγευμα και το βράδυ. Τότε το μωρό σου είναι πολύ κουρασμένο, ίσως έχει υπερένταση, και η συνεχόμενη πίεση στην κοιλιά του δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Τι θα σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα σε αυτή τη φάση;

Να θυμάσαι πως η δυσκολία και το κλάμα του μωρού σου δεν έχει σχέση με τον χαρακτήρα του. Το μωράκι σου πονάει και τα μωρά που περνάνε κολικούς είναι συνήθως ιδιαίτερα ευαίσθητα. Με υπομονή και αγάπη, θα βοηθήσεις το μωρό σου να περάσει αυτή τη φάση και να εξελιχθεί σε ένα ισορροπημένο νήπιο.

Φυσικά, αυτή η αποστολή δεν είναι πάντα εύκολη – κάθε μαμά, που το μωρό της είχε κολικούς, το ξέρει. Συχνά, οι μαμάδες ακούνε συμβουλές, όπως: «Απλά άστο να φωνάζει, δυναμώνουν τα πνευμόνια του». Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν θα σε βοηθήσει καθόλου. Αντίθετα, ανταποκρίσου στο μωράκι σου. Να θυμάσαι πως δεν έχει ακόμα καμία αίσθηση του χρόνου και αν το άφηνες να κλαίει θα ένιωθε τρομερή μοναξιά. Καλύτερα δοκίμασε τα παρακάτω, που έχουν βοηθήσει πολλές οικογένειες:

  • Πήγαινε το μωρό σου στον παιδίατρο, να ελέγξει αν τα αέρια οφείλονται σε κάποια ασθένεια ή αλλεργία. Αν ναι, τότε ο γιατρός θα φροντίσει το μωρό σου – αν όχι, θα βεβαιωθείς πως όλα είναι εντάξει.
  • Βεβαιώσου πως το μωρό σου δεν καταπίνει πολύ αέρα κατά το θηλασμό ή από το μπιμπερό. Άλλες τεχνικές θηλασμού ή ειδικές θηλές και μπουκάλια για προστασία από κολικούς ανακουφίζουν το φούσκωμα.
  • Δοκίμασε ένα μασάζ στην κοιλίτσα του με τη φορά του ρολογιού γύρω από τον αφαλό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λάδι με αιθέρια έλαια που καταπραΰνουν το φούσκωμα
  • Δοκίμασε τη «λαβή του αεροπόρου»: Τοποθέτησε το μωρό σου στον πήχη του χεριού σου με την κοιλιά προς τα κάτω. Κράτα το καλά και ήρεμα, στήριζε το κεφάλι του και κούνα το μαλακά μπρος και πίσω.
  • Τύλιξε το μωρό σου με ένα σεντόνι ή σε υπνόσακο, θα το χαλαρώσει.
  • Υιοθέτησε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, για παράδειγμα κάνε το μωρό σου μπάνιο, τραγούδησέ του, χαμήλωσε τον φωτισμό στο δωμάτιο ή/και κάνε μασάζ στο μωρό σου.

Να θυμάσαι πως οι δουλειές του σπιτιού και τα χιλιάδες πράγματα που φυσιολογικά αποτελούν μέρος της ζωής μας, σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο σημαντικά. Αν το μωρό σου κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιμήσου το. Αν εσύ παραμείνεις ήρεμη, αυτό θα μεταφερθεί και στο μωρό σου – και συχνά η ηρεμία είναι αυτό που μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους των κολικών.

Συμβουλές έκτακτης ανάγκης για κολικούς

Αυτές οι τρεις συμβουλές έχουν επίσης βοηθήσει πολλές μαμάδες:

  • Αν δίνεις στο μωρό σου μπιμπερό, ζήτησε από τον παιδίατρο να σου προτείνει ένα γάλα κατάλληλο για την αντιμετώπιση των κολικών.
  • Εάν εξαντλούνται οι δυνάμεις σου: Ζήτησε βοήθεια από τον σύντροφο, τους παππούδες, μια έμπιστη φίλη σου. Εκμεταλλεύσου μια ώρα που θα είναι κάποιος με το μωρό για να κοιμηθείς, να βγεις μια βόλτα έξω από το σπίτι, να κάνεις ένα αφρόλουτρο ή οτιδήποτε θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.
  • Μίλα με μητέρες που έχουν εμπειρία από κολικούς από τα δικά τους μωρά – έτσι ίσως πάρεις επιπλέον συμβουλές, αλλά πάνω απ’ όλα θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς ότι δεν είσαι μόνη και ότι αυτή η δυσκολία που περνά το μωρό σου δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες σου σαν μητέρα!