Ύπνος

Ύπνος

Οδηγός για μωρά: Η βραδινή ρουτίνα.

Ώρα για ύπνο – Απλές συμβουλές για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Το μωρό σου δεν κοιμάται με τίποτα και έχεις πραγματικά δοκιμάσει τα πάντα: Άλλαξες την πάνα του, το τάισες, κάνατε βόλτα όλο το σπίτι ή το πάρκο και ακόμα τίποτα; Περίμενε, δεν είσαι μόνη! Σχεδόν για κάθε μαμά και μπαμπά, ο ύπνος είναι μια από τις πιο εξουθενωτικές προκλήσεις. Τα καλά νέα: Η κατάσταση βελτιώνεται! Το μωρό σου, πιθανότατα, θα μπορεί να κοιμάται περισσότερες ώρες το βράδυ στο τέλος του πρώτου χρόνου – το ίδιο κι εσύ. Για να γίνει αυτό, συστήνεται να καθιερώσεις για το μωρό σου ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου από την πρώτη στιγμή. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σου να κοιμηθεί κάποια στιγμή σύντομα για όλη τη νύχτα. Εδώ, έχουμε συγκεντρώσει για σένα πολύτιμες συμβουλές.

Γεμάτο απόγευμα, ξεκούραστο βράδυ.

Ήξερες ότι μπορείς να καθιερώσεις μια απογευματινή ρουτίνα για το μωρό σου από τις 6 με 8 πρώτες εβδομάδες; Για την ακρίβεια, τα επαναλαμβανόμενα τελετουργικά πριν τον ύπνο είναι η ιδανική προετοιμασία για να κοιμηθεί τελικά πιο εύκολα το μωρό σου. Το σημαντικό είναι να ακολουθείς αυτό το πρόγραμμα ανελλιπώς. Πρέπει να αρχίζει πάντα την ίδια ώρα. Μπορείς να συμπεριλάβεις  χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως να του αλλάζεις  την πάνα, να του βάζεις  πιτζάμες, να ξεφυλλίζετε παρέα ένα βιβλίο ή απλά να το έχεις στην αγκαλιά σου και να κοιτάζεστε στα μάτια. Και ο θηλασμός; Τον έχουμε αφήσει επίτηδες έξω από το πρόγραμμα της ρουτίνας. Αν καθιερώσεις τον θηλασμό ως κομμάτι αυτής της ρουτίνας, θα είσαι το μόνο άτομο που θα μπορεί μετά να κοιμίσει το μωρό. Και, τι σημαίνει αυτό: Προτίμησε να θηλάζεις το μωρό σου σε «ουδέτερο» έδαφος, όχι απαραίτητα στο κρεβάτι. Μετά από το γεύμα του, είτε εσύ, είτε ο μπαμπάς θα μπορείτε να πραγματοποιείτε την απογευματινή ρουτίνα. Είναι το μωρό σου λίγο μεγαλύτερο; Τότε μπορείς να ακολουθείς αυτή τη ρουτίνα, ελαφρώς προσαρμοσμένη ίσως, πριν τον μεσημεριανό του ύπνο.

Ας ξεχωρίσουμε την μέρα από τη νύχτα.

Το ήξερες πως το μωρό σου δεν ξεχωρίζει την μέρα από τη νύχτα; Εντυπωσιακό δεν είναι; Ένα μικρό κόλπο βοηθάει το μωρό σου να κοιμάται λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας και περισσότερο το βράδυ. Ακόμη και όταν το μωρό κοιμάται, φρόντισε το δωμάτιο να είναι φωτεινό κατά το πρωί, καθώς και να υπάρχουν στο βάθος οι θόρυβοι του σπιτιού – δεν υπάρχει λόγος να ψιθυρίζεις. Το μωρό σύντομα θα αντιληφθεί ότι είναι μέρα. Το βραδάκι φρόντισε ώστε το σπίτι να είναι λίγο πιο σκοτεινό και πιο ήσυχο. Κλείσε τις κουρτίνες, μίλα χαμηλόφωνα, χαμήλωσε τον ήχο της τηλεόρασης – το μωρό σου θα προσέξει την αλλαγή της ατμόσφαιρας και θα ξέρει πως πλησιάζει η ώρα για ύπνο. Δοκίμασέ το!

Πώς να ετοιμάσεις το μωρό σου για τον ύπνο του:

  • Ένα ζεστό μπάνιο είναι ιδανικό ξεκίνημα για τη διαδικασία του ύπνου.
  • Θες μασάζ, μωρό μου; Μα φυσικά! Ιδανική στιγμή, το τελευταίο άλλαγμα πριν τον ύπνο.
  • Και αφού φορέσεις στο μωρό σου το πιζαμάκι του, κάθισε μαζί του αναπαυτικά στο ήρεμο παιδικό δωμάτιο. Μην ξεχνάς να διατηρείς χαμηλό τον φωτισμό.
  • Ώρα για λίγο ποιοτικό χρόνο με το μωρό σου! Κάντε αγκαλίτσες, ξεφυλλίστε μαζί ένα βιβλίο, ένα παραμυθάκι ή πες του ένα χαλαρωτικό νανούρισμα – θα το λατρέψει.
  • Βάλε το αγαπημένο κουκλάκι του μωρού σου μαζί του στην κούνια. Η δική μας δοκιμασμένη συμβουλή: Αν βάζεις περιστασιακά το κουκλάκι κάτω από τα δικά σου σκεπάσματα, θα αποκτήσει τη μυρωδιά σου – θα είναι ακόμα πιο οικείο για το μωρό σου.
  • Τέλος, σβήσε το φως και άναψε ένα μικρό φωτάκι νυκτός. Έτσι εξασφαλίζεις ότι το μωρό σου θα ταξιδέψει με ασφάλεια και ηρεμία στον κόσμο των ονείρων.

Η συμβουλή μας:

Πάντα να ακολουθείς την ρουτίνα που θα θέσεις, ακόμα και αν δεν είσαι σπίτι. Γιατί; Η γνωστή, για το μωρό σου, αλληλουχία των δραστηριοτήτων θα το βοηθήσει να αποκοιμηθεί ευκολότερα σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Οπότε βεβαιώσου πως το αγαπημένο κουκλάκι, πιπίλα ή κουβερτάκι του μωρού σου είναι στην τσάντα σου.