Διατροφή από την κούνια

Διατροφή από την κούνια

Το καλύτερο για το μωρό σου

Ο θηλασμός αποτελεί την καλύτερη τροφή για το μωρό σου, είναι όμως ωφέλιμος και για σένα. Το μητρικό γάλα προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις ιδανικές αναλογίες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του μωρού, ενώ ταυτόχρονα κάθε μέρα που περνάει θα γίνεται μια υπέροχη εμπειρία και για τους δυο σας. Πιο κάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον θηλασμό και τον απογαλακτισμό, καθώς και τι να κάνεις εάν πρέπει (ή αν επιθυμείς) να τον σταματήσεις.

Τα πρώτα γεύματα γάλακτος – τι χρειάζεται να γνωρίζεις

Τους πρώτους μήνες, το μωρό σου θα τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό. Όμως, εάν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να θηλάσεις, η εναλλακτική επιλογή είναι το βρεφικό γάλα σε σκόνη. Ένας συνδυασμός μητρικού γάλακτος και γάλακτος σε σκόνη είναι επίσης εφικτός. Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το  βρέφος επειδή περιέχει ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που χρειάζεται το μωρό σου αυτή τη στιγμή. Όταν θηλάζεις, η ποσότητα του γάλακτος που παράγει το σώμα προσαρμόζεται στις ανάγκες του θηλασμού. Έτσι, εάν αφήνεις το μωρό σου στο στήθος ώσπου να σταματήσει μόνο του ή εάν το θηλάζεις κάθε φορά που το ζητάει, είναι απίθανο να μην έχεις αρκετό γάλα.

Η ώρα που διαρκεί ο θηλασμός εξαρτάται από το μωρό σου. Κάποια μωρά έχουν χορτάσει σε δέκα λεπτά, άλλα χρειάζονται μισή με μία ώρα για να πιούν την ίδια ποσότητα. Υπάρχουν μωρά που θηλάζουν χαλαρά και άλλα που θηλάζουν λαίμαργα. Η διάρκεια του γεύματος δεν αποκαλύπτει τίποτε για την ποσότητα του γάλακτος που πίνει το μωρό σου. Εάν αναπτύσσεται καλά και βρέχει αρκετές πάνες κάθε μέρα, μπορείς να υποθέσεις ότι πίνει όσο γάλα χρειάζεται.

Η μεγάλη σημασία της ηρεμίας

Πολλά μπορείς να κάνεις για να γίνει ο θηλασμός μια εμπειρία που θα απολαμβάνεις κι εσύ και το μωρό σου. Τι θα σε βοηθήσει, ειδικά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες του θηλασμού:

  • Διάλεξε ένα άνετο σημείο: μια πολυθρόνα, ο καναπές, το κρεβάτι, μαξιλάρια θηλασμού, ό,τι σε βολεύει. Αρκεί η θέση που επιλέγεις να εξασφαλίζει πως το μωρό μπορεί να πιάσει με ευκολία το στήθος. Ταυτόχρονα, είναι καλό και εσύ να αισθάνεσαι βολικά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
  • Εξασφάλισε ένα ήρεμο περιβάλλον: η τηλεόραση, οι επισκέπτες και το κινητό μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή, τόσο τη δική σου όσο και του μωρού και να δυσκολέψουν το θηλασμό.
  • Έχε ένα ποτήρι με νερό δίπλα σου γιατί ίσως διψάς πολύ συχνά
  • Εάν θα σου άρεσε, βάλε να παίζει η αγαπημένη σου μουσική (όχι πολύ δυνατά), αυτή που σε κάνει να νιώθεις ήρεμη και χαρούμενη.

Θα υπάρχουν στιγμές που ο θηλασμός θα σου φαίνεται εξαντλητικός, τότε θα πρέπει να φανείς υπομονετική. Μπορεί να χρειαστούν τέσσερις με έξι εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει το σώμα σου τη νέα αυτή «δουλειά», να αποκτήσεις τις δεξιότητες και να μάθει το μωρό σου να θηλάζει αποτελεσματικά. Μετά από αυτό, πιθανότατα θα συμφωνήσεις πως ο θηλασμός είναι η πιο βολική επιλογή για τη διατροφή του μωρού σου. Μπορεί να υπάρξουν μέρες που το μωρό δεν θα πίνει πολύ γάλα. Μην ανησυχείς. Εφόσον παίρνει βάρος φυσιολογικά και δείχνει υγιές, είναι αναμενόμενο κάποιες ημέρες να έχει λιγότερη όρεξη. Το πιο σημαντικό για την επιτυχία του θηλασμού είναι να ξεκουράζεσαι όσο το δυνατό περισσότερο και να μην αγχώνεσαι, όσο είναι εφικτό. Η περίοδος της λοχείας είναι απαιτητική για τον οργανισμό σου. Ως νέα μαμά «δικαιούσαι» να μην ασχολείσαι τόσο με τις δουλειές του σπιτιού, να μην σε απασχολεί εάν γυμνάζεσαι ή όχι και να μην έχεις στο μυαλό σου τι γίνεται στη δουλειά σου. Το άγχος και οι εντατικοί ρυθμοί μπορεί να μειώσουν τη ροή του γάλακτος.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Έχουμε συγκεντρώσει εδώ για σένα περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για το θηλασμό (Θηλασμός: Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές) και για την υγιεινή διατροφή κατά το θηλασμό (Η διατροφή στη γαλακτοφορία).

Γάλα από το μπιμπερό; Τι θα πρέπει να γνωρίζεις

Για μια μικτή διατροφή, με μητρικό γάλα και συμπλήρωμα βρεφικό γάλα, είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (λινκ στο ανάλογο προϊόν), που είναι πιο εύκολο στην πέψη και κατάλληλο για μικρά μωράκια. Εάν δεν θηλάζεις πια ή αν το μωρό σου είναι μεγαλύτερο μπορείς να δοκιμάσεις γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας (λινκ στο ανάλογο προϊόν), εμπλουτισμένο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σου.) Εάν παρατηρήσεις πως το μωρό σου ταλαιπωρείται συχνά από αέρια ή παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργίας στο γάλα, συζήτησέ το με τον παιδίατρο. Ο γιατρός θα το εξετάσει προσεκτικά και εάν είναι απαραίτητο θα συστήσει ειδική διατροφή που θα ανακουφίσει τη μικρή του κοιλίτσα.

Μετά τους έξι μήνες και με την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, μπορείς να συνεχίσεις με γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας και  από τον πρώτο χρόνο με εμπλουτισμένο νηπιακό ρόφημα γάλακτος. Η σύνθεσή τους είναι ειδικά σχεδιασμένη για να καλύπτει τις ανάγκες της διατροφής σε αυτή την ηλικία